Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 39 541 kJ / 9 451 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 337,40 g |
Tuky | 235,03 g |
Vláknina | 846,00 g |
Cholesterol | 500 mg |
Sodík | 9,33 g |
Sůl | 20,00 g |
Sacharidy | 1 311,50 g |
Postup přípravy
Oloupeme cibuli, rozkrojíme na půlky a pak nakrájíme na tenké půlměsíčky.
Utopenci: špekáčky oloupeme (pokud nemají přírodní střívko) a nakrojíme podélně (ale nedokrojíme). Uvnitř pomažeme hořčicí, posypeme trošku mletým pepřem a mletou paprikou a vložíme nakrájenou cibuli.
Vkládáme na těsno do sklenice a proložíme i cibulí, která zbude. Krok 2: Do hrnce dáme vodu, ocet, špetku soli, cukr, nové koření, pepř, hořčičné semínko a bobkový list.
Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Pak odstavíme a sundáme poklici, aby lák zchladl. Krok 3: Jakmile bude lák vychladlý (může být i teplý), zalijeme utopence tak, aby byly zcela potopeny a sklenici uzavřeme víčkem. Krok 4: Zcela vychladlou uzavřenou sklenici s utopenci dáme do lednice (nebo na jiné chladné a tmavé místo), kde je necháme alespoň týden uležet.
Někdo to nevydrží a utopence jí už po 5 dnech. Někdo je nechává uležet třeba i dva, nebo dokonce tři týdny. Krok 5: Anebo můžeme zkusit v jablečném octu - jsou trochu jiné, ale také moc chutné:
Na lák budeme potřebovat: cca 0,7 - 0,8 l jablečného octa (žádnou vodu - ta se nedává), 2 lžíce cukru, 0,5 - 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být), 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře. Lák jen krátce povaříme, a až vychladne, zalijeme jím špekáčky.
Pak dáme utopence opět do lednice, ale pozor, musí se nechat uležet déle: alespoň 2 týdny, 10 dnů je absolutní minimum.
Zveřejněno 8. 11. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Utopenci: univerzál a v jablečném octu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W4wW
Moje poznámka
Utopenci: univerzál a v jablečném octu
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W4wW
Nejnovější recepty
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta podle ČSN
Přidáno před 23 minutami
Křehký štrúdl
Přidáno před 8 hodinami
Aspik s vajíčkem
Přidáno před 11 hodinami
Cuketové vafle se smaženým květem
Přidáno před 11 hodinami
Brokolicové mini kuličky jako pohoštění
Přidáno před 11 hodinami
Těstoviny s mletým masem a zeleninou
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolkový salát
Vlasta159 před 2 hodinami
Rajčatové chutney
BlaV. před 10 hodinami
Švestkový kompot
Backurka před 10 hodinami
Rychlý hrnkový ovocný koláč s drobenkou
Mondulka1981 před 12 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
DavidVolvo před 13 hodinami
Omáčka na špagety s cuketou
Majkaa před 14 hodinami
Salát Coleslaw
Kristina1 před 15 hodinami
Zeleninová polévka s cizrnou
Pepajz před 15 hodinami
Polévka s cizrnou, pórkem, bramborem
Pepajz před 15 hodinami
Hrnkový koláč se žmolenkou (litý)
kohpet před 15 hodinami
Tématické fráze:
utopence 3 dny uležet,
utopenec recept,
ocet na utopence,
jablečný ocet do utopence,
recept jablečný ocet,
utopenci jablečný ocet,
utopenci s jablečný ocet,
domácí utopence co nemusi ulezet,
tmavý utopenci
Suroviny:
špekáček,
voda,
ocet,
cibule,
sůl,
cukr,
semínka hořčičná,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
hořčice plnotučná,
pepř mletý,
paprika sušená sladká
Komentáře (3)