Rajčatová polévka s parmazánem

chute-sveta.cz Kuchařka: chute-sveta.cz

Doba přípravy: PŘÍPRAVA: 5 minut VAŘENÍ: 20 minut 4 porce Polévky 8 názorů

Suroviny

2 PL (30 g) másla
1 cibule, nakrájená na jemno
3 stroužky česneku, utřené
2 konzervy (800 g) krájených rajčat
1/4 ČL jedlé sody
1 PL sušené petržele
1 bobkový list
1/2-3/4 ČL soli
1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
1 PL čerstvé nebo 1 ČL sušené bazalky
1 PL medu
1/2 hrnku (125 ml) mléka nebo vody na zředění (podle chuti)
kysaná smetana
parmazán
bazalka
petržel na ozdobu (volitelné)
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Ve středně velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět, do měkka.
    Přidáme česnek a smažíme jen asi 1 minutu.
    Vmícháme rajčata, jedlou sodu, petrželku, bobkový list, sůl a pepř.

  2. Přikryjeme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Odkryjeme a vaříme dalších 10 minut.

  3. Odstraníme z plotny a vmícháme bazalku a med.
    Přidáme mléko (nebo vodu), abychom dosáhli požadované hustoty.
    Dochutíme solí a pepřem, případně dalších podle chuti.

  4. Před podáváním vyndáme bobkový list.
    Podáváme ozdobené kysanou smetanou, strouhaným parmazánem, bazalkou.
    Výborně se k ní hodí třeba sýrový toast z bílého chleba nebo česneková bageta.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.chute-sveta.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 412 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rajčatová polévka s parmazánem

  • chute-sveta.cz chute-sveta.cz(autor receptu)

    hosta:děkuji :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    chute-sveta.cz: vďaka za link - článok, so záujmom som prečítala. Človek sa učí do smrti.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    chute-sveta: Ten článek v odkazu je bezvadný - poprvé v životě mám konečně jasno, jak to se sodou a práškem je. Moc děkuju, to se ti povedlo a myslím, že to ocení i jiní. Opravdu doporučuji přečtení. Jsi borka:yes::-))

    Odpovědět

  • chute-sveta.cz chute-sveta.cz(autor receptu)

    magdalenka:
    v tomto receptu reguluje kyselost, resp. snižuje kyselost rajčat
    jinak jsem připravila i článek o jedlé sodě vs. prášek do pečiva http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedl...zde. :-)

    Odpovědět

  • maris maris

    hosta:;-):-))

    Odpovědět

  • hosta hosta

    maris: no - nevím, zda se dočkáte odpovědi, ale vím, že soda udržuje hezkou barvu potravin při vaření a brání jejich rozvaření. Jestli je nutná tady, bůh suď;-)

    Odpovědět

  • maris maris

    Jarko, mě by taky zajímalo, proč je tam ta jedlá soda. Můžeš mi to, prosím, vysvětlit ?;-):-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Chcela by som sa opýtať, akú funkciu má v tomto jedle jedlá sóda?

    Odpovědět

Tématické fráze: rajcatova polevka s parmezanem rajčatová polévka top recepty italská rajčatova polévka s parmazánem rajcatovo bazalkova polévka rajcatova polevka s bazalkou a parmazanem tomatová polévka bez česneku s parmazánem rajčatová s s parmazánem rajčatová poléka s parmezánem tomatova polevka s parmazanem polévka s parmazánem polévka s rajcat s bazalkou a parmezanem rajčatová polévka s bazalkou a kysanou smetanou rajčatová polévka s cibulkou z rajčat rajčatová polévka s parmezámem rajčatová bazalková polévka recept na domácí sušená rajčata

Zapomněl/a jsem heslo