Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurková omáčka

Okurková omáčka patří mezi staré české klasiky. K hutnému základu z kořenové zeleniny a jíšky se přidají nasekané a podušené nakládačky a pro zjemnění mléko. Výsledkem je omáčka jedinečné chuti, která se hodí k plátku hovězího masa.

Hodnocení receptu je 4,3 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 40 min

65 min (25 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 016 kJ /
721 kcal
Bílkoviny13,02 g
Tuky36,02 g
Vláknina11,30 g
Cholesterol 108 mg
Sodík 756 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy82,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na část rozpuštěného tuku nebo másla vložíme strouhanou kořenovou zeleninu, sekanou cibuli a lehce osmažíme. Krok 2: Přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání opražíme do žluta. Krok 3: Podlijeme vodou nebo vývarem, dobře rozmícháme a necháme asi 20 minut provařit. Během vaření často promícháváme, podle potřeby doléváme vodou. Krok 4: Do hrnec se zbylým rozpuštěným máslem či tukem dáme kyselé okurky pokrájené najemno, podlijeme několika lžícemi vody a asi 15 minut podusíme. Krok 5: Povařenou omáčku se zeleninou rozmixujeme nebo propasírujeme, přidáme podušené kyselé okurky a mléko. Podle chuti dosolíme, dochutíme cukrem a octem a ještě několik minut povaříme.

TIP: Omáčky jsou doménou české kuchyně

Zveřejněno 16. 2. 2008

Poznámka autora toprecepty.cz

Podáváme nejčastěji s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurková omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VP1

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurková omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VP1

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Místo mléka jsem dala smetanu na vaření a omáčku jsem rozmixovala. Trošku ochutila octem. Není to kulinářský zážitek, ale chutný, levný a jednoduchý oběd

Hezký den ,tak jdu tedy na to. Budu ji dělat také poprve

Okurková- neokurková, ale je dobrá. U nás oblíbená. Snad dostanu vynadáno, ale u nás se dá než dojde ke konečnému rozhodnutí udělat i jiný druh. Ale okurková je super a u nás je to "ZNOJEMSKÁ". Proto jí dávám + bodík 8.

misto kysele okurky tam dejte syrovou okurku nastrouhanou na kolečka a uvidite co je to pravá okurková omáčka.

tak poprvé dělám okurkovou omáčku,dělám jí pomocí vás a pomocí tchýně ale výsledek bude asi stejný,jinak díky tady za ty recepty je to super:yes:

Jani - to je něco jako znojemská? Vypadá to dobře. Nové prostírání...:-? :-D;-)

Až bude čerstvý kopr, zkus přidat 1 sníteček kopru. Jinak :yes::-p

Takže, přidávám fotečku a musím říct, že okurkovou omáčku jsem dělala poprvé v životě a byla jsem příjemně překvapená. Zeleninu jsem pomixovala a jinak jsem postupovala podle receptu. Mírně jsem ji osladila a přikápla pár kapek octu. S klidným svědomím dávám plus:-):yes:

Tématické fráze:
recept na okurkovou omáčku, okurková omáčka smetanová, cacíky, omacka, omáčka z kyselych okurek, smetanová okurkova omáčka, znojemská omáčka se smetanou, okurková omáčka se smetanou, znojemska omacka, caciky recept, recepty omáčky, znojemská omáčka recept, jak udělat caciky, okukova omacka, recept na caciky, znojemská omáčka pohlreich, recepty-okurkova omacka, zazziky, okurová omáčka, máčenky

Suroviny:
okurky sterilované, zelenina kořenová, cibule, mouka hladká, máslo, cukr, mléko, pepř mletý, sůl

Přidat fotografie receptu