Boršč

lenka-m Kuchařka: lenka-m

Polévky 64 názorů

Suroviny

30 dkg hovězího masa
30 dkg vepřového masa
30 dkg uzeného masa
2 klobásy
20 dkg hlávkového zelí
1 velká mrkev
1 kořen petržele
10 dkg kořene celeru
20 dkg červené řepy
1 velká cibule
2 rajčata
1 lžíce octa
sůl
pepř
celé nové koření
3 bobkové listy
1,5 l vývaru z masa
lžíce sádla
2 větší brambory
smetana
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve uvaříme maso doměkka. Vyjmeme jej a necháme vychladit na talíři.

  2. Do hrnce dáme nakrájenou řepu, mrkev, petržel a celer na kostičky, osolíme, zalijeme trochou vývaru (z vařeného masa) a vaříme.

  3. Po chvilce přidáme bobkový list, pepř, nové koření, rajčata na kousky, sádlo, ocet.

  4. Asi po 10 minutách přidáme nakrájené zelí na nudličky, zbytek vývaru, brambory na kostičky a uvaříme doměkka.

  5. Nakonec přídáme nakrájené vařené maso, klobásy na kolečka, lehce promícháme, prohřejeme a podáváme. Na talíři si každý nalije do polévky smetanu.

Poznámka

V receptu byl původně masox, ten tam být nemusí. A také jsem vymazala, že se maso vaří v tlakovém hrnci. To samozřejmě záleží na vás, jak jej uvaříte.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 038 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Boršč

  • Klaris krásná princes Klaris krásná princes(neregistrovaný)

    tento recept je výborný moc jsme si pochutnali:-K:-):-):yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • PAX PAX(neregistrovaný)

    tož ženské, necpěte všude ten masox! Když mám dobré suroviny, nějaké kosti na vývar, tak se to obejde aj bez chemie, ne? Ale klidni dávejte, když vám to někdo žere.
    Jinak recept dobrý, ale ruský boršč to není.

    Odpovědět

  • Morrigen Morrigen(neregistrovaný)

    mohla bych se prosim autorky optat, jak dělala ty pirohy u boršče? vypadají úzasně... mohla byste to sem hodit jako samostatný recept, ráda bych je vyzkoušela :-)

    Odpovědět

  • petr petr(neregistrovaný)

    Marína:no nevim ale do borsce se kazdopadne dava smetana!!!!!!

    Odpovědět

  • Mya Mya(neregistrovaná)

    Pripada mi ten recept zbytecne slozity a plno masa a uzenin. Ale kazdy to ma rad jinak ze. Jinak dekuji za uvedene koreni.

    Odpovědět

  • Marína Marína(neregistrovaná)

    Před pár dny jsem vařila boršč a byl luxusní, nedávám žádný klobásy a ani různé druhy masa. Všechno na oko a ne na gramy. Jak jsem si tady přečetla správnou poznámku - zelenina jen čerstvá. Na boršč používám jen zelí, řepu a brambory. K tomu maso i s vývarem. Řepu zásadně jen do pánvičky s cibulkou a mrkvičkou(nastrouhanou), smažím dokud to nezměkne a pak to přidám k napůl uvařeným bramborám. K tomu zelí(nastrouhané) a pak jen dochutím solí a pepřem. Smažením řepy docílíte nádherně červené barvy. Se zelím nešetřím, protože mám ráda hustý boršč. Nekteré chytrolínky to zahušťujou moukou nebo dávaj rovnou smetanu - NESMYSL. Boršč je rudá hustá polévka - kterou MILUJU!!!

