Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilovaný jablečný mošt

Jak uložit léto na zimu? To bohužel nejde. Ale dary našich zahrádek si schovat můžeme. Třeba jablka v podobě sladkého voňavého moštu. Sterilací sice přijdeme o podstatnou část vitamínů, ale chuť a vůně nám ve sklínce zůstane.

Hodnocení receptu je 4,6 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby usazení

25 min (25 min tepelná úprava, bez doby usazení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvě vylisovaný jablečný mošt necháme ve vyšší nádobě nanejvýš 24 hodin usadit – drobounké pevné částečky, rozptýlené v moštu, při jeho stání klesnou ke dnu. Čistou šťávu pak stočíme hadičkou, na dně nádoby zůstanou jen usazené kaly. Krok 2: Čistým moštem naplníme čisté zavařovací sklenice, otřeme je po naplnění a dobře zavíčkujeme. Zahřejeme na teplotu 85 °C a při této teplotě je 25 minut sterilujeme. Krok 3: Ukládáme do chladu a temna.

TIP: Jak uchovat mošt na zimu - rady a tipy

Zveřejněno 2. 2. 2017

Poznámka autorky cathleen

Jinou možností, jak vyčistit čerstvý mošt, je filtrace přes plátno, ale my doma ho čistíme jen stažením hadičkou.

Zavařené sklenice zkontrolujeme, dobře chycené uložíme ve sklepě. V zimě, když pak takovou sklenici otevřete, vůně jablek z ní provoní celou místnost. Většinou mošt pijeme ředěný vodou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sterilovaný jablečný mošt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8rlg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Sterilovaný jablečný mošt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8rlg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Pokud má někdo nadúrodu jablek, tak zpracování na mošt je dobrou volbou. Dělávám taktéž, ale opačným postupem. Mošt taky nechávám v chladu do druhého dne usadit a taktéž stáčím hadičkou. Pro jistotu ještě přes cedník s gázou. Mošt ve velkém hrnci zahřívám až na teplotu 85 °C, shora sbírám případnou pěnu. Pak rozlévám do předehřátých sklenic na závit, otřu okraj, zavíčkuju, sklenice položím a takto nechám vychladnout. Je třeba pracovat rychle a stále udržovat teplotu moštu na 85 °C. Dříve jsem taky zavařovala ve sklenicích ve vodní lázni, ale bývaly doby, kdy jsem zpracovávala i 100 litrů moštu a to bych nezvládla. :-K

Tématické fráze:
jablecny most recept, jak udělat jablečný mošt, zavařování jablečného moštu, jak se dělá jablečný mošt, zavařování moštu, recept na jablečný mošt, zavařený mošt, jak zavařit mošt, jablečný mošt s křenem, jablečný mošt zavařování, jablečny mošt, jak udelat mošt, zavařený jablečný mošt, jak zavařit jablečný mošt, recept na mošt, mošt jablečný, mošt s křenem, jak vyčistit jablečný mošt, priprava jablecneho mostu, sterilovany jablecny kompot

Suroviny:
mošt jablečný

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu