Obi pajšl
Vepřový kořínek nebo-li pajšl je opomíjenou surovinou v kuchyni. Je to chyba - při dobrém zpracování se z něj může stát lahůdka na talíři. Dobře provařte maso, zbavte ho chrupavek, dochuťte podle svého. Pak už jen sklízejte pochvaly!
Suroviny pro 8 porcí
8porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 953 kJ / 1 423 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 186,26 g |
| Tuky | 60,37 g |
| Vláknina | 4,95 g |
| Cholesterol | 2,30 g |
| Sodík | 1,36 g |
| Sůl | 3,40 g |
| Sacharidy | 32,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do velkého hrnce dáme vařit všechno maso, mimo jater. Nesolíme.
Krok 2: Když je maso vařené odstraníme z plic trubice a čisté plíce nakrájíme na kousky velikosti sousta. Jazyk oloupeme z vrchní slupky a nakrájíme. Stejně tak ostatní maso. Dáme do zcezeného vývaru. Množstí určíme podle masa a potřebné omáčky. Zůstatek vývaru prozatím uschováme pro případ nutného dolití.
Krok 3: Vhodíme bobkový list a v hmoždíři na jemno rozdrcené ostatní koření a dále vše vaříme.
Krok 4: Na cibulce orestujeme nakrájená játra (chvilku) a vše přidáme k ostatnímu masu.
Krok 5: Z mouky uděláme nasucho světlou zápražku, se kterou zahustíme omáčku.
Krok 6: Teprve nyní podle chuti osolíme. Opatrně přidáme trochu octa a cukru, podle chuti. Lze dochutit ještě i na talíři. Podáváme s bramborem, či s houskovým knedlíkem.
Zveřejněno 13. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Obi pajšl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BNpY
Moje poznámka
Obi pajšl
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BNpY
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 7 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 8 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 8 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 8 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 9 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 10 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 10 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 11 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 11 hodinami
Tématické fráze:
pajšl,
pajslova omacka,
jehněčí pajšl,
jak se děla pajšl,
pajšl recept,
co je pajšl,
recept pajšl,
hovězí pajšl,
recepty pajsl,
recept na pajšl,
co je to pajšl,
domácí pajšl,
pajšl omáčka,
jak uvařit pajšl,
omáčka pajšl,
omáčka z pajšlu,
jak se vari pajsl,
zápraška,
vepřovy pajšl,
pajšlová máčka
Suroviny:
plíce vepřové,
srdce vepřové,
jazyk vepřový,
játra vepřová,
maso vepřové,
cibule,
sádlo vepřové,
mouka hladká,
koření nové koření,
pepř celý,
bobkový list,
tymián,
ořech muškátový,
sůl,
cukr,
ocet
Komentáře (20)
Já pajšl podávám s bramborovým knedlíkem, popř. s bramborama
U nás ho mimo mne nikdo nechce, a tak ho dělám málokdy. Teď, když o něm čtu, jsem na něj dostala obrovskou chuť; budu muset nakoupit...
Václave, posílám bodíka a až ho budeš vařit, tak zabal a pošli aspoň trochu vůně.
Colombo - tam ho měli nejlepší
teď o něj v hospodě ani nezavadíš.