Bába z Chuchelny
Suroviny pro 2
2
Nutriční hodnoty
Energie | 1 840 kJ / 440 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,97 g |
Tuky | 18,00 g |
Vláknina | 12,89 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 223 mg |
Sůl | 0,42 g |
Sacharidy | 41,15 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Bába se tomu říkalo na odlišení od bramboráku - jak se říkalo u nás - bramborák do trouby, halušky na plotnu, protože tu byla možnost s tou marmeládou.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 9. 2015 23:33
Odpovídám tedy od ohně a z jeskyně. Nejsem zatím ani po sedmdesáti třech letech zatuhlá konzerva a samozřejmě mám mikrovlnku také a (byť v menším rozsahu a krátkodobě) ji využívám stejně jako jinou moderní techniku. Ale byznis s mikrovlnkami je evidentně tak lukrativní, protože tato technologie vyhovuje moderním trendům uspěchaného života. A to navzdory varovným signálům vědeckých kruhů. Nedalo mi to a hrábl jsem namátkou do odkazů o této problematice:
Tady je trochu zjednodušený souhrn:
Pět důvodů proti užívání mikrovlnek:
- Produkuje se „mrtvá potrava“ kdy dielektrický ohřev vyvolává vysokofrekvenční kmitání molekul vody což vyústí v destrukci nutriční hodnoty jídla
- Ničí se okamžitě 30 až 40 % vitamínu B12 (studie v „Journal of Agricultural and Food Chemistry“) ve vepřovém, hovězím mase a mléku. Po 30 vteřinách ohřívání mateřského mléka byl v 22 vzorcích zaznamenán 18x vyšší nárůst E-coli oproti srovnávacím vzorkům (journal Pediatrics) a dramatický pokles aktivity lysozymu důležitého pro zdraví kojenců
- Vytváří a uvolňují se rakovinotvorné látky – (německé a ruské studie a varování ruské vlády) při použití plastických nádob a láhví pro ohřev potravy.
- Švýcarská studie prokázala změny krevního obrazu při konsumování mléka a zeleniny, připravované vařením v mikrovlnce (redukce červených krvinek, nárůst bílých krvinek a cholesterolu, což může ovlivnit negativně i stav srdce.
- Emitování 2,4 GHz radiace používané v mikrovlnkách (studie „Trend Univerzity“) ovlivňuje srdeční tep a jeho kolísání. Tento vliv sice nepřekračuje povolené normy, ale může vést k náhlým a dramatickým nepravidelnostem srdečního chodu.
Nemyslím, že by se měly všechny mikrovlnky hned vyhodit, jen si myslím, že příprava pokrmů, vyžadující delší dobu je rozhodně zdravější klasickými postupy, to i za cenu, že budeme musit v jeskyni rozfoukat ohniště. Ale jinak vaříš skvěle! Zdraví "homo Cave"
Tady je trochu zjednodušený souhrn:
Pět důvodů proti užívání mikrovlnek:
- Produkuje se „mrtvá potrava“ kdy dielektrický ohřev vyvolává vysokofrekvenční kmitání molekul vody což vyústí v destrukci nutriční hodnoty jídla
- Ničí se okamžitě 30 až 40 % vitamínu B12 (studie v „Journal of Agricultural and Food Chemistry“) ve vepřovém, hovězím mase a mléku. Po 30 vteřinách ohřívání mateřského mléka byl v 22 vzorcích zaznamenán 18x vyšší nárůst E-coli oproti srovnávacím vzorkům (journal Pediatrics) a dramatický pokles aktivity lysozymu důležitého pro zdraví kojenců
- Vytváří a uvolňují se rakovinotvorné látky – (německé a ruské studie a varování ruské vlády) při použití plastických nádob a láhví pro ohřev potravy.
- Švýcarská studie prokázala změny krevního obrazu při konsumování mléka a zeleniny, připravované vařením v mikrovlnce (redukce červených krvinek, nárůst bílých krvinek a cholesterolu, což může ovlivnit negativně i stav srdce.
- Emitování 2,4 GHz radiace používané v mikrovlnkách (studie „Trend Univerzity“) ovlivňuje srdeční tep a jeho kolísání. Tento vliv sice nepřekračuje povolené normy, ale může vést k náhlým a dramatickým nepravidelnostem srdečního chodu.
