Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Netradiční náplň mají knedlíky z tohoto receptu. Na sklonku léta, s přicházejícím podzimem tyto chutě jistě uvítáte. V knedlících z kynutého těsta najdete náplň z jablek a skořice, kterou doplňuje vanilkový přeliv dochucený kapkou rumu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 979 kJ / 1 668 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 54,01 g |
Tuky | 13,31 g |
Vláknina | 18,40 g |
Cholesterol | 36 mg |
Sodík | 262 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 313,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Těsto: Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Přistrouháme citronovou kůru.
Krok 2: Přilijeme část vody, promícháme na kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak vlijeme zbylou vodu a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě, pod utěrkou, vykynout.
Krok 3: Očištěná jablka pokrájíme na kostičky. Větší část nasypeme do kastrůlku, ochutíme cukrem, skořicí a citronovou kůrou. Pod poklicí, na mírném ohni, jablka téměř rozdusíme, pak přisypeme zbylá jablka, odstavíme a necháme zchladnout. Do jablek můžeme dle chuti přidat trošku rumu.
Krok 4: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na čtyři díly, ze kterých vypracujeme na pomoučněném stole placky. Do jejich středu rozdělíme zchladlou jablečnou náplň a všechny knedlíky pevně zabalíme, uzavřeme a klademe na pomoučněný stůl spojem dolů. Necháme kynout ještě cca 10 minut.
Krok 5: Pak vhodíme do vroucí vody se špetkou soli a vaříme cca 7-8 minut. Po vytažení cedníkem je ihned na několika místech propícháme špejlí nebo vidličkou, nebo je natrhneme, aby z knedlíků vyšla pára, která by knedlíky srazila. Knedlíky pokapeme rozpuštěným máslem nebo pocukrujeme moučkovým cukrem, aby se k sobě neslepily.
Krok 6: Půl litru mléka nalijeme do kastrůlku, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Ve zbylých 100 ml mléka rozmícháme pudink, vlijeme do vroucího mléka a za stálého míchání povaříme dle návodu. Odstavíme, vmícháme lžíci rumu (nebo dvě) a ořechového másla.
Krok 7: Knedlíky rozdělíme na talíře, přelijeme vanilkovým přelivem, dozdobíme dle chuti skořicovým cukrem, skořicí, kouskem jablka nebo kopečkem šlehačky a podáváme.
Zveřejněno 16. 2. 2021
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/owEj
Moje poznámka
Blbouny (knedlíky) s jablky a vanilkovým přelivem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/owEj
Nejnovější recepty
Bábovka s čokoládou a kokosem
Přidáno před 8 hodinami
Krémová polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí karí
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 22 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno 15. 9. 2025 20:10:14
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno 15. 9. 2025 10:13:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Drobenková buchta se švestkami
aladew před 8 hodinami
Sypaný tvarohovo-jablečný koláč
svidrnochovas@seznam.cz před 9 hodinami
Řecká musaka
misula29 před 10 hodinami
Jablečné koláče
macchinhtri030 před 13 hodinami
Treska na másle
Houmicek před 14 hodinami
"Gulášovka"z cukety
Jaruskaa před 16 hodinami
Polévka z červené čočky se slaninou a hruškou
kokronilla před 17 hodinami
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 20 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan 15. 9. 2025 20:19
Rychlý švestkový koláč
Macek13 15. 9. 2025 19:39
Suroviny:
mouka polohrubá,
droždí,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
voda,
jablko,
šťáva citronová,
skořice mletá,
cukr krupice,
rozinky,
rum,
mléko,
cukr krupice,
pudink vanilkový,
máslo ořechové,
rum,
cukr skořice,
šlehačka,
jablko
Komentáře (5)