Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Boršč

Boršč je klasická polévka ruské, ukrajinské, ale třeba i polské kuchyně - tam se dokonce jí na Štědrý večer jako slavnostní jídlo. Je plná masa a zeleniny a díky řepě má krásnou barvu. Podáváme ji zalitou smetanou.

Hodnocení receptu je 4,9 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 150 min

190 min (40 min příprava + 150 min tepelná úprava)

15. 2. 2008 13:53

Suroviny pro 7 porcí

7 porcí

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 125 kJ / 1 464 kcal
Bílkoviny201,76 g
Tuky42,66 g
Vláknina22,87 g
Cholesterol 470 mg
Sodík 3,15 g
Sůl7,10 g
Sacharidy58,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

labut

30. 12. 2011 21:52

Minule sa mi podarilo navarit vynikajucu slnecnicovu polievku, neuveritelne ZE? recept ako na sosovicovu, vyvar z udenej krkovicky alebo z rolovanej sunky, silny, 1klobaska, prelisovany cesnak asi5struckov, tolko bobkoveho listu, trochu cierneho korenia, mozu byt aj nakrajane zemiacky a olupane slnecnicove semiacka. A moze byt aj zaprazka...mnam Teraz sa chystam varit borsc, do praveho borscu nepatria zemiaky, treba tri druhy masa, alebo len silny vyvar z ud.masa Kyslu smotanu aspon 2o% si doda kazdy....

Zali

2. 12. 2011 21:03

no nevim teda, jsem z Ukrajiny a nemuzu rict ze tohleto je borsc.zadna pertzel ani celer ,masox,rajcata,ocet tam nepatri(pokud me rozum nerzadil :) ).uzene maso a klobasa uz vubec!!ja tam nedavam ani pajcatovy protlak.A misto octu se to dela tak, ze jak se to osoli pak osladi(cukrem) 1:1 a trosicku se dava kysenina citronova(uplne malinko)aby se ta chut srovnala.Repa se ma predem uvarit ve slupce aby zachovala barvu a vitaminy a az pak se dava do hrnce(uvarena a nakrajena.)Pak barva borsce je jeste tmavsi nez mate na foto(takova nasycena).uplne staci hovezi maso a nejakou tu kost.Jinak nerikam ze vas recept neni dobry,verim ze by mi taky chutnal.jinak jeste ,nekdo psal ze \\\"nekdo nahrazuje brambory fazoli\\\" ta fazole tam musi byt.to je taky zaklad :) klobouk dolu kdo tohle precetl ale snad jsem vam taky trosinku poradila :):-8

janajohana

20. 11. 2011 10:19

Po delším době jdu dělat boršč: nepoužiju všechny druhy masa, jak je uvedeno, trochu si recept upravím. Jdu koupit řepu a hurá na to. Jen se musím podivovat na těmi různými komentáři, co je správné a co ne. V mojí kuchyni je správné, to, co já vymyslím a to stejné platí i u jiných kuchařů. Nejlepší na vaření je právě ta vaše invence, co do toho vložíte a ne otrocká práce podle receptu. Takže hlavně ať to každého baví :yes:

Klaris krásná princes

13. 11. 2011 17:33

tento recept je výborný moc jsme si pochutnali:-K:-):-):yes::yes::yes:

PAX

9. 11. 2011 02:19

tož ženské, necpěte všude ten masox! Když mám dobré suroviny, nějaké kosti na vývar, tak se to obejde aj bez chemie, ne? Ale klidni dávejte, když vám to někdo žere.
Jinak recept dobrý, ale ruský boršč to není.

Morrigen

2. 11. 2011 17:00

mohla bych se prosim autorky optat, jak dělala ty pirohy u boršče? vypadají úzasně... mohla byste to sem hodit jako samostatný recept, ráda bych je vyzkoušela :-)

petr

11. 6. 2011 15:27

Marína:no nevim ale do borsce se kazdopadne dava smetana!!!!!!

Mya

4. 2. 2011 11:19

Pripada mi ten recept zbytecne slozity a plno masa a uzenin. Ale kazdy to ma rad jinak ze. Jinak dekuji za uvedene koreni.

