Salašnická maškrta - slovenský recept

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

4 porce Vepřové maso 12 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

600 g vepřové pečeně
100 g bílých fazolí
250 g kysaného zelí
60 g slaniny
40 g sádla
1 dl smetany
1 menší cibule
sůl a mletý pepř
mletá paprika (dávám 1 vrchovatou kávovou lžičku)
stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
lžíce posekané petrželky
voda na zalití
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z vepřové pečeně nakrájíme 4 kotlety, osolíme, opepříme a opečeme na sádle. Kotlety vyjmeme, do výpeku přidáme mouku, osmahneme ji dozlatova, přidáme papriku a zalijeme vodou. Kotlety vložíme zpět a dusíme do měkka, šťávu ochutíme rozetřeným česnekem a osolíme.

  2. Zvlášť uvaříme doměkka fazole. Slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme, přidáme k ní nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme ji, přidáme nadrobno nakrájené kysané zelí a podusíme je. Potom smícháme podušené zelí s fazolemi.

  3. Pokrm podáváme s vařenými brambory. Před podáváním dáme na talíře porce brambor, na ně vložíme kotletu, přidáme směs zelí s fazolemi, zalijeme šťávou, doplníme smetanou a zdobíme petrželkou.

  4. Vařila jsem několikrát, vynechávám smetanu a jestli můžu poradit, použijte na recept ty velké bílé fazole ! Je to opravdová „maškrta“, dobrota, ale ty velké fazole to posunou na vyšší level, ač se to někomu nemusí zdát důležité.
    Upřesnění o jakou smetanu se jedná v receptu nebylo, podle mne jde o hustou zakysanku, které kopeček dáme na maso, ale nezkoušela jsem.

Poznámka

Na internetu je několik receptů s tímto názvem, ani jeden neuvádí zdroj, ale všechny mají do posledního písmene stejný text jako tento můj. Ale ani já zdroj nevím, bohužel jsem si ho nepoznamenala.

Hledala jsem původ receptu, já ho mám zapsaný jako slovenský, i na netu jsem našla odkaz na slovenskou kuchyni, ale protože jsem ho v některých kuchařkách na netu našla uvedený i jako valašský, tak mi to nedalo a hledala jsem. Slovo salaš se používá jak ve slovenštině, tak i na Valašsku, no jsou to sousedé, tak není divu. Ale slovo „maškrta“ (mlsota, pamlsek, dobrůtka) se vyskytuje jen ve slovenštině, v češtině jsem ho nenašla ani ve slovnících nářečích. Takže tento pokrm považuji i nadále za slovenský a myslím, že je to tak správně.

Je to výborné, přeji dobrou chuť!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Salašnická maškrta - slovenský recept

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    magdalenka: Leda, že bys uměla opravu domalovat ty fazole!:-D:-D:-D:-K:yes: Eja57 to nemyslela špatně, chtěla mně pomoct:yes::yes:;-). Přeji hezký večer, snad jsi se taky aspoň trošku zasmála!:-D:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Eja57: nemôžem, píšem, že sme mali VKZ! Nie je to k tomuto receptu vhodné. To môžem aj seba odfotiť...aj keď nie som na salaši...:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Ale jak by tam magdalenka do zelí domalovala ty fazole?:-D:-D:-D;-)
    A s tím, že jsou slovenské hospodyňky zvláštní živočišný druh, s tím souhlasím na celé čáře!;-):-D Oni mají tolik zvláštních a dobrých receptů a nejspíš je před námi tají;-);-);-). Já jsem kdysi odebírala slovenský časopis Dorka, v každém čísle byly i skvělé recepty, :yes::yes::yes: škoda, že jsem si jich neopsala víc, ale nestíhala jsem. :-( Moc tě zdravím :yes::-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    magdalenka: tak sem hoď foto, ať má ten fajn recept fotečku...
    Slovenská hospodyně je holt zvláštní živočišný druh:-D:yes::-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    magdalenka: :-8 :yes: :-D U mně bude zítra vepřové na houbách (žampionech) s knedlíkem, ten už jsem neměla snad tři měsíce.:-D:-D:-D Takže mám také hlavně velké chutě, počasí mně nezastaví! :-D:-D:-D Přeji dobrou chuť:-!:yes::-D Zdravím!:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    MamlajdaD: Vrátila som sa z hôr a teplo, neteplo (dnes 30 st. C), upiekla som dnes krkovičku a dusila kvasenú kapustu, vyrábala knedlíky. Proste u mňa to nefunguje, že v lete len ľahké jedlo. Keď je chuť...:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Děkuji za hezký komentář! ;-):-8 Určitě ti to bude chutnat, ;-), zkus až se ochaldí a bude chuť na taková vydatnější jídla:-D :yes: A pak písni, jak ti ti chutnalo;-):-8 Moc zdravím! :-) :-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    To by mi určitě chutnalo a určitě uvařím, ale tak v listopadu....říjnu...no možná koncem září...:-D

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    magdalenka: Děkuji za milý komentář. :-8 S tou zelnou polévkou máš úplnou pravdu, ta kombinace je dobře známá i v Čechách i na Moravě.;-):-8 A ta tvoje polévka musí být opravdu výborná!;-):yes:. Já jsem sem dala před časem recept na maďarskou polévku z uzeného kolena o které se zmiňuješ https://www.toprecepty.cz/recept/59171-madarska-ze..., ale ta je bez fazolí. Je výtečná a snad se najde někdo, kdo jí uvaří a nafotí, toho receptu by bylo škoda. Ale ta salašnická maškrta je zvláštní hlavně tím, že se ty fazole dávají do dušeného zelí, které je tam jako příloha. ;-):-)To ve mně tenkrát vzbudilo moc velkou zvědavost a tak jsem to uvařila. Nelituji, bylo to výborné, doufám, že někdo bude tak zvědavý jako já a také to zkusí;-):-D:-D Ta zmínka o tvé tetičce z Balkánu je zajímavá, s tamní kuchyní moc zkušeností nemám. Moc hezky jsem si s tebou popovídala:-D:-K Ještě jednou děkuji za komentář a moc tě zdravím!:-8:-D:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Kombinácia kyslej kapusty a fazule nie je až tak neobvyklá. Hoci ja som sa s ňou stretla tiež až dosť neskoro a to na strednom Slovensku, kde mi zachutila kapustnica s fazuľou. A stretla som sa s ňou aj v Maďarsku, kde v nej býva aj údené koleno. A moja dobrá skoropríbuzná teta pôvodom z Balkánu, žijúca v Prahe, tiež varí nejaké jedlo z fazule a kvasenej kapusty. Vraví, že Bosniaci milujú oboje.
    Z Horehronia mám takúto kapustnicu: https://www.toprecepty.cz/recept/4487-zelnacka-s-f...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    yanull (moderátorka): :-D:-D:-D Kdo tímto trpí, měl by to vařit, až bude letecký den! Bylo by to symbolické:-!:-D:-D:-D Já jsem to kdysi vyzkoušela právě pro tu nezvyklou kombinaci, ze zvědavosti. :-O;-):-8 Ale je to fakt moc dobré:-8:-Q:yes: Děkuji za komentář i za bodík a moc zdravím! :-) :-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Určitě to je dobrota, o tom není pochyb, jako bonus navíc, díky kombinaci zelí s fazolemi, budeme mít pocit lehkého vznášení ;-):-):-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo