"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák
Náročná jsou rána opilcova. Pokud mu chcete trochu ulevit, uvařte vyprošťovák - korhely leves. Opilecká polévka pochází z Maďarska a základem je kysané zelí. Doplňuje ho klobása, uzené maso, smetana a paprika. Pikantní štiplavá chuť údajně probere i mrtvého.
Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 372 kJ / 1 762 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 88,81 g |
Tuky | 114,00 g |
Vláknina | 30,00 g |
Cholesterol | 395 mg |
Sodík | 7,51 g |
Sůl | 18,13 g |
Sacharidy | 85,23 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kapustu - zelí prekrájame, cibuľu pokrájame na jemno, údené mäso na malé kocky a klobásu na kolieska.
Krok 2: Kapustu dáme do hrnca aj so šťavou (ja som nepreplachovala), pridáme údené mäso, klobásu, kmín, čierne a nové korenie, bobkové listy, dolejeme studenou vodou a varíme.
Krok 3: Ked je kapusta takmer mäkká, zahustíme zásmažkou z oleja, múky, mletého čierneho korenia, oboch paprík, vody a povaríme ešte 15 minút.
Krok 4: Pridáme sladkú smotanu a necháme krátko prebublať, vypneme plameň. Pridáme prelisovaný cesnak, prikryjeme pokrievkou a necháme odstáť.
Krok 5: Dochutíme cukrom, octom, ak treba dosolíme. Podávame horúce s krajcom dobrého domáceho chleba. Kto nedáva šľahačku, podáva kyslú smotanu zvlášť v miske a každý si polievku dochutí sám.
Zveřejněno 6. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2WKz
Moje poznámka
"Korhely leves"- opilecká polévka - vyprošťovák
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2WKz
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 1 hodinou
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 13 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 14 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 7 minutami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 1 hodinou
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 2 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 2 hodinami
Meruňkový koláč
Evellinka před 2 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 4 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 4 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 10 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 11 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 11 hodinami
Tématické fráze:
domácí vyproštovák,
leves,
polévka na nový rok,
zelňačka vyprošťovák,
vyprostovák po silvestru,
opilecká zelňačka,
nejlepsi vyprošťovák,
polevka na silvestra,
opilecka polivka,
vyprošťovák na silvestra,
polévka po silvestru,
babicina kapustova polevka,
polévka jako vyproštovák,
opilecká polievka,
polévkavyproštovák,
pikantni pekingska polevka,
vanocni vyprostovak,
polivka vyprostovak,
ocet jako vyprošťovák,
opilecke zeli
Suroviny:
zelí kysané,
klobása pikantní,
maso uzené,
smetana sladká 33%,
cibule,
česnek,
kmín celý,
pepř celý,
koření nové koření,
pepř mletý,
bobkový list,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
mouka,
olej,
voda,
cukr krystal,
ocet
Komentáře (28)