Manželova domácí masová tlačenka
Tradiční zabijačkovou pochoutkou je bezesporu tlačenka. V každém obchodě narazíte na několik druhů, ale nejlepší je ta domácí. Příprava naštěstí není složitá, zvládne se i v malé kuchyni. Výsledkem je poctivá masová pochoutka přesně podle vaší chuti.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 313 kJ / 553 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 21,60 g |
| Tuky | 1,44 g |
| Vláknina | 50,40 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 72 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do jednoho hrnce dáme vodu a hrst soli a očištěnou hlavu z prasete.
Krok 2: K hlavě přidáme oprané srdce, očištěný, spařený a oškrábaný jazyk, kousek jater, ale ty vyndáme o něco dřív (nejlepší je přivázat je kouskem provázku k uchu, abychom je našli).
Krok 3: Pak přidáme kousky masa a očištěný ovar i s kůží. Vaříme asi 2 hodiny, občas zamícháme.
Krok 4: Do druhého hrnce dáme vodu, kterou taky osolíme. Dáme vařit přední nohy, kolena, která rozřízneme, aby se brzy uvařila, později přidáme pár očištěných kůží.
Krok 5: Když je maso z prvního hrnce uvařené, vyndáme ho, obereme a pokrájíme, lepší kousky masa na větší kousky. Kůže z druhého hrnce pokrájíme na malé kousky, stejně tak i maso z kolen. Ovar nakrájíme na centimetrové kousky.
Krok 6: Všechno dáme do jednoho hrnce, vývar z kůží a kolen dáme všechen do kastrolu, kde je nakrájené maso, když je málo vývaru, přidáme z hlavy, pokud možno bez mastného. Zalijeme maso, aby bylo lehce potopené.
Krok 7: Přidáme majoránku, kterou v ruce rozdrolíme, mletý pepř, špetku nového koření, mletý kmín, nalisovaný česnek, promícháme, dáme na sporák na chvilku jen provařit.
Krok 8: Sundáme ze sporáku, necháme trošku vychladnout a dáváme do tlačenkového sáčku. Zavážeme a po chvilkách otáčíme, aby nezůstalo koření k jedné straně. Z tohoto množství jsou asi 2 nohavice tlačenky.
Zveřejněno 13. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Manželova domácí masová tlačenka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4LP2
Moje poznámka
Manželova domácí masová tlačenka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4LP2
Nejnovější recepty
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 42 minutami
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 11 hodinami
Vánoční roláda s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Opilcův kapr
Přidáno před 16 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 23 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 21. 12. 2025 17:52:16
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Okoun mořský na sumahu
Kajkajak před 7 hodinami
Domácí piškoty
Marjet před 9 hodinami
Rychlá ořechová náplň do cukroví
zvon23 před 10 hodinami
Celerové karbanátky se šunkou a sýrem
Wanilor před 12 hodinami
Piškotová vosí hnízda
vladka.sme před 12 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Slavista62 před 12 hodinami
Jednoduchá hermelínová pomazánka
Slavista62 před 12 hodinami
Domácí šunková pěna
Slavista62 před 12 hodinami
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 13 hodinami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 13 hodinami
Tématické fráze:
vyroba domaci tlacenky,
domácí tlačenka,
tlačenka recept,
tlačenka,
vyroba tlacenky,
vynikajici domaci tlacenka,
nejlepší tlačenka,
domácí tlačenka výroba,
nejlepší domácí tlačenka,
jak vyrobit domácí tlačenku,
domácí tlačenka recept,
tlačenka domací,
recept na domaci tlacenku,
nejlepší recept na tlačenku,
recept na tlačenku,
domaci vyroba tlacenky,
domaca tlacenka,
maso na tlačenku,
kruti tlacenka,
domácí krůtí tlačenka
Suroviny:
hlava vepřová,
srdce vepřové,
jazyk vepřový,
játra,
nožička vepřová,
koleno vepřové,
kůže vepřová,
ovar,
česnek,
sůl,
majoránka,
pepř mletý,
koření nové koření,
kmín mletý
Komentáře (36)
A kdysi dávno přišel manžel náhodou na to, co popisuje Jaryk - po vytažení z mrazáku opatrně znovu provařit, vychládnout a tlačenka je jako čerstvá, nedrobí se.
Proto ji děláme (vyrábíme) jen jako malé (krátké) nohy - dobře se pak vejde i do menšího hrnce a po vychlazení ji během pár dnů sníme
Když děláme zabíjačku, tak tlačenky vaříme...
Když během roku dělám jen tlačenky, tak je nevařím a fakt je ten, že z mrazáku jsou potom drolivé
Budu tedy hledět polepšit se a tlačenky budu vařit.
Díky