Pistáciová kuřecí korma

arrefeena Kuchařka: arrefeena

Drůbeží maso 0 názorů

Suroviny

115 g vyloupaných pistácií
200 ml vroucí vody
dobrá špetka šafránu rozdrobená
2 lžíce horkého mléka
700 g vykoštěých kuřecích prsou nebo stehen nakrájených na 2,5 cm kostičky
1 lžička soli nebo dle chuti
1/2 lžičky pepře
šťáva 1/2 citrónu
55 g ghee nebo nesoleného másla (viz mé recepty)
6 zelených kardamomů
1 velká cibule
2 lžičky česnekové pasty (viz mé recepty)
2 lžičky zázvorové pasty (viz mé recepty)
1 lžíce mletého koriandrového semínka
1/2 lžičky mletého chilli
280 g přírodního jogurtu rozšlehaného
150 ml smětany
2 lžíce růžové vody (viz poznámka)
6-8 bílých okvětních lísků růže, omyté, na ozdobu
uvařená basmati rýže
citronové měsíčky na servírování
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Pistáciové oříšky dejte do žáruvzdorné misky s vroucí vodou, namočte na 20 minut. Mezitím namočte šafrán do horkého mléka.

  2. Dejte kuře do nemetalové mísy a přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Tuto směs vetřete do kuřete, zakryjte a nechte 30 minut marinovat v lednici.

  3. Na mírném ohni rozehřejte středně velký hrnec s těžkým dnem, poté přidejte ghee. Přidejte kardamomy, když zapraskají, přidejte cibuli a zvyšte hořák na střední žár. Vařte za stálého míchání 8-9 minut, dokud není cibule lehce nazlátlá.

  4. Přidejte česnekové pyré a zázvorové pyré a vařte za stálého míchání další 2-3 minuty. Přidejte koriandr a mleté chilli a smažte za stálého míchání 30 sekund. Přidejte kuře, zvyšte žár na vyšší střední stupeň vařte za stálého míchání 5-6 minut, dokud kuře nezmění barvu.

  5. Snižte žár na minimum a přidejte johurt a šafrán s mlékem. Přiveďte k varu, zaklopte a vařte 15 minut. Čas od času zamíchejte, aby se kuře nepřichytilo ke dnu hrnce.

  6. Mezitím dejte pistáciové oříšky a jejich vodu do mixéru nebo robotu a rozmixujte na kaši. Přidejte ke kuřeti a přilejte smetanu. Zaklopte a duste za stálého míchání dalších 15-20 minut. Vmíchejte růžovou vodu a sundejte z hořáku. Ozdobte růžovými okvětními lístky a okamžitě podávejte s vařenou rýží typu Basmati a citronovými měsíčky.

Poznámka

Růžová voda je esence z růží, prodává se v orientálních potravinách.

Fotky jsou jen má na množství pro 2-3 lidi přizpůsobená interpretace receptu (méně masa, pepře a soli)

Pistácie jsem nemáčela, ale vařila 10 minut v hrnci s 250ml vody, kvůli slabému výkonu mého ručního mixéru. Ozdobu jsem vynechala.

Osobní hodnocení receptu:

Průměrný recept. Nemá to typickou chuť kormy, protože je to více kyselé, nežli sladké. V restauracích jsem jedla již lepší i horší varianty kormy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pistáciová kuřecí korma

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: kuřecí korma recept pistaciova pasta recept kuřecí korma kuře korma recept pistaciova pasta brno pistaciova barva kuřeci kormo kormy kureci smes s pistaciemi kormo recept pistaciova esence žár recept superjídelníček kure na pistaciich pistáciová pasta-recept pistáciová rýže recept korma