Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě
Za beránky 2× více bodů!
Více info o beránkové výzvě

Jehněčí na jalovci

Na Boží hod velikonoční se dle tradic k obědu peče jehněčí. Spousta z nás se jehněčímu vyhýbá pro jeho specifickou vůni. Pokud ale maso dobře očistíte a dostatečně dlouho budete marinovat v nálevu, svojí chutí vás příjemně překvapí.

Hodnocení receptu je 4,4 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Náročný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 65 min bez doby marinování

125 min (60 min příprava + 65 min tepelná úprava, bez doby marinování )

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 688 kJ /
4 467 kcal
Bílkoviny234,14 g
Tuky346,98 g
Vláknina38,52 g
Cholesterol 1,08 g
Sodík 4,77 g
Sůl11,73 g
Sacharidy85,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme nálev: Do hrnce nalijeme 2 litry vody. Přidáme ocet, jalovec, rozmarýn, tymián, oloupanou cibuli, česnek a očištěnou, na menší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, petržel a celer). Krok 2: Nálev přivedeme k mírnému varu a vaříme asi 10 minut, aby zelenina změkla jen částečně. Poté nálev necháme vychladnout, aby byl pouze vlahý. Krok 3: Jehněčí maso očistíme, odblaníme a odstraníme přebytečný tuk. Prošpikujeme ho proužky uzeného špeku, maso osolíme a opepříme. Krok 4: Z nálevu vyjmeme zeleninu (uchováme ji v lednici), koření v něm ponecháme. Maso do nálevu ponoříme a uložíme do lednice. Marinujeme 8–12 hodin, ideálně přes noc. Krok 5: Marinované maso vyjmeme z nálevu a osušíme. Nálev scedíme a ponecháme. Krok 6: Troubu předehřejeme na 190 °C. V pekáčku na másle orestujeme okapanou, pokrájenou marinovanou zeleninu (cibuli, mrkev, petržel, celer). Krok 7: Přidáme maso a zprudka ho opečeme ze všech stran. Zalijeme nálevem tak, aby sahal přibližně do třetiny výšky masa. Pekáček zakryjeme a pečeme asi 75 minut. Po 30 minutách maso obrátíme a během pečení ho občas přeléváme výpekem. Krok 8: Měkké maso vyjmeme. Šťávu necháme částečně zredukovat. Zeleninu rozmixujeme přímo v omáčce. Krok 9: Je-li třeba, zahustíme omáčku trochou suché jíšky. V troše studené vody rozmícháme suchou jíšku, vlijeme do omáčky, dobře promícháme a 15 minut povaříme, až omáčka zhoustne. Podle potřeby dosolíme a opepříme. Krok 10: Vmícháme zakysanou smetanu: Do menší misky dáme 1-2 naběračky horké omáčky a přidáme zakysanou smetanu. Dobře rozmícháme a vlijeme zpět do omáčky. Už nevaříme. Krok 11: Jehněčí maso nakrájíme na porce a podáváme přelité omáčkou. Jako příloha se hodí houskový knedlík a brusinky.

TIP: Jak správně špikovat maso

Zveřejněno 21. 7. 2013

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jehněčí na jalovci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4vgx

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jehněčí na jalovci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4vgx

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný sváteční oběd! Koncert chutí působí jako sehraný orchestr! Podával jsem jehněčí s houskovým knedlíčkem a pečenou kořenovou zeleninou a na listu ledového salátu přikrášlil klíčky Kendo 🤩

to musí být žraso moc bych si pochutnala, jen je problém sehnat jehněčí:-p:-p:yes::yes:+8

Jahňacie sa minulo, musíme počkať na nové :-// Ale recept ukladám, aby bol po ruke:yes:

Ladi, pamatuji si, že moje babička měla vždy kuličky jalovce naložené v alpě a to si pak kapala na cukr. Na co je užívala, to nevím, ale bylo to moc dobré, také mi dala ochutnat. Za mého mládí nás hoši jalovcem švihali o Velikonocích, to štípalo jako čert, ale v kuchyni ho mám ráda a posílám za jehněčí a kuličky 6. bodíka :-p:-K:yes:

danielle72: boly to guličky, tož si vyber :-D:-D:-D;-);-):-p:-p:yes::yes:

No pěkně jsi ten jalovec rovnejma nohama a se ctí přeskočila:yes:, jako jehně :-)) Moc hezké Ladi, jen prosím o upřesnění k receptu: jak asi vysoký ten jalovec byl? ;-)

Bahula:Evi, bylo, fáákt :-p:-p:yes::yes:

To mohlo být dobré :yes::-K

Jinak děkuju, je to pochoutka ;-):-p:yes:

Ivana Ch: Ivi, asi jde o konkrétní problémy s ledvinami, jalovec se používá na léčbu močových cest, ale je fakt, že to závisí od problému, takže radši poslechni dpoktora ;-);-):yes::yes:
- "Jalovcové bobule byly dlouho používány jako lék v mnoha kulturách. Jalovcové bobule působí jako silná dezinfekce močových cest, jsou-li konzumovány. Byly používány indiány jako bylinný lék na infekce močových cest. Západní kmeny mísily bobule Juniperus communis s kořenem dřišťálu (Berberis) v bylinném čaje k léčbě cukrovky" - je to kopie, a radši poslechhni dr., to určitě

Hm, to musí být bájo, jehněčí maso máme mooc rádi,ale tohoto receptu bych se bála kvůli našim problémům s ledvinama. Kdysi mě doktorka řekla abych jalovec radši moc nepoužívala, a když, tak jenom opatrně.Ale to je náš problém, jinak:-p:-p:-p:yes::yes::-K

Jehněčí masíčko to je pochoutka. Já bych si hned nandala. Posílám bodík :yes::yes::-K:-p

Tématické fráze:
jalovec, nálev na jehněčí, nalev na jehneci maso, jehněčí, jehneci droby, recept - jehněčí maso úprava, nálev na jehně, kuličky jalovce, jalovec v kuchyni, jídla z jehněčího masa, nalev najehnněči maso, úprava jehněčího masa, jehněčí nálev, jehněčí plec jalovec, jehněčí s jalovcem, maso na jalovci, jehněčí v nálevu, jalovec recepty, jak dlouho péci jehněčí, jehněčí droby recept

Suroviny:
voda, jalovec, rozmarýn, tymián, cibule, mrkev, petržel, celer, česnek, ocet, plec vepřová, špek uzený, sůl, pepř mletý, máslo, smetana zakysaná, jíška, brusinky

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]