Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Sejkory, halušky, bramborák a mnoho dalších názvů, přitom se jedná o téměř identické jídlo. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně jako ho pekly naše babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby smažení

30 min (30 min příprava, bez doby smažení)

18. 7. 2009 21:23

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie6 648 kJ / 1 589 kcal
Bílkoviny44,27 g
Tuky3,34 g
Vláknina38,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,05 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky - co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

spagetka spagetka

7. 5. 2012 21:33

Zuzí6:škoda, že jsi neregistrovaná, docela by mě zajímala babička, díky mamce tam znám hodně lidí ;-);-) a děkuju, nad to prostě není :-K:-K:-K

Zuzí6

7. 5. 2012 21:21

Mám babičku z BOzkova. Halušky dělá několikrát do roka a je to vždycky svátek. Dům nádherně voní ještě několik dní. Mě se nikdy nepovedou tak jako jí i když postup je pořád stejný. Holt babičky jsou babičky

spagetka spagetka

3. 11. 2011 12:29

t.s.garp43: na Kaborkách jsme to u našich dělali, dokud se před cca 8 lety nevyhodily, neb dcera si tam předělávala byt podle sebe, joo na tu pochoutku se zapomenout nedá :-*:-*;-);-):-p:-p:yes::yes::yes:

t.s.garp43

3. 11. 2011 12:15

:-!t.s.garp43:
Ještě jedny Kaborky, před rekonstrukcí šamotu mám v kůlničce. Bude-li mít někdo zájem, rád je přenechám. t.s.garp43@centrum.cz

t.s.garp43

3. 11. 2011 12:13

Na zahradě jsem instaloval, do přístřešku Kaborky po babičce. Nic nebrání tomu, abych se začátkem každé sezony zprovoznil \"kaborkové centrum\" a bramborové placky (sejkory), či jak to nazýváte dělal ve velkém. Dělám je ze syrových brambor, část nastrouhaných najemno a část nahrubo, přidám krupici, dle potřeby, vajíčko, česnek, sůl, kmín a majoránku. Směs naběračkou dávám na rozpálený a špekem namaštěný tál kamínek a po chvilce obrátím. Je to mana nebeská žádaná a chtěná...:-p:-8

marunda marunda

29. 1. 2011 17:53

no, tak to koukám. To neznám, česneku hodně, a krupici asi taky na zahuštění podle potřeby, že? Sporák mám elektrický a klasický kulatý plotýnky, tak to by mi šlo taky usmažit. A je to bez tuku a zdravější. To si také zkusím. Ukládám a díky:yes:

spagetka spagetka

21. 10. 2010 15:28

Díky všem :-K, Sandři jooo. ale to už nebyly halušky nýbrž placky, dle mé babky, která byla děsná, co se týče názvů :-D:-D:-*, ještě mám po ní misku, kam se nesmělo dávat noc jiného než skořicový cukr na placky a povidláček - mistička výhradně na povidla, dát tam něco jiného... no jak jsem nebyla nikdy bita, tak bych ji asi měla :-D:-D

Sandra Rozsivalova

21. 10. 2010 15:25

Mňam, to mi připomnělo prababiččiny placky, který se dělaly taky na kamnech, ale bez česneku, hotový se potřely sádlem a povidlama:-p:-8

Halušky!

21. 10. 2010 15:14

Jasně! Halušky jsou NEJLEPŠÍ:-! Moje rodina pochází z okolí Kozákova. Halušky dělal vždy zásadně můj dědeček. Babička vždycky zpráskla ruce, že ten \\\"dědek\\\" zase zasmradí celej barák:-) Plotna pomazaná špekem, hulilo se z toho jak z parníku a vonělo to tuuuze dobře. Babička navařila kotel čaje s citrónem a my se potom mohli utlouct. Vařte všichni dětem tyhle dobroty, ať mají na co vzpomínat. :yes:

spagetka spagetka

17. 3. 2010 15:21

kinkalam (neregistrovaný/á) - jj, taky znám tyhle způsoby - babička byla z Chuchelny, mamka z Bozkova. Zkrátka každý způsob byl k sežr.....:-8:-p:yes:
janamat (neregistrovaný/á) - V Loužnici jsem na tom byla s kamarádkou a jejím přítelem, ta vůůůůněěě :-p:-p:yes::yes:

kinkalam

17. 3. 2010 15:08

Ahoj tak babička je dělávala z jemně strouhaných brambor,vajíčka,sůl,kmín a krupice.Plotna se natřela špekem a potom se lžící roztíralo těstíčko do tenka. :-pMastilo se přepuštěným máslem a mohlo se i sirové.Děda si do toho dáával umíchaný tvaroh s cibulkou,solí,máslem a petrželkou.Jo a obměna v toubě.Brambory ,sůl,kmín,mouka a horké mléko.Dávalo se to do trouby na rozpálené sádlo upéct. V půlce pečení se lžící roztrhalo(aby bylo více korábků)---(Upečené okraje do křupava) a jmenovalo e to Camprata...babička pocházela z Rostok u Semil:-K

janamat

6. 3. 2010 14:42

ahoj u nás v Loužnici se sejkorám říká také Halušky!!! Bramborák se to někdy říká, když to někdo nezná a nevíš jak mu to vysvětlit ;-) Tady u nás se již od nepaměti pečou Halušky na plátě, ten se potírá špekem. Halušky musí být tenounké z jemně nastrouhaných brambor, vajec, soli, česneku, majoránky, kmínu a trochu mouky:-p po upečení se mažou rozpuštěným máslem.... mńam
Dříve u nás bylo velikou událostí \"haluškový bál\" a letos jsme ho po 30. letech obnovili a měl veliký úspěch. Za celý den (od 15 hod do 03 hod) jsme napekly (5 holek) 750 halušek :yes:koukněte jak se nám to povedlo: janeklouznice.rajce.idnes.cz/LOUZNICE_-_Haluskovy_bal_-27.2.2010_-_foto_Vojta,_Zdenek,_Jaroslava/

dancicka dancicka

30. 7. 2009 14:17

Ahoj Špagetko... nedej se - toto jsou opravdový SEJKORY a né žádný bramboráky ;-). Milovala jsem je jako dítě a miluju je i teď i když mi po nich bývá dost těžko :-//- ale to je jen proto, že sejkory jsou jediná dobrota, kde se nehlídám a strašně se přežírám. Jsem původem z Rokytnice :-)
SEJKORÁM ZDAR!

JanaDorazinova JanaDorazinova

26. 7. 2009 18:35

Jani, jsi machr a jak tě znám, teď budeš už k neudržení!:-) Ty jsi fakt šikulka!! Spagetka tady není, ale měla by velikou radost, tak jí napíšu sms, aby si to i na té dovolené užila a s tvým dovolením ji pozdravím:-)

Bibinka Bibinka

26. 7. 2009 11:18

Pipre, už z tebe bude fotící machr-tak vidíš, jak ti to jde bez problémů, paráda a mám radost za tebe:-D:yes:

1 5 6 7 8

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: sejkory sejkory recept bramboráky jako od babičky krkonošský bramborák krkonošské recepty krkonošská jídla bramborové sejkory recept sejkory recept na sejkory krkonošské bramboráky sejkory na sladko krkonoské sejkory jídlo sejkory bramboráky z nových brambor krkonošský guláš recept krkonšské sejkorky bramborák na plotně babiččiny bramboráky krkonošsky gulaš kaborky

Suroviny: brambory, krupice, česnek, majoránka, kmín celý, cibule, sůl, sádlo

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7