Babiččina pečená husa
Vzpomínky na babiččina jídla nás většinou provázejí celý život. Pečená husa patří k majstrštykům zkušených kuchařů i kuchařek, ale podle tohoto receptu ji jistě zvládne každý. Šťavnatou pečínku servírujeme tradičně s knedlíkem a se zelím.
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Je to nostalgická vzpomínka na babičku, skvělou kuchařku a nádherný kuchyňský kachlák, kde se nedalo otočit knoflíkem, ale teplota se regulovala druhem spalovaného dřeva a množstvím vzduchu vpuštěného přes tzv. popelník.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 9. 2017 09:18
Si myslím, že už ji nenajdete. Vždytˇ jste ji snědli !
A k receptu ? Věda to není: přes noc 10-12 hodin a pouze při max 90° a do poloviny podlitou, aby nevyschla. Poté otočíme prsíčkama nahoru a dopečeme při vyšší teplotě do zlatova. Poléváme. Dobrou chutˇ
21. 12. 2013 22:21
21. 12. 2013 21:58
5. 12. 2013 21:17
7. 11. 2013 21:15
Já to dělám takhle: Den předem husu řádně osolím a okmínuji vně i uvnitř. V den pečení do ní nacpu 1-2 rozkrojená jablka a 1 rozkrojenou cibuli. jedno jablko a velkou cibuli poházím okolo do pekáče.Podliji trochu vodou a dám do trouby péct na 70-80 stupňů na 12 slovy dvanáct hodin! Potom odklopím vrchní pekáč a na cca půl hodiny zvíším na 180 grádů aby se udělala kůrčička a potom servíruji!
7. 11. 2013 17:30
Může to být ono? Také jsem to dost hledala
15. 5. 2013 00:24
27. 12. 2012 11:18
16. 11. 2012 10:05
Dobrý den, myslím,že se pekla 4 hodiny na 150 stupňů, poté se nechala přes noc v troubě a ráno se dopekla již jen 45 min. - takto se peče kachna, podle mého názoru se tentýž postup dá použít na husu.
Třeba to pomůže.. Nashledanou.
14. 11. 2012 21:25
10. 11. 2012 18:51
Kategorie receptu: Drůbeží maso
Doba přípravy Doba přípravy: 6,5 hodiny
Počet porcí Počet porcí: 6
Suroviny:
3 ks husích prsou s kostí a kůží
sůl, kmín, voda
Postup
Husí prsa vydatně potřeme solí jak z vnitřní kostní části, tak i z vnější kožní části, posypeme celým kmínem a za pomoci nože kůži mnohokráte propícháme (bude hodně sádla). Husí prsa vložíme do pekáče kostí dolů a podlijeme 1 dl vody. Pekáč přikryjeme a pečeme v troubě při minimální teplotě cca 90-110 stupňů 3 hodiny. Po celou dobu nekontrolujeme a nenakukujeme-byť je to velmi těžké vzhledem k linoucí se vůni po kuchyni. Po 3 hodinách pekáč vyděláme, prsa přelijeme vypečeným sádlem, které v pekáči necháme, znovu zakryjeme, vrátíme do trouby a při stejné teplotě pečeme další 3 hodiny (opět nenakukujeme a držíme se stolu, neboť ta vůně dostupuje vrcholu). Po celkem 6 hodinách pekáč vyjmeme a nezakryté dopečeme na kůrčičku cca 30 minut. Husí prsa vyjmeme – opatrně neboť jsou nádherně rozpadající se. Odstraníme lehkým manévrem hrudní tenkou kost, podélně přepůlíme na porce a podáváme se zelím bílým, červeným, knedlíkem houskovým a bramborovým. A teď už jen dobrou chuť, neboť Vás čeká odměna: po 6,5 hodinách čekání luxusní chuť nevysušených a ve vlastním sádle konfitovaných husích prsíček. Z pekáče slijeme a scedíme vypečené husí sádlo, které se nám bude hodit při přípravě jiných kulinářských specialit – ale pozor v ledničce vydrží cca jen jeden měsíc.
25. 2. 2012 10:24
19. 2. 2012 15:00
nebo tohle? http://kmotrdrobek.mypage.cz/menu/drubez/nalozena-...
dále http://home.karneval.cz/0187246401/husa.html
19. 2. 2012 14:45
12. 11. 2011 23:34
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 12 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 13 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 15 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 18 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 18 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Luciksch uvařil před 3 hodinami
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 3 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 5 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 5 hodinami
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 5 hodinami
Hummus pomazánka
annasmitkova uvařila před 6 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Moanka uvařila před 6 hodinami
Rajská omáčka
Fleep uvařila před 6 hodinami
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 7 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Umíte rozdělit syrovou husu na jednotlivé části, a víte, jak je nejlépe využít? Poradíme, jak na to
Jak správně upéct husu. Důležité je začít s dostatečným předstihem a nic neuspěchat
Jak nejlépe použít sádlo, které se vypeklo z husy nebo kachny? Máme několik možností, inspiraci najdeme v radách našich babiček
Další recepty
Tématické fráze: pečená husa husa recepty pečená husa recept husa recept husa pečena pečení husy husa recepty pečení jak správně upéct husu recept na pečení husy husa pečená přes noc recept na pečenou husu recept husa top recepty pecena husa pečeme husu jak se peče husa recept pečená husa jak upect husu recept na husu recepty husa pomalu pečená husa
Suroviny: husa, majoránka, voda, sůl
Babiččina pečená husa
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/16vm
36 názorů