Suroviny
Porce: 2 až 3 porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 422 kJ / 340 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,68 g |
Tuky | 7,86 g |
Vláknina | 6,60 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 117 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 49,30 g |
Postup přípravy
Přidáme 1 vejce, sůl, pepř a promícháme, aby brambory netmavly, potom postupně přidáváme prosátou hladkou mouku a stále promícháváme a přidáváme mouku, až bude těsto hustější než na bramboráky, případně těsto ještě dosolíme a připepříme dle své chuti. Krok 2: Než začneme tvořit těsto, dáme vařit vodu na halušky, trochu ji osolíme. Až začne voda vřít, asi polovinu těsta pomalu propasírujeme přes něco jako děravou pánvičku (přes haluškové síto). Nezapomínáme halušky ve vodě při vaření míchat. Když halušky vyplavou na hladinu, vylovíme jednu halušku a ochutnáme, je-li už uvařená. Když ano, vypneme zdroj varu a vyndáme do misky s trochou olivového oleje nebo jiným tukem, který vyhovuje vám, promícháme a trochu přisolíme. Krok 3: Stejně pokračujeme s druhou polovinou těsta. I tyto po uvaření přidáme k těm již hotovým, ještě je promícháme a dáváme na talíře spolu se zakysanou smetanu, na talíři promícháme a dochutíme solí. Dobrou chuť.
Takto připraveným hotovým haluškám (bez zakysané smetany) můžete střídavě proměňovat chutě, dle svého vlastního výběru.
Zveřejněno 3. 8. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XOxW
Moje poznámka
Východňarské halušky z Porúbky od Michalovců
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/XOxW
Nejnovější recepty
Kuřecí roláda s meruňkami a kuskusem
Přidáno před 11 hodinami
Cuketová pomazánka
Přidáno před 14 hodinami
Obyčejná babiččina květáková polévka
Přidáno před 14 hodinami
Mini vaflový špíz
Přidáno před 17 hodinami
Skládaný sýr se šunkou v HF
Přidáno 17. 6. 2025 20:09
Dezert na způsob Tiramisu
Přidáno 17. 6. 2025 18:15
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Špenát s fazolovými lusky a vejcem
misula29 před 3 hodinami
Balkánská pomazánka
Jaroslav L. před 4 hodinami
Poctivá květáková polévka
P.Ruslana před 5 hodinami
Mrkvový dort
anika.krenkova před 6 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
spamejlik před 7 hodinami
Cookies s čokoládou
Nutelkaa před 8 hodinami
Maďarská vepřová plec
Ivet88 před 9 hodinami
Stir-fry s mletým masem, zelenými fazolkami a červenou paprikou
spamejlik před 10 hodinami
Ořechová top bábovka ("ořecháda")
Panova před 10 hodinami
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
TH před 11 hodinami
Tématické fráze:
halušky recept,
východňarské slovenské halušky,
jak udělat nejlepší halušky,
vichodnarske pirohy,
aby halušky netmavly,
rcp na halušky se s kysaným zelím,
rcp na halušky se s kysaným zelím,
už jsem aj zapomnel na vichodnarske,
jasi udělat halušky,
domácí rcp na na halušky,
halušky s brynzou recept,
vychodnarské holubky,
nejrychlejsi a nejlepsi halusky,
východňarské pirohy s povidly,
halusky s vajickem a smetanou,
bramborové halušky,
halušky producer cz
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
vejce,
pepř mletý,
sůl,
smetana zakysaná,
sůl
Komentáře (26)
Halušky so smotanou...u nás sa to nerobí, ale vyskúšala som časť podľa receptu, teda so smotanou. Zvyšok klasika, tentokrát s kyslou kapustou a tým, čo na halušky jednoznačne patrí-slanina.
Nebolo to so smotanou zlé, to rozhodne nie, ale klasika je klasika-bryndza, kapusta, kyslá kapusta, tvaroh...to je na nezaplatenie a tá spomínaná slanina.
V každom prípade halušky sú halušky.
Dnes bylo krásně pod mrakem, konečně příjemné počasíčko...
Takže jsem Vám ten recept na vařené pirohy s povidly, konečně
přidala do receptů. Zkuste si je a dejte vědět jak Vám chutnaly.
...
Jen tak na okraj, jednoduchá jídla jsou nejzdravější.
Ta složitá i když dobrá dělají zažívací problémy. To ale není z mé hlavy.
budu se do nich muset, jak čtu brzo pustit, abych si vše zvážila a neudělala zase
nějakou chybu.
Dělám je od oka, ale tady to musím uvést jako recept, jinak mi ho neuznají.
V těchto vedrech se mi je zrovna nechce dělat, mám zdravotní problémy...
Ale má přijít pár méně horkých dnů, tak by to snad šlo.
