Bezlepkové halušky se zelím

petram Kuchařka: petram

Dietní recepty , Bezlepkové 20 názorů

Suroviny

900 g brambor
300-350 g bezlepkové mouky (použila jsem Jizerku)
sůl
3 cibule
olej
500 g kysaného zelí
kmín
sůl
cukr
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a syrové nastrouháme najemno. Šťávu, kterou pustí, nesléváme. Osolíme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Je-li příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vhodnou hustotu poznáme tak, že na zkoušku dáme několik halušek vařit a pozorujeme, jestli se nerozváří.

  2. Těsto protlačujeme přes speciální cedník na halušky do vroucí osolené vody (vařila jsem nadvakrát). Promícháme, abychom halušky odlepili ode dna.

  3. Přivedeme k varu a asi dvě minuty povaříme. Poté pomocí cedníku vylovíme do mísy a promísíme se zelím. Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta.

  4. V původním „lepkovém“ receptu se halušky vařily jen do té doby, než vyplavou na povrch. Vyplavaly však mnohem dřív, než vůbec začala voda znovu vřít a po vyndání byly syrové. Proto jsem je navzdory receptu vařila i po vyplavání a to asi dvě minuty.

  5. Příprava zelí: Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji osmažíme dozlatova.

  6. Kysané zelí propláchneme pod tekoucí vodou, aby nebylo tak kyselé, pokrájíme a přidáme k cibuli.

  7. Podlijeme asi 1 dcl vody, přidáme kmín a sůl a dusíme asi 15 min do měkka.

  8. Dochutíme solí a cukrem.

Poznámka

Postupovala jsem podle receptu na halušky od tejaji (http://www.toprecepty.cz/recept/1694-halusky-s-kys...), poměry surovin i přípravu s ní konzultovala a výsledek vidíte na obrázku. Tejajo, moc děkuji a rozšiřuji tímto halušky i mezi bezlepkáře :-)

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 51 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Bezlepkové halušky se zelím

  • sten1 sten1

    2 ksvejce 1,5 ksrohlík 0,5 lžičkysůl 1,5 hrnkumléko 0,5 lžičkyprášek do pečiva 1,5 hrnkuhrubá mouka
    PODLE POTŘEBY

     máslo na vymazání  hrubá mouka na vysypání
    Nakrájíme si jeden a půl včerejšího rohlíku nebo housky na kostičky. Použijeme hrnek o objemu 250 ml. K pečivu přisypeme hrubou mouku, prášek do pečiva, sůl a přidáme žloutky a mléko. Z bílků ušleháme sníh a lehce jej vmícháme do základu těsta.

    Vezmeme formu na bábovku nebo srnčí hřbet. Nejlépe silikonovou nebo keramickou, ale ne plechovou. Vytřeme ji máslem a hrubou moukou. Přelijeme do ní těsto a dáme do mikrovlnky na 750W na 10 minut.

    Po ukončení procesu necháme knedlík ještě 2 minuty v klidu odpočinout v uzavřené mikrovlnce a až po té ho vyndáme a zkusíme párátkem nebo špejlí, zda je hotový. Hotový rychlý houskový knedlík vyklopíme na talíř nebo prkénko a nakrájíme ostrým nožem. místo polohrubé mouky Jizerku a bezlepkoví rohlík nebo Chleba

    Odpovědět

  • Stanislav Štěpánek Stanislav Štěpánek(neregistrovaný)

    používám na knedlíky recept Ládi Hrušky knedlíky v mikrovlnce ale používám bezlepkové materiály a knedlíky jsou úplně luxusní holky si nemůžu vynachválit

    Odpovědět

  • Chopetka Chopetka(neregistrovaná)

    Skvělé

    Odpovědět

  • petram petram(autor receptu)

    EvaV.: Díky, jsem ráda, že se povedlo :-K

    Odpovědět

  • EvaV. EvaV.(neregistrovaný)

    Použila jsem mouku Schär Farine. Moc dobré. Dětem kombinace angl.slanina + červené zelí, manželovi anlická + smetana s bryndzou.
    Moc jsme si všichni pochutnali ;-):yes:

    Odpovědět

  • kacik-ol kacik-ol

    Výborná večeře...povedly se:-)

    Odpovědět

  • barca barca(neregistrovaná)

    ano 10g droždí omlouvám se:-(

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    barca: na 220 g jizerky si asi dala 10 g droždia...

    Odpovědět

  • barca barca(neregistrovaná)

    Včera jsem dělala bezlepkový kouskový knedlík:
    220 g jizerky
    1 vejce
    10 dkg droždí
    200 ml vlažného mléka
    1 nakrájený bezl. rohlík
    sůl
    Zaděláme těsto, necháme cca 30 minut kynout i déle a poté vytvarujeme knedlík, dáme do vroucí vody a vaříme cca 25 minut. Je fantastickýýý:-))

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    Super vyzkouším,2 x jsem dělala a pokaždé se rozvarili.díky petra

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    recept moc dobrý:-p nemáte někdo dobrý recept na bezlepkové kynuté knedlíky? děkuji :-8

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

    moc děkuji za recepty jsou super,mame dceru 8 let a je to problem nekdy uvařit,dekuji vše co tady pišete:-)):-)):-)):-))

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Bezlepkovou dietku naštěstí nemám a opravdu není co závidět těm,kteří takové zdravotní potíže mají:-/Je fajn takové recepty přidávat:-!I mě se líbí:-K:-p:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Nemám jediný důvod ti nedat bod;-):yes: Jsi rozhodně přínosem Topreceptů a bezlepkovcům;-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    petram:mnoho lidí ti bude za tyto recepty vděčná, když musí držet bezlepkovou dietu a je to záslužná práce sem ty recepty dávat. Máš 5.bod:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: bezlepkové bramborové halušky halušky z mouky halusky bez mouky halušky recept z mouky halušky se zelím dietni halusky bezlepkové recepty halušky se zelím recept bramborové halušky bezlepkové bezlekové halušky petr rychly bryndzove halušky bezlepkvé halušky dietní halušky se zelím bezlepkové halušky s brynzou halušky se zelím z mouky bezlepkových halušky bramborové halušky bez lepku recept na halušky z mouky veganské halušky těsto na halušky bezlepkové