Divočák s rozmarýnem

Vaclav Fronek Kuchař: Vaclav Fronek

Doba přípravy: 2 - 2,5 hod. 4 porce Jiné maso 22 názorů

Suroviny

Maso (Kýta z divočáka)
50 g slaniny
6 stroužků česneku
2 lžíce sádla
2 lžíce oleje
1 velkou cibuli
1 malou mrkev
kousek celeru
kousek kořenové petržele
3 větvičky rozmarýnu
1 Masox
špetka muškátového oříšku
špetka drceného kmínu
(trochu koření prodávaných v sáčcích již namíchané)
koření na vepřové maso
koření na steak
koření Gyros
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Omyté maso dost prošpikujeme slaninou, kterou je dobré vzít z mrazáku a také rozpůlenými stroužky česneku.

  2. Veškeré koření do masa stejnoměrně - rozumně vetřeme a necháme cca 30 min v chladu odpočinout.

  3. V této době nakrájíme cibuli a nastrouháme kořenou zeleninu.

  4. Silně rozpálíme na hlubší pánvi sádlo a maso na něm ze všech stran /každou cca 3 min./ opečeme, aby se uzavřelo.

  5. Pekáč na kachnu vylejeme trochou oleje a uděláme ze zeleniny lůžko, do kterého položíme orestované maso.

  6. Do výpeku v pánvičce nalijeme vodu a rozpustíme Masox, kterým podlijeme maso divočáka v pekáčku. Přidáme rozmarýn.

  7. Přikryjeme druhou půlkou pekáčku a dáme do trouby na cca 180°C a pečeme za občasného polévání sosíkem. Je li málo výpeku, přidáme trochu horké vody. Po 1 hod. sundáme horní část a stále podlíváme. Když začíná být maso měkké, přidáme teplotu o 10°C a dopečeme. Po dopečení necháme maso pár minut odpočinout.

  8. Nakrájené podáváme s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Poznámka

Osobně bych doporučil i hovězí či telecí z důvodu těžkého schánění masa z divočáka z důvěrohodného zdroje. Také si myslím, že by bylo dobré i bílé zelí, na které jsme u nás na jihu více zvyklí.

Bylo to až překvapivě moc dobré a velmi křehké.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Divočák s rozmarýnem

  • Rajský Rajský(neregistrovaný)

    Děkuju za info, v souvislostech o jaké jsem nestál. ;-(

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Rajský: pokud můžu, částečně odpovím za autora - Vašek už mezi námi bohužel není:-(
    Především to není recept (ani Toprecepty nejsou) věcí profesionálů, ale nadšených amatérů, kteří vaří, jak jsou zvyklí z domu, od stolu. Je už jen na vás, jestli si z receptu něco vezmete či nikoliv ;-)

    Odpovědět

  • Rajský Rajský(neregistrovaný)

    Abych pravdu řekl, připadá mi to jako vařené "od stolu" . Profesionál by nedoporučoval hafo pytlíků koření ani nazaměňoval divočáka za telecí. Zejména to, mně příne hodně, ale hodně zavádějící. On ani ten rozmarýn jako dominantní součást názvu a pokrmu mně mě u divokého prasete moc nesedí. Dumat nad bílým a čeveným zelím? Že na jihu Čech je nějaký problém se zelím?;-(

    Odpovědět

  • Viola Dvouleta Viola Dvouleta(neregistrovaná)

    Drahá Ivanko divočák se da sehnat poměrně dobře jen by ste pro to pro mého přítele ňeco malého udělat .Asi víte o čem je řeč prostě vam poslu podrobnosti :-))

    Odpovědět

  • ivana ivana (neregistrovaný)

    Mili Michale je pusobive co tu pisete,ale prosim vas usetrete nas zbytecneho slintani nad vasim obedem dekuji :-!

    Odpovědět

  • Michal Michal(neregistrovaný)

    Právě jsem dostal plec z divočáka tak uz se moc mooc těšim az se pěkne propeče a bude putovat mým žaludkem:-)))):-D:-Dou

    Odpovědět

  • jenda kolář jenda kolář(neregistrovaný)

    Podlívám bílým vínem, a dávám hodně rozmarýnu! příloha-šťouchané brambory

    Odpovědět

  • stemberkap stemberkap(neregistrovaný)

    ja třeba kupuji divočaka křiženyho s vietnamcem musi byt o otci proužkaty kdyz ho kupuji od mala cena je bomba za maleho davam 800kč trva tak 4 měsice vykrmeni :-)):-D:-D:-D:-D a je to skvěle masičko :-)))))

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    anna Kocikova:Divočáka stehno a ořez někdy mívají v Metru !
    Doporučuju maso nezměňovat ,když je recept na divočáka! Má specifickou vuni a chuť a žádné jiné masičko se nedá přirovnat.

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-OTak tohle mi nějak uniklo:-8"divočáka"mám už jen jednoho a toho nedám:-DAle jak píše Kadlík,určitě to půjde i z toho odleželého hovězího:yes:Recept se mi líbí:-p+11:yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    Tak tohle bych si dala vazne, lepe, jak husu, kachnu, bezne k sehnani a k peceni, jejda, kde sehnat maso z divocaka:-K:yes::yes:? moc to vypada dooobre Iva

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • Dana Churanova Dana Churanova

    Vendo,krásný recept,divočák také je,brzy vyzkouším:-p:yes::-K+1

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Vašku, tak to by si pochutnal můj manžel:yes: ten má rád divočinu všeho druhu:-D:yes: +

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2

    Měla jsem dnes na talíři podobné,jen místo divočáka jsem se musela spokojit s prasetem domácím.Nikdy jsem nejedla nic z divočáka,bude to pochoutka!:yes::-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: divočák recepty recepty z divočáka žebra z divocaka pečená žebra z divočaka pečený divočák se zelím divočák se zelím pečený divočák žebra na zelenině žebra z divočáka recepty guláš z divočáka recepty divočák steak z divočáka žebra z divočáka recept divočák žebra plec z divočáka recept plec z divočáka jídlo z divočáka divočák recept steak z divočáka recept divočák žebra recepty jídla z divocaka