Klasické severoindické karí

Zoriazz Kuchař: Zoriazz

Doba přípravy: 25+55min na vaření 3-4 porce Drůbeží maso 7 názorů

Suroviny

4 lžíce olivového oleje na smažení
2 hřebíčky
1 dřívko skořice
2 zelené zrnka kardamonu
1 lžička celého římského kmínu
1 střední cibule nasekaná
1,5 lžíce nasekaného zázvoru
6 stroužků česneku nasekaného
1/2 lžičky mleté kurkumy
1 lžíce mletého koriandru
1/2 lžičky chilli
2 rajčata anebo 1 plechovka sekaných rajčat
450 g malé kuře nebo horní stehna (6-8 ks) bez kůže
1/2 lžičky garam masala (pokud nemáte, tak se nic neděje)
1 hrst čerstvého koriandru
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte olej ve velkém nepřilnavém hrnci. Přidejte hřebíčky, skořici, kardamonová zrna, celý římský kmín a smažte asi 20 vteřin, dokud se nerozvine krásná vůně.

  2. Přidejte cibuli a nechte ji zezlátnout (max. 10 min.), míchejte často.

  3. Přimíchejte zázvor, česnek a smažte cca 1 minutu za stálého míchání, než přidáte špetku soli a všechno mleté koření. Nechte jen asi 15 sekund a přidejte rajčata, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, dokud se nevyvaří zbytečná voda a olej zůstává na krajích hrnce.

  4. Přidejte kuře a při střední-vyšší teplotě jej nechte trošku zhnědnout, ať se hezky srazí bílkovina.

  5. Přidejte tolik vody, abyste skoro kuře potopili (asi 350 ml), přiveďte k varu a vařte při mírné teplotě, dokud není dostatečně provařeno. Čím pomaleji jej budete vařit, tím lepší bude. Stačí 15 minut na menší kousky, 25-30 minut na ty větší. Zkuste vidličkou - až je měkké, tak je hotové.

  6. Přidávám ještě trochu hrášku a vařím dalších pár minut, jídlo je pak krásně barevné.

  7. Přidejte garam masalu a lístky koriandru a servírujte s rýží nebo indickým chlebem a raitou a čátní.

  8. Tohle jídlo je jako guláš - je nejlepší druhý den. Na rozdíl od thajských karí, která je nejlepší jíst hned, se indická karí přes noc ještě rozleží, maso do sebe nabere tu parádní chuť a druhý den je nejlepší (pokud to tak dlouho vydržíte).

Poznámka

Servírujeme nejlépe s rýží basmati nebo natural.

Je možné přidat i trochu hrášku (mraženého), jídlo má pak veselejší barvičku a má v sobě i zdravou zeleninku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasické severoindické karí

Tématické fráze: pravé indické kuře na kari pravé thajské kari recept římský hrnec indická rýže rýže basmati natural recept kardamonova rýže recept garam masula koření recept na prave garam masala pravé thajské kari recepty recept kari prave kari recept jehněčí po indicku zelené indické karí kardamonová rýže rýže s kary a hřebičkem thajská kuchyně videorecept na karý klasické karí koření recept jak se dělá klasické kary zelené kari zázvor recept

Zapomněl/a jsem heslo