Hovězí guláš na český způsob

MiskaM Kuchařka: MiskaM

Hovězí maso 23 názorů

Suroviny

1,5 kg hovězího kližky
4-5 větších cibulí
5 lžiček polévkového tekutého koření
rajčatový protlak
3 PL kečupu
0,3 l tmavého piva
mletá paprika
5 stroužků česneku
mletý kmín
mletý černý pepř
1 brambora na zahuštění
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, zaprášíme mletou paprikou a opékame. Když se maso zatáhne, přidáme 5 lžiček polévkového koření a zalijeme maso horkou vodou tak, aby bylo ponořené. Dusíme je do poloměkka (asi 45 minut až 1 hodinu) a podle potřeby přiléváme vodu.

  2. Potom přilijeme pivo a dodusime doměkka.
    Nakonec přidáme oloupanou a najemno nastrouhanou bramboru, rajčatový protlak, kečup, prolisovaný česnek a zbylé koření.

  3. Necháme na mírném ohni ještě 5 minut provařit za občasného zamíchání.

Poznámka

Podáváme s houskovým knedlíkem a můžeme ještě posypat jednotlivé porce kroužky nakrájené cibule.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 18 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí guláš na český způsob

  • Dajda Dajda

    MiskaM: Misko, ne nemusí to být špatný, ale je to SKVĚLÝ!!! Tedy alespoň pro moje chuťové pohárky! :yes:

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    za mě nic nepřekoná guláš z hovězí kližky :-D, někdy dělám i z vepřového, jako zabíjačkový, ale hovězí kližka vede ;-):-K, zvěřinu bych využila jinak, než na guláš :-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Dajda: jo v Tescu jsem už zahlidla zvěřinu každopádně jak jsem psala Simce, vyzkouším někdy :-8 je sice dražší ale jednou to obětují a koupím. Když se maso upraví tak to nemusí být tak špatný jinak děkuji za tipy :-K

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Dajda: Při koupi bažanta bych doporučila, zeptat se ! Ono totiž většina prodávaných bažantů pochází z chovu v bažantnici.

    Přírodní a chovaný mají chuťový rozdíl a množství tuku na mase je daleko větší u chovaných. Žlutý tuk je na mase zřetelný a viditelný ve větším množství. U přírodního bažanta tento tuk zcela schází, nebo ho je minimum. Na polévku jsou dobří, hlavně slepičky. Na jinou úpravu podmíněně,, jak kdo má rád.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Simona Skolakova: MiskaM: Nevím, jestli se v Praze konají myslivecké plesy, ale určitě tu máme spoustu obchodů, kde se dá zvěřina bez problémů koupit. Kromě těch specializovaných, kde Vám nabídnou třeba bažanta i s péry (jedna se nachází například v Karmelitské ulici kousek od Malostranského náměstí), se zvěřina prodává také v některých masnách (v Kaprově ulici kousek od metra Staroměstská), a dokonce i v supermarketech (v Tescu). Já ji mám velice ráda a tradičně ji připravuji na Vánoce. Nicméně když už investuju do hezkého kousku masa, nedělám guláš, ale raději zkouším nějakou slavnostní úpravu, na víně, s šípkovou omáčkou, případně na divoko se smetanou. V žádném případě nesmí chybět brusinky. Pokud se do úpravy zvěřiny s omáčkou pustíte, tak počítejte s tím, že je mnohem lepší nechat uvařené jídlo proležet (alespoń dva dny). ;-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Simona Skolakova: děkuji snad jo no. :-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    nechme ty lidičky být,já bych řekla,že je to taková super tečka na talíři;-)A doufám a moc ti přeji,aby jsi zvěřinu někdy sehnala,ale vím,že v Praze se nekonají myslivecké plesy,tak třeba někdy se poštěstí,to jen kdyby náhodou,tak neváhej;-):yes:

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Simona Skolakova: no já nevím čemu se tedy diví kdo je normální dát na guláš sýrovou cibuli ať bílou či červenou to je na každým co si kdo co tam dá. Já moc toho štěstí nemám ale zkusím to někdy :yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    MiskaM: MIško já jsem chtěla jen říci,že na guláš se vždy dávala syrová cibule,takže jsi udělala dobře,navíc,jsou tady recepty podobné a nikdo se nepodivil,ale je to už opravdu stará záležitost,akorát mne překvapilo,že Drobek ve svém věku ještě takový guláš nejedl,no co už asi nechodil nikdy na guláš do restaurace,tam to bylo běžné;-);-)
    Miško vím ,že zvěřina je drahá,ale kdyby třeba jsi měla příležitost,třeba vyhrát na mysliveckém plese,teď je doba kdy se konají,tak neváhej a jdi do toho;-):yes::yes:Je to zase úplně něco jiného,nám se takto párkrát poštěstilo;-)

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Simona Skolakova: děkuji za zastání Simčo :-8 já se sama divím že se diví oni :-D :-D no upřímně jsem zvěřinu nejedla možná jednou ale to je dávno je fakt že to jiný úplně než klasický guláš to je pravda ale taková práva zvěřina je dost drahá :-( ale co není dnes drahého že ale zkusit to můžu děkuji za tip :yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Musím se trošku zastat Misky,kdykoliv jsem si dávala někde v restauraci guláš,pominu název vždy byla na něm na tenké kroužky přidána syrová cibule ať už červená a nebo bílá,mne to vždy moc chutnalo,jen se divím,že se divíte:-Da to mluvím o době před 40lety,takže né že by to byla nějaká novinka;-)a tady když projdete recepty tak je jich tu dost kdy na závěr na talíř se dává syrová cibule.
    Jinak Misko,když budeš mít možnost masa kančí,dančí tj.zvěřiny tak neváhej,je to zase úplně něco jiného,ale taky super gulášek,doporučuji,je to mňamka ,ale s líčky to nemá nic společného,musí to být pravá zvěřina.;-):yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Co furt máte,:-? divočáka a jelení maso imitovat líčky z krávy? Proč něco imitovat?:-? Nesnáším recepty "kuře a la bažant,:-D líčka z hovězího a la jelení guláš. :-D Když chci ořechový závin, tak do něj dám ořechy a ne osmaženou strouhanku. 8-(

    Odpovědět

  • casino casino

    "...osmahneme oloupanou a nakrájenou cibuli,"
    Jsem dumal, čím se tento, tzv. český guláš liší od dobrého guláše ;-)
    No, bude to nejspíš v tý cibuli:-!
    Nééé že v té syrové navrch, ale v té nedostatečně usmažené, že :-8
    ***
    Veronika.Hrozna:
    Divina je divina:yes: ale konkrétně u podobných krmí ji lze úspěšně imitovat hovězími líčky :-)
    A ani není třeba vymýšlet pohádky, že to byl jeleň jako kráva...:-D

    Odpovědět

  • MiskaM MiskaM(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna: hm já se přiznám že jsem ještě tyto guláše z divočiny nejedla ale může to být dobré :yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Drobek: Posypat cibulí, na tom není nic divné, manžel to dělá taky. Asi je to pro ty, co mají rádi hodně cibulové ! Já to sním hlavně na gulášku z jelena a divočáka.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: hovězí guláš na divoko jak uvařit tmavy gulaš gulaš s divočaka a hovězího hovězí maso co sním cesky gulas hovězí guláš proč dát rajčatový protlak do guláše recept na zvěřinový guláš z kližky hovězí na česku recept

Zapomněl/a jsem heslo