Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně, alias pajšl, jsou přesně ten typ jídla, které je nejefektivnějším zpracováním všech jedlých částí zvířete. Mnohý odpůrce vnitřností se po ochutnání rád k tomuto jídlu vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Zbylý vývar jsem přecedil, přidal pokrájené vnitřnosti, které zůstaly, majoránku, rozetřený česnek, uvařené kroupy, mletý pepř a vznikla chutná polévka. - Tak vařila pajšl moje babička i maminka. Zkoušel jsem do jíšky přidat nakrájenou cibuli a není to ono, chutě se posouvají někam jinam a potlačí vůni bobkového listu, nového koření a tymiánu, která je pro pajšl tak charakteristická.
O tento recept mě požádala "PIPRE" - Jana Koláčková a slíbil jsem, že po Velikonocích ho zveřejním.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
23. 7. 2010 12:09
To bych si taky dala, ale kromě mě by to nikdo nejedl, jsou to troubové.
23. 7. 2010 11:52
Aničko, je dobře, žes fotku přidala. Já si kolikrát v tlakáči uvařím pouze samotné plíčky s kořením jako chuťovku.
Pro Jiřičku: koření můžeš dát stejným dílem, já dávám krapet více tymiánu.
Pro Jiřičku: koření můžeš dát stejným dílem, já dávám krapet více tymiánu.
23. 7. 2010 10:07
Jendo, prosím kolik mám asi dát jednotlivých druhů koření, aby to byla ta správná chuť. A omlouvám se nedala jsem bodíky Děkuji.
23. 7. 2010 09:43
Toto jídlo vařívala dost často doma maminka a všem nám moc chutnalo. Já se přiznám jsem ho nikdy nedělala a ani jsem se nesnažila zjistit jak se vaří, ale mám radost, že ho sem Jenda dal a už si to jdu poznamenat a brzy uvařím. Jendo děkuji i za připomenutí mého domova.
23. 7. 2010 08:06
Po velmi dlouhé době jsem tento opomíjený "pajšl"uvařilaByly toho 4 litryJen pro ukázku jsem si dovolila přidat foto pouze samotných uvařených plíček pro začínající kuchařinky-kuchaře,aby viděli,jak to vůbec vypadáDnes se tento pokrm opravdu moc často nevyskytuje a je to velká škoda+1
29. 5. 2010 08:54
Zkuste to někdy s halali.Nemá to chybu.www.toprecepty.cz:
12. 2. 2010 14:56
TOTO JÍDLO DĚLÁM Z VEPŘOVÉHO JAZYKU NEBO EN Z VEPŘOVÉHO MASA DO JÍŠKY DÁVÁM CIBULI PAK OMÁČKU PŘED ZAHUŠTĚNÍM ROZMIXUJI PONORNÝM MIXEREM A TA CIBULE CHUŤ OMÁČKY VŮBEC NEZMĚNÍ
30. 1. 2010 17:36
13. 1. 2010 17:50
Varím ako autor receptu, iba nekyslíme, teda bez octu. S knedľou alebo kolienkami je to báseň! Niekedy varím takto iba samotné srdiečka, bez pľúc. (Ale potomkovia to jednoducho nechcú...)+
13. 1. 2010 17:42
Jo ještě něco, my to jíme s bramborami.
13. 1. 2010 17:40
Jendo1 já tuhle omáčku dělám jen se srdcem a docela sladkou, mojí strávníci to tak chtějí.Máme to všichni moc rádi.Posílám bodíka
13. 1. 2010 17:28
výborný receptík....máme večeři a moooc dobrou!
6. 1. 2010 15:03
Super recept,moc chutné
3. 8. 2009 20:26
tak tohle je úžasné jídlo, mooooooooooooooc dobré, přidávám bodík a musím se znova olizovat jaká to byla dobrota
13. 6. 2009 13:14
omlouvám se za původní text..vypadlo mi z něj pár písmenek
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 5 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 8 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 11 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 14 hodinami
Pečené batáty
Přidáno před 14 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Jednoduchý bramborový guláš s fazolemi
Golian uvařila před 1 hodinou
Kuřecí čtvrtky pečené na bramborách
Kamil@ uvařila před 4 hodinami
Minutková marinovaná krkovice s máslovou zeleninou
slavka744 uvařila před 5 hodinami
Mazanec pro Irenku
klara492 uvařila před 6 hodinami
Zapečené kuře s nádivkou
Lucamazi uvařila před 6 hodinami
Babiččiny blbouny
Witoraz uvařila před 6 hodinami
Hrachová kaše s uzeným, párkem a volským okem
Irena26 uvařila před 7 hodinami
Šopák
MarinetteQueen3 uvařila před 7 hodinami
Tvarohové lívance
Jana.pirova@seznam.cz uvařil před 7 hodinami
Velikonoční beránek
Lusyl uvařila před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
Palačinková rolka je neodolatelná sladká tečka. Vyzkoušejte ji podle videonávodu
Další recepty
Tématické fráze: pajšl pajšl recept plíčky na smetaně od kuchare plíčky recept na pajšl plíčková omáčka pajšl z jehněčích vnitřnosti omačka z vepřových vnitřností pajšl jak se dělá pajšl vepřový pajšl jak se vaří pajšl plíčka recepty pajšl recept pajšl jehněčí pajšl skopovy pajsl pajšl omáčka jak uvarit pajšl co jsou plíčky recept na pličky
Suroviny: plíce vepřové, jazyk vepřový, srdce vepřové, pepř celý, bobkový list, koření nové koření, tymián, sůl, sádlo, máslo, mouka hladká, smetana na vaření, mouka hladká, ocet, cukr
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
89 názorů