    Odpovědět

  • capo capo(neregistrovaný)

    dneska sem to zkousel a repa zustala tvrda sem to varil strasne dlouho aby to zmeklo takze doporucuju repu neloupat a u varit samostatne v hranci s vodou potom oloupat a dal upravovat :yes:

    Odpovědět

  • Midla Midla

    Dělám podobně jako např. samouk, bez uzeného, maso vařím jako na vývar se zeleninou. Kořenovou (další) zeleninu a řepu zvlášť orestovat na másle a pak teprve přidat do vývaru /zelenina si uchová víc chuti). Místo rajčat rajský protlak nebo v nejhorším kečup. Maso s vyvařenou zeleninou před podáváním vyndám, rozemelu a plním s ním pirohy z listového těsta. je to náročné, ale úžasné. Boršč je nejlepší druhý den.

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    Jdu vařit, ale nemám řepu, tak to zkusím bez ní.Dám vědět, jak to dopadlo

    Odpovědět

  • CHUCKER CHUCKER(neregistrovaný)

    Jeden z mála správnýchreceptů!!!!!( Myslím na boršč )

    Odpovědět

  • samouk samouk(neregistrovaný)

    PS. maso na pirohy osolit a opepřit

    Odpovědět

  • samouk samouk(neregistrovaný)

    pro Monca: nedávejte tam uzené maso a rajčata. Místo rajčat použijte rajský protlak.Maso uvařte i s kořením (pepř celý,bobkový list,nové koření)v papiňáku,pak to přecedíte a budete mít čistý vývar.Na cibuli osmahněte nakrájenou kořenovou zeleninu, přidejte nakrájené brambory a hlávkové zelí, zalijte vývarem a vařte do měkka.Mezitím si oloupejte syrovou červenou řepu a nakrájejte na kostičky nebo nudličky,osmahněte na sádle,přidejte krystal.cukr,ocet a rajský protlak, dusíte do měkka.Pak to i s nakrájeným masem přidáte do hrnce se zeleninou a brambory.Pokud máte dejte zelenou petrželku.Až na talíř se přidává lžíce zakysané smetany.Osobně nedávám klobásu ani párek.
    Množství Vám neporadím, když dělám borš nebo držťkovou polévku, tak minimálně 10 litrů. K boršči dopuručuji jako přílohu pirohy, pak už nemusíte mít druhý chod.
    Rychlé pirohy:náplň - mleté maso(hov.+ vepř.)v pánvi opéct a podusit na cibulce,potom do vlažného přidat uvařená a nakrájená vejce.Listové těsto rozválet,udělat čtverce nebo kolečka, naplnit,zabalit,potřít rozšlehaným vejcem a upáct v troubě do zlatova.Dobrou chuť a držím palce.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Monca, je to staré jedlo z ruských, ukrajinských a poľských oblastí, takže do všetkých druhov boršču vždy čerstvé potraviny.;-)

    Odpovědět

  • Monca Monca(neregistrovaná)

    chtěla bych se zepat, jestli se zelí dává čerstvé nebo takové to zavařené ve sklenici a potom stejně tak červená řepat, jestli čerstvá nebo zavařená a potom na rajčata, jestli je lepší dát čerstvá rajčata a nebo ty jak se kupují už předvařená v plechovce? Díky moc za odpověď. Zítra se něho chystám pustit.:-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Lucije(neregi.):-) co ty víš,třeba by jim tvůj boršč zrovna chutnal:-p:-p-tedy pokud je nepřizveš k přípravě;-):-D.Já boršč nemusím-zkusila jsem jednou a jelikož mé tělo tuto dobrotu odmítlo:-((;-(,tak ho znovu dráždit nebudu;-).Jinak proti němu nejsem,vím že je to i velmi zdravé jídlo:-).

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: polévka boršč boršč z červené řepy borč z červené řepy borsc s cervenou repou borc-polevka pravy rusky boršč recept borsc polevka boršč bez masa recept na pravý ruský boršč borč polévka polévka boršť polévka borč polevka borsc recept polévky recepty boršč nejlepší pravý ruský boršč borčš polévka boršč - recept recept na polévku boršč boršč-recept ruský bořč

Zapomněl/a jsem heslo