Zeleninová rýže k masu

varilamyskakasicku Kuchařka: varilamyskakas…

Přílohy 13 názorů

Suroviny

500 g rýže /libovolné
2 stonky pokrájeného řapíkatého celeru
1/2 pokrájeného menšího pórku
2 mrkve nahrubo nastrouhané
1 cibule
olej
kmín
sůl
hřebíček
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do rýže při vaření přidáme ještě pokrájenou uvedenou zeleninu, rýže pak skvěle chutná jako příloha k masu nebo k omáčkám apod. Nejradši mám rýži Basmati.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Zeleninová rýže k masu

  • supina:Pokud nemáte hrnec na rýži, dejte do obyčejného hrnce na každý hrnek rýže 1,5 hrnku studené vody. Zlaté pravidlo je, že by vody mělo být tolik, aby byla asi jeden článek vašeho prostředníčku nad rýží. Promíchejte. Rozehřejte plotýnku na nejvyšší plamen a až začne voda vřít, okamžitě snižte na plamen nízký tak, aby voda mírně probublávala. Zásadně teď rýži až do konce nemíchejte.

    Přikryjte pokličkou a nechte vařit asi 10 minut. Občas pokličku zvedněte a zkontrolujte, jestli se voda nevypařuje moc rychle. Po 10 min. ochutnejte a jestli je rýže ještě tvrdá a už nemá vodu, trochu jí dolijte a opět přikryjte pokličkou. Kdyby bylo vody naopak moc, sundejte pokličku a zvyšte plamen, voda se poměrně rychle vypaří. Výsledná rýže by měla být poloměkká, tj. aby se dala snadno skousnout, ale pořád jste cítili jednotlivá zrnka mezi zuby. Já přidávám do rýže ještě 1 lžíci oleje, rozpůlenou cibuli, do ní vmáčknu hřebíček a i danou zeleninku, co je dnes v popisu u receptíku.Každý si ale dělá rýží podle sebe a zajetého způsobu. Spíše ji už děláme podle oka a ze zvyku, ale snažila jsem se to zde popsat, alespoň trochu, kdyby chtěl někdo třeba dělat rýži poprvé.:-K Někdy dám kari koření, někdy pak přidám hrášek, někdy sypkou červenou papriku, někdy rajčátko, většinou dělám rýži s jinou příchutí. :-K;-)

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

  • supina supina

    Dotaz:-8 jak a v cem dusite ryzi?

    Odpovědět

  • nofrona nofrona

    :yes::yes: To je dobrotka:-K:-K:-p:-p

    Odpovědět

  • senky::-K díky Šenky a díky všem:-K

    Odpovědět

  • vseumel: já ji peru pokaždé, jak píšeš, dokud není voda čirá;-):-)

    Odpovědět

  • senky senky

    :yes::yes: ale také rýži dusím;-) s hráškem, mrkvičkou, někdy po arabsku s nudličkami, mandlemi a rozinkami:-p máme rýži rádi jakkoliv:yes::yes:

    Odpovědět

  • vseumel vseumel

    Před tepelnou úpravou je potřeba rýži pořádně několikrát proprat v ruce v teplé vodě, do té doby, než bude voda čirá. Vyzkoušejte, budete překvapené, že i z úplně obyčejné rýže vytvoříte vynikající přílohu. Doporučuji dusit jako tejaja. Jinak hezká rýže. :yes::-p

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Strowberry: já taky.. v tomto případě;-):-p:-D:yes:

    varilamyskakasicku: krásné obrázky:-K:yes::yes::-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ak robím ryžu ako prílohu, nikdy ju nevarím, ale dusím, je chutnejšia. S klinčekmi zapichnutými v celej cibuli. ;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Taky dělám rýži všelijak. Někdy s hráškem, jindy s něčím jiným. Vypadá dobře;-):yes:

    Odpovědět

  • Strowberry: tak to je slovo mého manžela, díky:-));-)

    Odpovědět

  • Strowberry Strowberry

    Pro mě by ani nemuselo být maso. Snědla bych jí holou :yes::-))

    Odpovědět

Tématické fráze: rýže k masu zeleninova rýže rýže jako příloha rýže po arabsku zeleninová příloha k masu maso se zeleninou a ryzi recept rýže s příchutí prilohova zeleninova ryze příloha k rýži ryze priloha rýže jako příloha k masu jak se dela ryže a maso maso rýže zelenina recepty maso na zelenine s ryzi rýže recept k masu příloha rýže se zeleninou maso k rýži rýže se zeleninou jako priloha jak delat ryzi ryze k masu recepty

Zapomněl/a jsem heslo