Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

19. 2. 2017 01:11

Suroviny pro 2

2

Nutriční hodnoty

Energie5 415 kJ / 1 294 kcal
Bílkoviny36,78 g
Tuky21,07 g
Vláknina14,30 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 12 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy233,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Můžeme podávat jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k pečenému masu či vinné klobáse. Název je podle síta "Špeclovač", ale krajové názvy tohoto jídla jsou různé, neboť se vaří od Krkonoš po Slovensko a také v Německu nebo Maďarsku, atd.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Drobek Drobek

20. 2. 2017 15:02

Marie Svarcova: Fuj to se mi ulevilo, já vím že původní název je spätzle, ale on tomu taky může někdo říkat podle halušek s brynzou a špekem :-p

Marie Svarcova Marie Svarcova

20. 2. 2017 13:05

Drobek: :yes::yes::yes: prostě jste skvělý

Marie Svarcova Marie Svarcova

20. 2. 2017 13:04

zizala: vím, že jsou špecle z Německa ale psala jsem , že my tomu tak říkáme podle špeclovače - Prosím Vás není to jedno ? Hlavně že všem chutná :-K Mějte se hezky .

zizala zizala (moderátorka)

20. 2. 2017 12:18

Ta pomůcka je šikovná, používám ji na halušky. Ale název špeclím nedala ta pomůcka, je to staré jídlo z německých zemí a má svůj ustálený recept. Toto nejsou špecle. To je podobné, jako by někdo lívancům říkal palačinky ;-)

Drobek Drobek

20. 2. 2017 10:49

drakoska: To že je to v Topkách ještě neznamená, že je to správně. Ale pro mně za mně, říkej si tomu jak chceš, podle starých kuchařek je to jak jsem řekl já.
Přiznávám ale, že názvy jsou krajové tak jako recepty a mohou se dost lišit.

bofinka

19. 2. 2017 22:04

Drobek: :yes:

Marie Svarcova Marie Svarcova

19. 2. 2017 20:03

drakoska: díky :-K, hezký večer

Marie Svarcova Marie Svarcova

19. 2. 2017 20:02

Anna Kocikova: Aničko děkuji, bylo to moc dobré- ten název mám už 20 let vžitý a když jsem pár let bydlela na Moravě říkali tomu halušky ( vím, že jsou jiné ) a každý kraj stejnému jídlu říká jinak, myslím, že důležitější než název je chuť . Mějte se moc hezky :-K:-K:-K

Marie Svarcova Marie Svarcova

19. 2. 2017 19:58

Drobek: Chodím na mítinky, kde se vaří ve spec. nádobí a tam se tomu říká špecle bramborové, špecle vodové, špecle tvarohové atd. proto, že je to dělané přes "špeclovač" . Jelikož už tak vaříme 20 let máme ty názvy vžité - omlouvám se . Hezký večer :-K

Anna Kocikova Anna Kocikova

19. 2. 2017 13:46

Do názvu bych raději dala"střapačky";-)(až pak ten zbytek v závorce)ale,Maruško,jídlo na talíři vypadá velice hezky a věřím,že jste si pochutnali:-K:yes:

Drobek Drobek

19. 2. 2017 11:42

Drobná připomínka, špecle a halušky nejsou totéž, do špeclí nepatří brambora. :-p

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Další recepty

Tématické fráze: špecle se zelím špecle s brynzou recept špecle se slaninou a zelím halusky se skvarkama střapačky se zelim špecle recept halušky se zelím špecle se zelím a uzeným výroba špeclí halušky recept speclovac recept na špecle s uzeným a zelím halušky se zelím a škvarkama recept na halušky halušky ze zelím a skvarkama jak se vaři špecle specle kuchar od plotny jak vyrobit špecle výroba špecle špecle se zelím a slaninou

Suroviny: mouka hladká, sůl, olej, voda, brambory, cibule, zelí kysané, sádlo, cukr, kmín drcený, škvarky

TopRecepty.cz

Špecle (halušky nebo střapačky) se zelím a škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Rvvq