Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Tohle je přesně ta polévka, kterou můžete podávat úplně pohodově místo lehkého oběda nebo večeře. Ideální na dny, kdy hlad bude, ale vařit není čas nebo chuť. Polévka plná hub, sytících krupek a zeleniny postačí i hodně hladovému strávníkovi.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 3 640 kJ / 870 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 26,20 g |
| Tuky | 27,76 g |
| Vláknina | 20,04 g |
| Cholesterol | 38 mg |
| Sodík | 130 mg |
| Sůl | 0,20 g |
| Sacharidy | 121,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kroupy namočíme den předem do studené vody, houby stačí namočit hodinu.
Krok 2: Rozpustíme máslo a drobně nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem na něm necháme zpěnit. Přidáme jednu mrkev nastrouhanou najemno a koření. Po orestování vmícháme papriku.
Krok 3: Přidáme mouku, chvíli restujeme a zalijeme polovinou vývaru. Scezené a propláchnuté kroupy přidáme společně s houbami a vaříme asi 10-15 minut. Druhou mrkev nakrájenou na kostičky stejně jako brambory přihodíme do polévky.
Krok 4: Dolijeme vývarem a vše společně uvaříme doměkka. Pár minut před koncem přisypeme nakrájený pórek.
Krok 5: Nakonec polévku dochutíme pepřem, majoránkou podle chuti a můžeme podávat.
Zveřejněno 13. 2. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzq3
Moje poznámka
Houbová polévka s kroupami a zeleninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gzq3
Nejnovější recepty
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 8 hodinami
Halušky s vinnou klobásou
Přidáno před 8 hodinami
Vánočka s Nutellou
Přidáno před 9 hodinami
Pistáciová vosí hnízda s matchou
Přidáno před 11 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 2 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 5 hodinami
Listový salát s ořechy
Limek před 5 hodinami
Plátky z krkovičky s omáčkou ze zeleného pepře
Limek před 5 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
LuciFerie před 7 hodinami
Marokánky III - cukroví
KikuLina před 7 hodinami
Perníčky Marie
salajkol před 10 hodinami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
habis před 10 hodinami
Fazolová polévka
Merylas před 11 hodinami
Tématické fráze:
houbová polévka s kroupami,
houbová polévka,
houbová polévka recept,
kroupy recept,
recepty na polévky,
polévka%kroupy,
recept na polévku z krup
Suroviny:
kroupy,
houby sušené,
mrkev,
brambory,
pórek,
cibule,
česnek,
mouka hladká,
paprika sušená sladká,
vývar masový,
máslo,
koření nové koření,
bobkový list,
sůl,
pepř mletý,
majoránka
Komentáře (17)
Toš u nás na slovácku děláme velmi podobně, ale místo másla dáváme sádlo a máslo až téměř na konec, lehce povaříme, aby polévka dostala jemnost. Houby dávám namočit do horké vody (ta uvolní aroma z houby hned a dříve nasáknou a změknou. Česnek dáváme 5 minut před koncem, aby se tam jen lehce zavařil a nechal plnou svoji vůni a chuť.
Kroupi dávám též přes noc, pak jie zcedím a uvařím jen se solí na skus. Potom je tam dám ještě teplé a tím mi nezanechají vúni a moučnou chuť .
Papriku, zde není uvedeno jakou, ale já dávám lahůdkovou, ale až potom kdy dávám kroupy , aby se jen lehce spojila a nezanechala pronikavou chuť.
Všechno koření dávám do nerezového sítka (nové koření, černý pepř, bobkáč), nemusím je pak hledat, nebo někdo do něj kousnout.
Nevím, jaký vývar je zde myšleno, ale já, jako vývar používám lehký hovězí vývar, abych nepřerazil chuť a vůni hub.
Majoránku nedávám, je dost aromatická, ale zase záleží jen na zvyklosti v oblati.
Jinak opět jako polívku beru jako velmi dobrý návod na sváteční stůl.
,,TOŠ TAK,,