Žampionové rizoto

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 60 minut 4 - 6 porcí Bezmasá jídla 17 názorů

Suroviny

1/2 sáčku rýže Lagris natural
olivový olej
máslo
Vegeta či jiné dochucovalo
Zelenina:
1 mrkev
2 šalotky
15 hlaviček žampionů
1/2 vodnice
1 stonek řapíkatého celeru
1/2 kapie
1 rajče
2 stroužky česneku
2 hrsti nasekané petrželky do rýže
Koření:
houbové koření
mletý pepř
sušená nebo čerstvá petrželka
Na posypání:
sůl
koření na grilovanou zeleninu
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Dáme vařit vodu na rýži s Vegetou a trochou oleje. Jakmile začne voda vřít, vsypeme do ní rýži. Vaříme 40 minut. Po uvaření přidáme nasekanou petrželku. Sušená či mražená se přidává už na začátku. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a plátečky.

  2. Do woku vložíme máslo a olej, rozehřejeme a přidáme na proužky nakrájenou šalotku. Pak přidáváme po částech ostatní zeleninu podle tvrdosti. Po orestování zakápneme vodou, přidáme koření a dusíme ještě chvíli, než se voda vyvaří.

  3. Vše smícháme, na talíři posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Žampionové rizoto

  • janky3 janky3(autor receptu)

    casino: Uponka mi připadá vhodnější název, on se fakt upíná k lecčemus. Jak vznikl kondrhel, to je mi záhadou. Beru to, jak to je.

    Odpovědět

  • casino casino

    No, u nás se popenci https://cs.wikipedia.org/wiki/Popenec_obecn%C3%BD říká "uponka" a také to málokdo zná:-)
    M.j. jej dávám takřka celoročně do bílé polévky z uzeného masa :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    janky3: :-D:-D Tak to by ma nebolo napadlo. Ale super, že si si spomenula. :yes:

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    tejaja: Hurá, vzpomněla jsem si a už doplnila. Zelená petrželka to byla!

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    1974andrea: Moje obě babičky žily i narodily se v jižních Čechách. Jedna v Hošticích u Volyně a pak od jednadvaceti v Ražicích. Druhá zase v Písku. Vzpomínám si, že jsme na zahradě v Písku o Velikonocích hledaly se sestrou kondrhel do nádivky. Že je to popenec, jsem si našla až jako dospělá v atlasu rostlin. Kde kdo si myslil, když jsem mu řekla, že do velik nádivky dávám kondrhel, že tam dávám kontryhel, což je sice také léčivka, ale kondrhelovou chuť nenahradí. Babička do nádivky strouhala citronovou kůru a jednou jsem ji tam nedala a nebylo to ono. Také už tahám očima z hlíny kopřivy, aby bylo dost do nádivky. A snad do té doby vyroste i kondrhel. Jedny Velikonoce dokonce už kvetl. Tak šel do nádivky i s kvítky.
    A když už jsem u kvítků, dosela pěkné je natrhat do rýže květenství pažitky, roztrhat je na jednotlivé kvítky a společně s petrželkou a kouskem másla zamíchat do rýže. Nebo jen ozdobit talíř. Laďka

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    janky3: Konečně někdo, kdo zná kondrhel :-D :yes:. U nás se mu tak taky říká a málokdo zná popenec pod tímto názvem a vždycky na mě kouká, co že to tam dávám. Díky ;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    janky3: ;-) Tiež mám rada bylinky. Na balkóne pestujem pažitku, cesnakovú pažitku, tymián, bazalku, majorán, šalviu, saturejku, mätu. V záhrade petržlen, estragon a mätu. A nemám rada presne to, čo ty. :-);-)

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    Také rádi používáte do vaření bylinky a koření? Já ano. Takový čerstvě umletý pepř je o moc lepší, než vyčichlý mletý, jenž se prodává. A majoránka! Já si ji pěstuji na záhonu, a některé léto jsem ji stříhala 4-5x. Potřebuji jí množství, protože ani bramboračka nebo gulášovka, zabijačková či falešná zabíjačková polévka by bez majoránky byla jak tělo bez duše.
    A libeček, ten ochutí každou polévku. I do brambor a rýže ho dávám. Oregáno zase do těstovin . Bazalku k mozarelle a rajským, s balzamico octem, pepřem, olivovým olejem. Když se to pěkně rozleží, je to fakt bašta . Do velikonoční nádivjy zase pažitka, mladé kopřivy a popenec ( říkáme mu Kondrhel) Na druhé straně nemám ráda zelený koriandr, římský kmín muškát.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    janky3: :-D;-) Až si spomenieš, potom doplníš. ;-)

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    tejaja: Tak nakonec jsem ty hrsti odstranila, neboť si myslím, že asi nejsou důležité, když mě nenapadá, co to může být. Prozkoumala jsem obrázek a slovo po slovu a nic. Kdybych já si zapsala ingredience, když něco vymyslím. Ale psala jsem to druhý den, a " ruřiho" hrsti tam asi patřily, ale vůbec nevznikne škoda, když tam nebudou. Zdraví Laďka J.

    Odpovědět

  • casino casino

    janky3:
    Jj, máte recht, blbě jsem četl;-(
    No, ač palcování nepoužívám, tak tentokrát jsem si pod ten komentář nadělil jeden :no:
    Omlouvám se

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    tejaja: Omlouvám se, ale sama si teď nevzpomenu. Už jsem nad tím usínala a nevšimla jsem si toho. Když dvě hrsti, musí to být něco drobného. Ještě podumám, a pak to opravím. Jeden druh po druhém, podle toho, jakou dobu ta která zelenina potřebuje, aby pak byla všechna na zkus. Po šalotce mrkev, pak kapii, vodnici...poslední rajče.:-K

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    cekrops: Ano, natur rýže se může vařit nepropláchnutá.

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autor receptu)

    casino: Kdybyste četl pořádně, tak byste věděl, že natur rýže se vaří 35 minut, ale nakonec jsem jí těch 5 minut přidala, neboť byla stále nedovařená. 40 minut je akorát.

    Odpovědět

  • casino casino

    cekrops:
    No, to je otázne:
    Když nepropláchnete, tak můžete tvořit risotto:yes:
    ...a když propláchnete, můžete mít zaděláno na rizoto:-D
    Ale avšak podle rcp: " Vaříme 40 minut. " spíše uvaříte skoro rýžovou kaši a v tom případě bych neproplachoval, že :-p:-):-D

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: žampionové rizoto rizoto se zampiony žampionové rizoto recepty žampionove rizoto recept rizoto s žampiony recept žampionové rizoto žampionove recepty risoto zampionove risoto žampionové rizeto recept na žampionové rizoto žampionový rizoto žampionové rizito risoto se žampiony rizeto se zampiony kondrhel žampionové rozoto rizoto ze žampiony zampionove ryzoto rizoto žampionové

Zapomněl/a jsem heslo