Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené cikánské koleno

Vepřové koleno je opravdovou pochoutkou. Zvlášť, když jej připravíme tak, že se maso doslova rozpadá, ale přitom má i kůrčičku. To nám zajistí jeho předvaření a následné upečení. Se zeleninou a nadýchaným knedlíkem bude chutnat všem.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Středně náročný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 317 kJ /
3 183 kcal
Bílkoviny139,53 g
Tuky272,67 g
Vláknina18,65 g
Cholesterol 1,20 g
Sodík 1,80 g
Sůl4,00 g
Sacharidy36,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předpříprava kolene: koleno očistíme a vložíme zhruba na 45-50 minut povařit do osolené vody se třemi rozmáčknutými stroužky česneku a kořením podle chuti (bobkový list, kuličky pepře a nového koření). Část vývaru pak použijeme na podlévání při pečení, zbytek třeba na česnečku. Koleno necháme částečně zchladnout a vykostíme. Krok 2: Do zapékací mísy nasypeme očištěnou, na větší kostky nebo měsíčky pokrájenou cibuli, papriku, rajčata, pokrájené houby, slaninu a nasekaný česnek. Krok 3: Přilijeme protlak, který trochu rozmícháme s vývarem a lžící papriky (může být i pálivá nebo jejich kombinace). Na zeleninu položíme vykostěné koleno, které dle chuti opepříme a klidně ještě trochu osolíme. Krok 4: Naplněnou zapékací mísu nebo pekáč zaklopíme a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C péct doměkka, dle potřeby podléváme a během pečení alespoň dvakrát otočíme nebo řádně přeléváme zeleninovým výpekem. Krok 5: Podáváme s chlebem, knedlíkem, noky.

TIP: 20 nejlepších receptů na knedlíky

Zveřejněno 5. 2. 2019

Poznámka autora recepty73

Koleno můžeme péct i od syrového stavu a s kostí, ale to počítáme s výrazně delší dobou pečení. Kdo chce, podlévat může klidně i pivem černým či světlým. Vše dle vlastní chuti. Kdo chce o něco více sosu, může vývarem naředěný výpek zahustit jíškou, provařit a dochutit dle vlastní chuti solí a pepřem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené cikánské koleno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kvQN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečené cikánské koleno

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kvQN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
pečené koleno, jak péct koleno, cikánská pečeně, pečené koleno recept, recept na pečene koleno, cikanske recepty, cikánské pečené, marinovana cikanska pecene, cikánské. pečeně, cikanske veprove koleno, vypek z veproveho kolena, pečené vepřové koleno bez kosti, jak péct kolena, vypek z kolene, david prachař, pecene cikanske vepřové koleno, jak péct koleno s kostí, povařit koleno, cerstve pecene na koleno, pečená kolena postup

Suroviny:
koleno vepřové, cibule, česnek, paprika čerstvá bílá, rajče, houby čerstvé, slanina anglická, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, sůl, pepř mletý, bobkový list, pepř celý, koření nové koření

Přidat fotografie receptu