Tak ještě chvilinku vydržte.
paní moderátorko já jí odpověděla v jejím stylu, nic víc nic míň.
S nikým se tu taky nechci nijak dohadovat, nemám to zapotřebí.
Ale i ona by si to mohla vzít k srdci...
Paní moderátorko, prosím nechte to tak jak jsem to znovu opravila.
Je to tak lepší, děkuji.
mám dětské vidličky které mají krátké 3 bodce ale krásnou plochu právě na jemné rozmačkání...
Pokud se týká těch 5. alternativ, k vaší radosti jsem je vymazala a doufám že nyní už budete mít klid.
Zadávala jsem tu recept poprvé...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 kelímek 200g zakysané smetany, 250g selského bílého jogurtu,
3 - 4 větší stroužky česneku a sůl.
Česnek propasíruji osolím jej a ještě vidličkou pěkně promačkám. Všechny ingredience
smíchám a už nesolím. Kdo má rád hodně ostré může přidat i pálivou papriku v prášku...
Pálivou papriku v prášku někdy přidávám i do smaženého kysaného zelí.
Líbí se mi vaše, v surovinách popsané, alternativy. Je ale otázne, zda by nebylo logičtější přesunout je na závěr postupu, či do poznámky
Většina zdejších údernic by z tohoto rcp vytvořila hafo "nových"
***
"Česnek propasíruji osolím jej a ještě vidličkou pěkně promačkám."
Trošku mi uniká smysl mačkání vidličkou
No, kdybyste ho ale utřela (na prkýnku! nééé že utěrkou
děkuji, mám slzy na krajíčku...
už jsem tu chybu v receptu opravila. Ještě jednou dík, mě by to vůbec nenapadlo...
Ještě upřesnění, jako malá holka jsem halušky se ŠPEKEM nemusela. Jinak mě halušky vždy
své komentáře mazat nemusíte, ale já opravdu nevím jak to v receptu opravit,
nevím jak se tam dostat, když tam není v pravém rohu nahoře ta tužtička.
Ale se špekem a brynzou si je můžete udělat, já je jako holka nemusela,
ale s anglickou slaninkou, proč nééé???
No, pokud stran délky vaření se do postupu vloudila chybička, tak ji lze opravit, že
(předpokládám, že znáte možnost autorova vstupovat do svého rcp
***
No, halušky nedělávám, ale když jejich vaření porovnám s vařením např. ovocných knedlíků, tak mi přijde, že věta: "Když halušky vyplavou na hladinu, nejdéle 5 minutek je necháme vařit a pak je vyndáme" je poněkud nešťastně formulovaná...
tento recept na halušky mi zde kuchaři nepřijali vůbec jako recept, měli zato že jsem si ho poslepovala
z různých receptů halušek zde uváděných.?! No, nechala jsem to bez povšimnutí a dobře jsem udělala...
Ale já hlava děravá, jedno jsem přeci jen zapomněla, když si dáte ty halušky s tou kysanou smetanou je
nutné je opět dochutit, opět solí, dle své vlastní chuti.
No, mamka dělala i výborné východňarské holůbky, ale ty se mi nikdy nepovedly tak dobré, jako je
dělala ONA. To by bylo lepší aby je zde uvedl někdo z Porůbky. Na svatbách tam dělají Slováci mini holůbky,
když si na ně vzpomenu, no prostě ňamka...
Ale pirohy plněné povidly, vařené ve vodě, ty jsou lehké a hlavně moc chutnají dětem!
Ale nejsem vyučená kuchařka, musela bych je nejdříve udělat, už jsem je několik let nedělala,
děti odrostli, vše odvážit a pak teprve napsat.
Ty halušky jsem psala taky jen tak z jedné vody načisto a jak to dopadlo...
omlouvám se, ale někdo vajíčka dává, někdo ne, já jen napsala jak halušky
dělala moje mamka.
Paní Magdalenka,
recept na těsto na halušky je psán tak jak ho dělali v Porůbke.
No já tu dobu vaření jen odhadla, já si vždy vyndám jednu halušku a
ochutnám zda je uvařená, když je tak vypnu plyn a dám ostatní do misky
s trochou oleje, atd.
Nejlepší bude když si je zkusíte udělat, já když je dělám tak neodolám a
musím si přidat další. Kupodivu, většinou je dělám bez masa s kysan.
smetanou, je to nejrychlejší a manžel si na ně za ty roky taky zvykl. On jí
nejraději jídla s masem.
Masová jídla ale vařím vždy až každý 3 den, žaludku trvá totiž tak dlouho
než jej stráví. Mě to vyhovuje, neleze to tolik do peněz a bezmasá jsou
dříve hotová, nakonec i zdravější...
Těším se na další recepty po mamince, pokud přidáš!