Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šumavská polévka

Máte chuť na dobrou českou polévku? Vsaďte na klasiku našich babiček a ochutnejte tuto výbornou bramborovou polévku s houbami, zahuštěnou smetanou a podávanou s míchanými nebo zastřenými vejci.

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 227 kJ /
1 249 kcal
Bílkoviny66,88 g
Tuky76,74 g
Vláknina10,25 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 644 mg
Sůl1,30 g
Sacharidy68,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce vlijeme vývar. Brambory oloupeme, nakrájíme a přidáme do hrnce. Krok 2: Sušené houby nenamáčíme, pouze přes cedník propláchneme a dáme do hrnce. Přidáme kmín, sůl, pepř a povaříme. Krok 3: Z másla a mouky uděláme jíšku a přidáme do polévky. Krok 4: Provaříme a polévku dochutíme octem, (popř. cukrem), přidáme smetanu a pokud je třeba, dosolíme. Krok 5: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 6: Na pánvi rozehřejeme plátek másla a osmahneme na něm cibuli. Přilijeme vajíčka, osolíme, opepříme a umícháme. Vejce dáme do talířů a zalijeme horkou polévkou. Krok 7: Do této polévky se dávají buď míchaná vejce nebo zastřená, podle chuti.

TIP: Videonávod: Jak připravit zastřená vejce

Zveřejněno 2. 2. 2021

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumavská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jozP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šumavská polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jozP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Skvostné...

Dajda: Moc děkuji, je opravdu moc dobrá.

RubyRom: Koneckonců stejné názvy mohou v různých krajích skrývat rozdílné pokrmy, ale hlavně že skrývají také chutné jídlo. A tahle polívčička vypadá opravdu dobře! :yes:

Dajda: No vlastně máte pravdu. Prostě takto máme recept léta pod názvem kyselo , ani jsem nad tím nepřemýšlela, že je to jako kulajda.

RubyRom: A jak se vaří šumavská kulajda? Připadá mi, že od Vašeho kysela se liší jen tím, že se do ní nedávají míchaná vajíčka. ;-)

magdalenka: to je omyl, s kváskem se vaří Krkonošské kyselo. Takto se vaří kyselo u nás na Šumavě.

magdalenka: Určitě ano, tohle je spíše kulajda. :-O

Ja som doteraz bola presvedčená, že kyselo sa varí s chlebovým kváskom...:-8

Suroviny:
vývar masový, houby, brambory, kmín drcený, sůl, pepř, máslo, mouka hladká, ocet, smetana, máslo, cibule, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu