Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 717 kJ / 2 800 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 145,29 g |
Tuky | 163,47 g |
Vláknina | 33,04 g |
Cholesterol | 691 mg |
Sodík | 3,16 g |
Sůl | 7,67 g |
Sacharidy | 171,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na proužky, vložíme na chvíli do mrazáku a pomocí úzkého nože prošpikujeme maso. Lehce osolíme. Připravíme silný ovocný čaj.
Krok 2: V kastrolu rozehřejeme jednu lžíci přepuštěného másla a maso zprudka opečeme. Vyndáme a dáme stranou. Přidáme zbytek másla a vložíme nakrájenou zeleninu, kousek citronové kůry, koření, cukr a chvíli restujeme.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.
Zveřejněno 8. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ynkA
Moje poznámka
Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ynkA
Nejnovější recepty
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 9 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 19 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno před 21 hodinami
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno před 21 hodinami
Salsa zavařená na zimu
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 9 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 10 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 10 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 11 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 12 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 12 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 13 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 13 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 15 hodinami
Hrušková povidla na frgále
LeoBart před 15 hodinami
Suroviny:
kýta jelení,
slanina,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
jalovec,
cukr třtinový,
citron,
čaj ovocný,
brusinky,
ghee,
vývar masový,
sůl,
rohlík,
perník na strouhání,
vejce,
mléko,
máslo,
mouka hrubá,
koření do perníku,
sůl
Komentáře (3)