Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Salašnická maškrta - slovenský recept

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

30. 7. 2019 15:59

Suroviny pro 4

4

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie8 965 kJ / 2 143 kcal
Bílkoviny170,48 g
Tuky125,27 g
Vláknina28,70 g
Cholesterol 402 mg
Sodík 3,29 g
Sůl8,10 g
Sacharidy70,16 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Na internetu je několik receptů s tímto názvem, ani jeden neuvádí zdroj, ale všechny mají do posledního písmene stejný text jako tento můj. Ale ani já zdroj nevím, bohužel jsem si ho nepoznamenala.

Hledala jsem původ receptu, já ho mám zapsaný jako slovenský, i na netu jsem našla odkaz na slovenskou kuchyni, ale protože jsem ho v některých kuchařkách na netu našla uvedený i jako valašský, tak mi to nedalo a hledala jsem. Slovo salaš se používá jak ve slovenštině, tak i na Valašsku, no jsou to sousedé, tak není divu. Ale slovo „maškrta“ (mlsota, pamlsek, dobrůtka) se vyskytuje jen ve slovenštině, v češtině jsem ho nenašla ani ve slovnících nářečích. Takže tento pokrm považuji i nadále za slovenský a myslím, že je to tak správně.

Je to výborné, přeji dobrou chuť!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MamlajdaD MamlajdaD

30. 7. 2019 22:04

magdalenka: Leda, že bys uměla opravu domalovat ty fazole!:-D:-D:-D:-K:yes: Eja57 to nemyslela špatně, chtěla mně pomoct:yes::yes:;-). Přeji hezký večer, snad jsi se taky aspoň trošku zasmála!:-D:-K

magdalenka magdalenka

30. 7. 2019 21:56

Eja57: nemôžem, píšem, že sme mali VKZ! Nie je to k tomuto receptu vhodné. To môžem aj seba odfotiť...aj keď nie som na salaši...:-8

MamlajdaD MamlajdaD

30. 7. 2019 21:10

Eja57: Ale jak by tam magdalenka do zelí domalovala ty fazole?:-D:-D:-D;-)
A s tím, že jsou slovenské hospodyňky zvláštní živočišný druh, s tím souhlasím na celé čáře!;-):-D Oni mají tolik zvláštních a dobrých receptů a nejspíš je před námi tají;-);-);-). Já jsem kdysi odebírala slovenský časopis Dorka, v každém čísle byly i skvělé recepty, :yes::yes::yes: škoda, že jsem si jich neopsala víc, ale nestíhala jsem. :-( Moc tě zdravím :yes::-K

Eja57 Eja57 (moderátorka)

30. 7. 2019 20:36

magdalenka: tak sem hoď foto, ať má ten fajn recept fotečku...
Slovenská hospodyně je holt zvláštní živočišný druh:-D:yes::-K

MamlajdaD MamlajdaD

30. 7. 2019 20:34

magdalenka: :-8 :yes: :-D U mně bude zítra vepřové na houbách (žampionech) s knedlíkem, ten už jsem neměla snad tři měsíce.:-D:-D:-D Takže mám také hlavně velké chutě, počasí mně nezastaví! :-D:-D:-D Přeji dobrou chuť:-!:yes::-D Zdravím!:-K

magdalenka magdalenka

30. 7. 2019 20:18

MamlajdaD: Vrátila som sa z hôr a teplo, neteplo (dnes 30 st. C), upiekla som dnes krkovičku a dusila kvasenú kapustu, vyrábala knedlíky. Proste u mňa to nefunguje, že v lete len ľahké jedlo. Keď je chuť...:-8

MamlajdaD MamlajdaD

30. 7. 2019 19:52

Eja57: Děkuji za hezký komentář! ;-):-8 Určitě ti to bude chutnat, ;-), zkus až se ochaldí a bude chuť na taková vydatnější jídla:-D :yes: A pak písni, jak ti ti chutnalo;-):-8 Moc zdravím! :-) :-K

Eja57 Eja57 (moderátorka)

30. 7. 2019 19:41

To by mi určitě chutnalo a určitě uvařím, ale tak v listopadu....říjnu...no možná koncem září...:-D

MamlajdaD MamlajdaD

30. 7. 2019 19:24

magdalenka: Děkuji za milý komentář. :-8 S tou zelnou polévkou máš úplnou pravdu, ta kombinace je dobře známá i v Čechách i na Moravě.;-):-8 A ta tvoje polévka musí být opravdu výborná!;-):yes:. Já jsem sem dala před časem recept na maďarskou polévku z uzeného kolena o které se zmiňuješ https://www.toprecepty.cz/recept/59171-madarska-ze..., ale ta je bez fazolí. Je výtečná a snad se najde někdo, kdo jí uvaří a nafotí, toho receptu by bylo škoda. Ale ta salašnická maškrta je zvláštní hlavně tím, že se ty fazole dávají do dušeného zelí, které je tam jako příloha. ;-):-)To ve mně tenkrát vzbudilo moc velkou zvědavost a tak jsem to uvařila. Nelituji, bylo to výborné, doufám, že někdo bude tak zvědavý jako já a také to zkusí;-):-D:-D Ta zmínka o tvé tetičce z Balkánu je zajímavá, s tamní kuchyní moc zkušeností nemám. Moc hezky jsem si s tebou popovídala:-D:-K Ještě jednou děkuji za komentář a moc tě zdravím!:-8:-D:-K

magdalenka magdalenka

30. 7. 2019 18:42

Kombinácia kyslej kapusty a fazule nie je až tak neobvyklá. Hoci ja som sa s ňou stretla tiež až dosť neskoro a to na strednom Slovensku, kde mi zachutila kapustnica s fazuľou. A stretla som sa s ňou aj v Maďarsku, kde v nej býva aj údené koleno. A moja dobrá skoropríbuzná teta pôvodom z Balkánu, žijúca v Prahe, tiež varí nejaké jedlo z fazule a kvasenej kapusty. Vraví, že Bosniaci milujú oboje.
Z Horehronia mám takúto kapustnicu: https://www.toprecepty.cz/recept/4487-zelnacka-s-f...

MamlajdaD MamlajdaD

30. 7. 2019 16:44

yanull (moderátorka): :-D:-D:-D Kdo tímto trpí, měl by to vařit, až bude letecký den! Bylo by to symbolické:-!:-D:-D:-D Já jsem to kdysi vyzkoušela právě pro tu nezvyklou kombinaci, ze zvědavosti. :-O;-):-8 Ale je to fakt moc dobré:-8:-Q:yes: Děkuji za komentář i za bodík a moc zdravím! :-) :-K

yanull yanull

30. 7. 2019 16:21

Určitě to je dobrota, o tom není pochyb, jako bonus navíc, díky kombinaci zelí s fazolemi, budeme mít pocit lehkého vznášení ;-):-):-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: maškrta česky maškrta na lžičku salasnicka kuchyně vánoční maškrta maškrta pamlsek

Suroviny: pečeně vepřová, fazole bílé, zelí kysané, slanina, sádlo, smetana, cibule, pepř mletý, paprika sušená sladká, česnek, mouka hladká, petrželka, voda

TopRecepty.cz

Salašnická maškrta - slovenský recept

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k1XX