Nemyslím, že by se měly všechny mikrovlnky hned vyhodit, jen si myslím, že příprava pokrmů, vyžadující delší dobu je rozhodně zdravější klasickými postupy, to i za cenu, že budeme musit v jeskyni rozfoukat ohniště. Ale jinak vaříš skvěle! Zdraví "homo Cave"
24. 9. 2015 01:08
badak: Dík. Mám multifunkční velmi dobrou mikrovlnku a dávno se už nedomnívám, že je to škodlivé zařízení. Vždyť i o mobilu někdo tvrdí, že má škodlivé záření, o TV, o PC - to bychom nesměli používat nic z moderní techniky. Technika je od toho, aby se využívala, přece se nevrátíme do jeskyně a k ohni.
23. 9. 2015 19:33
Zajímavá kombinace slaného a alternativně sladkého je u nás nepříliš obvyklá, ale překvapivě dobrá. V Jihovýchodní Ázii jsme se s podobnými kombinacemi setkávali častěji a často ještě zpestřenými přídavkem chili. Jen bych měl připomínku k poměrně dlouhé přípravě v mikrovlnce, která podle měkterých studií mění některé složky v potravě a snižují tak její hodnotu. v některých zemích je dokonce mikrovlnka zakázána.
23. 9. 2015 18:29
tejaja:Díky
klukodvody: Josko, znám, vím, o čem mluvíš a jsem ráda, že ses ozval
klukodvody: Josko, znám, vím, o čem mluvíš a jsem ráda, že ses ozval
23. 9. 2015 17:05
Nikdy som zemiakovú babu nejedla s marmeládou, ale verím, že je to dobré. Keď mi v detstve chutil chlieb s masťou a lekvárom, tak prečo nie toto.
23. 9. 2015 14:37
Ahoj ,jdu dělat bábu a jen poznámečku k té marmeládě .Znám jinou variantu na kterou stále vzpomínám ,babička dělala v pátek hodně hustou bramboračku a k té jsme přikusovali povidlové buchty a byla to balada v hubě .Zdravím a ukládám .
23. 9. 2015 10:33
Děkuji vám. Ráda se vracím k našim starým receptům, protože si myslím, že předci věděli, co je dobré
23. 9. 2015 09:17
Já bych ji pekla v troubě a myslím, že se do toho brzo pustím Marmeládu si k tomu dovedu představit, i když původně jsem podle fotky myslela, že jsou to brusinky Ale když můžou být palačinky na sladko i na slano a bramborové placky s trnkama, tak proč by nemohla být "bába" s marmeládou? Určitě vyzkouším...a kysané zelí se mi k tomu zdá nejlepší, však bramboráčky s kysaným zelím jsou taky vynikající kombinace. Díky za tip
22. 9. 2015 14:44
Špagi, u mého muže se dělalo něco podobného, přidávaly se vařené brambory a hlavně droždí a škvarky - s názvem bác.
22. 9. 2015 14:14
Tahle bába by mi moc chutnala, upekla bych ji v troubě A kamenovat tě nebudu, protože si dovedu tu chuť s marmeládou představit. Ochutnala bych
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 1 hodinou
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 14 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 20 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Krtkův dort na plechu
ibidasova@centrum.cz uvařila před 31 minutami
Medové máslo
marekbertha uvařil před 53 minutami
Gnocchi s medvědím česnekem, žampiony a smetanou
KatkaCechova uvařil před 1 hodinou
Pravý vepřový guláš
predseda123 uvařil před 1 hodinou
Špekáčky na černém pivu II
MadamChic uvařil před 1 hodinou
Jogurtový beránek podle Josefa Maršálka
Jajaj uvařil před 1 hodinou
Šlehačkový beránek
RADULKA13 uvařila před 1 hodinou
Jednoduchý bramborový guláš s fazolemi
Golian uvařila před 7 hodinami
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 11 hodinami
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame, s wasabi dostane pikantní nádech
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Americký salát ambrosia sice není žádná dietka, ale je plný ovoce a roli dezertu zastane dokonale
Další recepty
Tématické fráze: houbovec na plech bramborak baba bramborák s kvasnicemi baby brambory recept baba z brambor bramboráky s kvasnicemi láda hruška.recepty-omelety z láhve recept na bábu bába z rambor recept velkonocni salat recepty z brambor s kvasnicemi camprat jídla s kvasnicemi bába se švestkami bramborová baba baba z bramborák čím zahustíme marmeladu svestkova baba bramborák chlapský bramborák do trouby - baba
Suroviny: brambory, česnek, kmín celý, majoránka, vejce, krupice, sůl, marmeláda, tuk
Bába z Chuchelny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rn8K
25 názorů