Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 39 541 kJ / 9 451 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 337,40 g |
| Tuky | 235,03 g |
| Vláknina | 846,00 g |
| Cholesterol | 500 mg |
| Sodík | 9,33 g |
| Sůl | 20,00 g |
| Sacharidy | 1 311,50 g |
Postup přípravy
Oloupeme cibuli, rozkrojíme na půlky a pak nakrájíme na tenké půlměsíčky.
Utopenci: špekáčky oloupeme (pokud nemají přírodní střívko) a nakrojíme podélně (ale nedokrojíme). Uvnitř pomažeme hořčicí, posypeme trošku mletým pepřem a mletou paprikou a vložíme nakrájenou cibuli.
Vkládáme na těsno do sklenice a proložíme i cibulí, která zbude. Krok 2: Do hrnce dáme vodu, ocet, špetku soli, cukr, nové koření, pepř, hořčičné semínko a bobkový list.
Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Pak odstavíme a sundáme poklici, aby lák zchladl. Krok 3: Jakmile bude lák vychladlý (může být i teplý), zalijeme utopence tak, aby byly zcela potopeny a sklenici uzavřeme víčkem. Krok 4: Zcela vychladlou uzavřenou sklenici s utopenci dáme do lednice (nebo na jiné chladné a tmavé místo), kde je necháme alespoň týden uležet.
Někdo to nevydrží a utopence jí už po 5 dnech. Někdo je nechává uležet třeba i dva, nebo dokonce tři týdny. Krok 5: Anebo můžeme zkusit v jablečném octu - jsou trochu jiné, ale také moc chutné:
Na lák budeme potřebovat: cca 0,7 - 0,8 l jablečného octa (žádnou vodu - ta se nedává), 2 lžíce cukru, 0,5 - 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být), 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře. Lák jen krátce povaříme, a až vychladne, zalijeme jím špekáčky.
Pak dáme utopence opět do lednice, ale pozor, musí se nechat uležet déle: alespoň 2 týdny, 10 dnů je absolutní minimum.
Zveřejněno 8. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Utopenci: univerzál a v jablečném octu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W4wW
Moje poznámka
Utopenci: univerzál a v jablečném octu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W4wW
Nejnovější recepty
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 5 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 6 hodinami
Halušky s vinnou klobásou
Přidáno před 6 hodinami
Vánočka s Nutellou
Přidáno před 7 hodinami
Pistáciová vosí hnízda s matchou
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 24 minutami
Košíčky Izidor
zvon23 před 3 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 3 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Limek před 3 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
LuciFerie před 5 hodinami
Marokánky III - cukroví
KikuLina před 5 hodinami
Perníčky Marie
salajkol před 8 hodinami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
habis před 8 hodinami
Fazolová polévka
Merylas před 8 hodinami
Tématické fráze:
utopence 3 dny uležet,
utopenec recept,
ocet na utopence,
jablečný ocet do utopence,
recept jablečný ocet,
utopenci jablečný ocet,
utopenci s jablečný ocet,
domácí utopence co nemusi ulezet,
tmavý utopenci
Suroviny:
špekáček,
voda,
ocet,
cibule,
sůl,
cukr,
semínka hořčičná,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
hořčice plnotučná,
pepř mletý,
paprika sušená sladká
Komentáře (3)