

Krkovičkové česnekové závitky, s rozmarýnovo - pivní vůní
Suroviny 4 porce
- 4 plátky vepřové krkovice bez kosti
- sůl
- pepř bílý mletý
- 7 větších stroužků česneku (4 na maso, 3 do šťávy)
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla (oleje)
- vývar (voda) na podlití
- 2 dcl piva světlého 11°
- čerstvý rozmarýn - větvička (asi 2 cm)
- 2-3 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a každý plátek potřeme jedním prolisovaným stroužkem česneku. Plátky sbalíme do rolek a spíchneme jehlou (párátkem).
V kastrolu si rozehřejeme tuk, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a restujeme jí do zlatova.
Pak vložíme rolky, že všech stran je opečeme do zatáhnutí (zešednutí) masa a podlijeme je horkým vývarem (vodou) - do 2 třetin výšky masa. Přidáme jeden stroužek česneku (nakrájený), lehce osolíme, přiklopíme pokličkou a dáme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme do změknutí.
Měkké rolky vyjmeme a uložíme do tepla.
Šťávu z masa vydusíme na tuk, zasypeme moukou, orestujeme jí a zalijeme studeným vývarem (vodou) a pivem.
Vše dobře prošleháme, přidáme snítku rozmarýnu, zbylý prolisovaný česnek a přivedeme k varu. Poté jí pomalu prováříme 20 min.
Šťávu jde také zahustit moukou rozmíchanou ve vodě. Pak šťávu přecedíme přes jemný cedník a necháme ještě asi 5 min pomalu provářet. Šťáva by nám měla během varu, pustit na povrch tuk (glanc).
Šťávu dle potřeby dosolíme, vložíme do ní rolky zbavené jehel (párátek) a necháme je prohřát.
Jako příloha se hodí bramborové knedlíky a špenát, nebo jen vařené brambory.
Poznámka od kuchařky
Jídlo má silnou chuť po česneku a ten rozmarýn ho jen lehoučce ovoní. V kombinaci s tím pivem, je to bezva mužské jídlo. Ale chutnalo i mě a dětem ;-).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krkovičkové česnekové závitky, s rozmarýnovo - pivní vůní
-
Vypadá to zajímavě... mám doma vykostěné kuřecí stehna, tak to udělám z nich. Jen tedy ten rozmarýn nemám... ale to neva, kuře s česnekem bude skvělé i bez rozmarýnu.
-
Mirca75 a Merylas, vše OK
Včera jsem měla nějaký přecitlivělý den.
Promiňte, o nic nejde. Vše OK.
-
+25
za bezva dobrotu
a foto opět nádherné
u tebe to Mirčo ani jinak nejde
viď
-
jen tu pár dní člověk není, tak málem o tohle přijde
+
Mirko, jako vždycky krásné a chutné.... -
Šmankote, Sodovko, co to tady čtu. Tebe si velmi vážím a vůbec mi nepřipadalo, že nějak kritizuješ nebo rýpeš, jen jsi prostě napsala, nad čím přemýšlíš a jak já, tak i Mirča jako autorka receptu jsme odpověděly
Já proto, že něco podobného dělám, zrovna jsem tady byla a ještě jsem použila usmívajícího se smajloše, protože mi to fakt cukalo koutkem jak jsi tak hezky popisovala, že už po čtvrté čteš recept a přemýšlíš nad ním
Nevidím důvod, proč by se tady v komentářích nemohl někdo na něco zeptat, vždyť tady vaříme a předaváme si navzájem zkušenosti
Takže opravdu se nic neděje, jestli využíváš i mé recepty, tak jsem tomu opravdu moc ráda a těší mě to
A brzy budou Vánoce, tak bys mohla napsat Ježíškovi o foťák, jestli jsi teda byla hodná
-
Sodovka
věř mi, že jsem ve Tvém komentáři nehledala ani kritiku, ani výtku
a že jsem Tvůj komentář nepochopila ve zlém
. A věřím, že ani Merylas
. Jen jsem napsala odpověď na Tvou otázku. A věř, že nebyla myšlená ani uštěpačně, ani nazlobeně. Bylo by mi líto, kdyby jsi si myslela něco jiného
. Vím, že často reaguješ pod mými recepty a vždy si Tvého komentáře vážím
, tak jako komentářů ostatních Topáčků
.
-
Mirca 75 a Merylas, asi jste mě pochopily špatně. Nebyla to ani kritika ani výtka. Napsala jsem jenom dotaz, protože jsem myslela, jestli Mirca nezapomněla v postupu na nějakou náplň. Nic víc, ani míň jsem nemyslela. Právě naopak. Masíčko na fotce je nádherné a doopravdy vypadá jak plněné. Ten odstín masa je spíš šťavnatost vnitřku závitku. Je mi smutno a velice mě mrzí, že právě Mirka a Merylas jsi můj komentář vysvětlily trochu jinak. Obě dvě máte velice dobré recepty a nádherné fotky. Patříte mezi kuchařinky u kterých je úspěch receptu dopředu zaručen. Merylas , Mirco 75, podle vašich receptů vařím, dost často k vaším receptům píšu kladné komentáře, posílám bodíky, jenomže každý foťák nemá.
-
Kdepak byla paní autorová receptu včera v poledne
, když já přemýšlela nad krkovičkou
, mirco, příště musíš přidat receptík dříve, ať se netrápím přemýšlením
, určitě tento recept chválím a brzy vyzkouším, je to
bodíka posílám s
a už mě jde i tiskárna, takže mám recept i papírový
-
-
S česnekem masíčko máme rádi a ten nápad s tím rolováním
-
Merylas
koukám, že máme stejné myšlenky i chutě
.
-
Než jsem dopsala, tak Mirča reagovala
Miruš, rozumím Ti
-
Sodovko
Může být přece nějaká změna tvaru, nemusí to být vždy jen počesnekované plátky
Na talíři někdy líp vypadá rolka než plátek a to maso je vevnitř víc ovoněné tím česnekem a opravdu jinak chutná plátek a jinak takový závitek. A já jsem ještě minule zapomněla napsat, že já ty moje smotky pak trochu sklepnu na plocho, takže to jsou spíš placky.
-
Vypada to nadherne! Jen se zakousnout
-
Sodovka
, točila jsem je proto, aby v nich ten česnek krásně držel (dávala jsem velké stroužky) a provoněl je, aby jsme měli změnu - dělám taky v plátkové verzi, aby byly šťavnatější a taky se mi tak nějak, chtělo motat
.
Všem děkuju za milé komentáře a těším se, až někdo vyzkouší a přidá třeby i fotečku.