Marína

7. 1. 2011 01:54

Před pár dny jsem vařila boršč a byl luxusní, nedávám žádný klobásy a ani různé druhy masa. Všechno na oko a ne na gramy. Jak jsem si tady přečetla správnou poznámku - zelenina jen čerstvá. Na boršč používám jen zelí, řepu a brambory. K tomu maso i s vývarem. Řepu zásadně jen do pánvičky s cibulkou a mrkvičkou(nastrouhanou), smažím dokud to nezměkne a pak to přidám k napůl uvařeným bramborám. K tomu zelí(nastrouhané) a pak jen dochutím solí a pepřem. Smažením řepy docílíte nádherně červené barvy. Se zelím nešetřím, protože mám ráda hustý boršč. Nekteré chytrolínky to zahušťujou moukou nebo dávaj rovnou smetanu - NESMYSL. Boršč je rudá hustá polévka - kterou MILUJU!!!

capo

24. 3. 2010 16:00

dneska sem to zkousel a repa zustala tvrda sem to varil strasne dlouho aby to zmeklo takze doporucuju repu neloupat a u varit samostatne v hranci s vodou potom oloupat a dal upravovat :yes:

Midla

23. 11. 2009 10:40

Dělám podobně jako např. samouk, bez uzeného, maso vařím jako na vývar se zeleninou. Kořenovou (další) zeleninu a řepu zvlášť orestovat na másle a pak teprve přidat do vývaru /zelenina si uchová víc chuti). Místo rajčat rajský protlak nebo v nejhorším kečup. Maso s vyvařenou zeleninou před podáváním vyndám, rozemelu a plním s ním pirohy z listového těsta. je to náročné, ale úžasné. Boršč je nejlepší druhý den.

Honza

21. 11. 2009 19:12

Jdu vařit, ale nemám řepu, tak to zkusím bez ní.Dám vědět, jak to dopadlo

CHUCKER

12. 11. 2009 17:32

Jeden z mála správnýchreceptů!!!!!( Myslím na boršč )

samouk

6. 11. 2009 10:11

PS. maso na pirohy osolit a opepřit

samouk

6. 11. 2009 10:09

pro Monca: nedávejte tam uzené maso a rajčata. Místo rajčat použijte rajský protlak.Maso uvařte i s kořením (pepř celý,bobkový list,nové koření)v papiňáku,pak to přecedíte a budete mít čistý vývar.Na cibuli osmahněte nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nakrájené brambory a hlávkové zelí, zalijte vývarem a vařte do měkka.Mezitím si oloupejte syrovou červenou řepu a nakrájejte na kostičky nebo nudličky,osmahněte na sádle,přidejte krystal.cukr,ocet a rajský protlak, dusíte do měkka.Pak to i s nakrájeným masem přidáte do hrnce se zeleninou a brambory.Pokud máte dejte zelenou petrželku.Až na talíř se přidává lžíce zakysané smetany.Osobně nedávám klobásu ani párek.
Množství Vám neporadím, když dělám borš nebo držťkovou polévku, tak minimálně 10 litrů. K boršči dopuručuji jako přílohu pirohy, pak už nemusíte mít druhý chod.
Rychlé pirohy:náplň - mleté maso(hov.+ vepř.)v pánvi opéct a podusit na cibulce,potom do vlažného přidat uvařená a nakrájená vejce.Listové těsto rozválet,udělat čtverce nebo kolečka, naplnit,zabalit,potřít rozšlehaným vejcem a upáct v troubě do zlatova.Dobrou chuť a držím palce.

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa borč polévka recept na pravý ruský boršč polévka boršť polévka borč polevka borsc recept borčš polévky recepty boršč polévka boršč - recept nejlepší pravý ruský boršč boršč-recept recept na polévku boršč ruský bořč

Suroviny: maso hovězí, maso vepřové, maso uzené, klobása, zelí hlávkové, mrkev, petržel, celer, řepa červená, cibule, rajče, ocet, sůl, pepř mletý, koření nové koření, bobkový list, sádlo, brambory, smetana

TopRecepty.cz

Boršč

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/eEv