Litina od Janičky z Kovářova

clupmi Kuchař: clupmi

Doba přípravy: 2 hodiny 4 porce Bramborová jídla 3 názory

Suroviny

3/4 l mléka
3/4 kg polohrubá mouka
4 syrové brambory
2 - 4 vejce - syrové (přesněji vaječný obsah)
česnek (přiměřeně podle chuti, ale bych raději nešetřil)
pepř
sůl
majoránka
škvarky (nejlépe domácí větší velikosti), také může být lžíce sádla
2 kostičky droždí á 42 g(čerstvé, lisované NOLI, Fala)
mák na vysypání pekáče
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nastrouhat brambory, zalít horkým mlékem, trochu mléka odlít na kvásek. Přidat mouku, vejce, zalít kvasnicema.

  2. Zpracovat těsto, nechat 1 hod. kynout, nalít na vymaštěný, mákem vysypaný plech a znovu nechat chvíli odstát.
    Z množství se připraví asi dva plechy (záleží na jejich velikosti a hloubce).

Poznámka

Pozn.: Škvarkama bych moc nešetřil, na nich vlastně záleží celý princip, že těsto je po upečení vláčné, pórovité a kypré. Chuť je podobná bramboráku, po škvarkách a máku. Jíst se to dá teplé jako hlavní jídlo, nebo i studené jako svačinka nebo "na zajídlo".

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 12 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Litina od Janičky z Kovářova

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    No, Hani vypadá to nádherně. Jestli i tak chutnala!!!:yes:Přesně takové jsme jedli v Kovářově u Janičky.:-))

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    clupmi, moc nám chutnalo:yes: Dala jsem tam spustu domácích škvarků a nemělo to chybu:yes: Dovolila jsem si přidat fotky a posílám bodíka:yes::yes::yes: +

    Odpovědět

Tématické fráze: litina recept litina z cukety bramborová litina recept na litinu litina na plech staročeský hluchec recept litina litina koláč lisovane cukrovi litina recepty litina kynuta litina s cukety kynutý bramborák na plech litina kynutá litina litina bramborak kynuta cmunda z cukety litina jídlo kynutý bramborák - litina bramborovy kolač litina

Zapomněl/a jsem heslo