Salašnická maškrta - slovenský recept
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 8 965 kJ / 2 143 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 170,48 g |
Tuky | 125,27 g |
Vláknina | 28,70 g |
Cholesterol | 402 mg |
Sodík | 3,29 g |
Sůl | 8,10 g |
Sacharidy | 70,16 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Na internetu je několik receptů s tímto názvem, ani jeden neuvádí zdroj, ale všechny mají do posledního písmene stejný text jako tento můj. Ale ani já zdroj nevím, bohužel jsem si ho nepoznamenala.
Hledala jsem původ receptu, já ho mám zapsaný jako slovenský, i na netu jsem našla odkaz na slovenskou kuchyni, ale protože jsem ho v některých kuchařkách na netu našla uvedený i jako valašský, tak mi to nedalo a hledala jsem. Slovo salaš se používá jak ve slovenštině, tak i na Valašsku, no jsou to sousedé, tak není divu. Ale slovo „maškrta“ (mlsota, pamlsek, dobrůtka) se vyskytuje jen ve slovenštině, v češtině jsem ho nenašla ani ve slovnících nářečích. Takže tento pokrm považuji i nadále za slovenský a myslím, že je to tak správně.
Je to výborné, přeji dobrou chuť!
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 7. 2019 22:04
magdalenka: Leda, že bys uměla opravu domalovat ty fazole! Eja57 to nemyslela špatně, chtěla mně pomoct
. Přeji hezký večer, snad jsi se taky aspoň trošku zasmála!
30. 7. 2019 21:56
Eja57: nemôžem, píšem, že sme mali VKZ! Nie je to k tomuto receptu vhodné. To môžem aj seba odfotiť...aj keď nie som na salaši...
30. 7. 2019 21:10
Eja57: Ale jak by tam magdalenka do zelí domalovala ty fazole?
A s tím, že jsou slovenské hospodyňky zvláštní živočišný druh, s tím souhlasím na celé čáře! Oni mají tolik zvláštních a dobrých receptů a nejspíš je před námi tají
. Já jsem kdysi odebírala slovenský časopis Dorka, v každém čísle byly i skvělé recepty,
škoda, že jsem si jich neopsala víc, ale nestíhala jsem.
Moc tě zdravím
30. 7. 2019 20:36
magdalenka: tak sem hoď foto, ať má ten fajn recept fotečku...
Slovenská hospodyně je holt zvláštní živočišný druh
30. 7. 2019 20:34
magdalenka:
U mně bude zítra vepřové na houbách (žampionech) s knedlíkem, ten už jsem neměla snad tři měsíce.
Takže mám také hlavně velké chutě, počasí mně nezastaví!
Přeji dobrou chuť
Zdravím!
30. 7. 2019 20:18
MamlajdaD: Vrátila som sa z hôr a teplo, neteplo (dnes 30 st. C), upiekla som dnes krkovičku a dusila kvasenú kapustu, vyrábala knedlíky. Proste u mňa to nefunguje, že v lete len ľahké jedlo. Keď je chuť...
30. 7. 2019 19:52
Eja57: Děkuji za hezký komentář! Určitě ti to bude chutnat,
, zkus až se ochaldí a bude chuť na taková vydatnější jídla
A pak písni, jak ti ti chutnalo
Moc zdravím!
30. 7. 2019 19:41
To by mi určitě chutnalo a určitě uvařím, ale tak v listopadu....říjnu...no možná koncem září...
30. 7. 2019 19:24
magdalenka: Děkuji za milý komentář. S tou zelnou polévkou máš úplnou pravdu, ta kombinace je dobře známá i v Čechách i na Moravě.
A ta tvoje polévka musí být opravdu výborná!
. Já jsem sem dala před časem recept na maďarskou polévku z uzeného kolena o které se zmiňuješ https://www.toprecepty.cz/recept/59171-madarska-ze..., ale ta je bez fazolí. Je výtečná a snad se najde někdo, kdo jí uvaří a nafotí, toho receptu by bylo škoda. Ale ta salašnická maškrta je zvláštní hlavně tím, že se ty fazole dávají do dušeného zelí, které je tam jako příloha.
To ve mně tenkrát vzbudilo moc velkou zvědavost a tak jsem to uvařila. Nelituji, bylo to výborné, doufám, že někdo bude tak zvědavý jako já a také to zkusí
Ta zmínka o tvé tetičce z Balkánu je zajímavá, s tamní kuchyní moc zkušeností nemám. Moc hezky jsem si s tebou popovídala
Ještě jednou děkuji za komentář a moc tě zdravím!
30. 7. 2019 18:42
Kombinácia kyslej kapusty a fazule nie je až tak neobvyklá. Hoci ja som sa s ňou stretla tiež až dosť neskoro a to na strednom Slovensku, kde mi zachutila kapustnica s fazuľou. A stretla som sa s ňou aj v Maďarsku, kde v nej býva aj údené koleno. A moja dobrá skoropríbuzná teta pôvodom z Balkánu, žijúca v Prahe, tiež varí nejaké jedlo z fazule a kvasenej kapusty. Vraví, že Bosniaci milujú oboje.
Z Horehronia mám takúto kapustnicu: https://www.toprecepty.cz/recept/4487-zelnacka-s-f...
30. 7. 2019 16:44
yanull (moderátorka): Kdo tímto trpí, měl by to vařit, až bude letecký den! Bylo by to symbolické
Já jsem to kdysi vyzkoušela právě pro tu nezvyklou kombinaci, ze zvědavosti.
Ale je to fakt moc dobré
Děkuji za komentář i za bodík a moc zdravím!
30. 7. 2019 16:21
Určitě to je dobrota, o tom není pochyb, jako bonus navíc, díky kombinaci zelí s fazolemi, budeme mít pocit lehkého vznášení
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Skleněné nudle s tofu a cuketou
Přidáno před 5 hodinami

Pečená zelenina se sýrovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami

Kuřecí "rillettes"v PH
Přidáno 3. 7. 2022 22:27

Bramborová roláda s mletým uzeným masem
Přidáno 3. 7. 2022 16:11

Rybízový koláč se sněhovou čepicí
Přidáno 2. 7. 2022 20:17

Muffiny se směsí drobného ovoce
Přidáno 2. 7. 2022 09:51
Právě bylo uvařeno:

Rybízový hrnečkový koláč s drobenkou
uvařil/a Slivci
před 52 minutami

Kuřecí prsa pečená ve slanině
uvařil/a Mariis
před 2 hodinami

Květákovo-pórkové placičky se sýrem
uvařil/a MarcelaMandova
před 3 hodinami

Rybízová bublanina-jednoduchá
uvařil/a veverkag
před 6 hodinami

Nekynutý koláč s ovocem a křupavou drobenkou
uvařil/a Ala787
před 7 hodinami

Pečené debrecínské brambory
uvařil/a Jaja.27
před 9 hodinami

Kynuté jahodové knedlíky
uvařil/a Hatiorka
před 10 hodinami

Zapečená kolínka
uvařil/a mafinka888
před 10 hodinami

Cuketa v pikantním sýrovém těstíčku
uvařil/a Monika94
před 11 hodinami

Lahůdková sekaná
uvařil/a TedUL
před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: maškrta česky maškrta na lžičku salasnicka kuchyně vánoční maškrta maškrta pamlsek
Suroviny: pečeně vepřová, fazole bílé, zelí kysané, slanina, sádlo, smetana, cibule, pepř mletý, paprika sušená sladká, česnek, mouka hladká, petrželka, voda
Salašnická maškrta - slovenský recept
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k1XX
12 názorů