Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.
Suroviny pro 12 kusů
12 kusů
Nutriční hodnoty
Energie | 9 289 kJ / 2 220 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,73 g |
Tuky | 37,01 g |
Vláknina | 18,20 g |
Cholesterol | 248 mg |
Sodík | 6,61 g |
Sůl | 16,42 g |
Sacharidy | 383,92 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.
Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!
Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
19. 11. 2010 15:57
Jen jsem teda asi špatně pochopila postupv pekárně se uhnětlo těsto které jsem hned vyklopila na vál,udělala žemličky,přikryla utěrkou a nechala na vále hodinu kynout,né jak píše DÁDULE nechat nakynout v pečce
Ale i takrecept mám uložený a budu péct častěji
Fotky jsem ti přiložila také,ale nezobrazily se tady,pouze v nových fotografiích receptů
18. 11. 2010 23:09
ANIČKO, no tyhle žemličky byly první co jsi v nové pečce udělalato mě vážně těší a jak chutnaly i Lubovi chutnaly
DÁDULE, rozuměla si tomu dobře, vše se udělá v pečce, pak těsto vyndáš na malinko pomoučněný vál(těsto se vůbec nelepí a pracuje se s ním velmi dobře)uděláš ty žemličky, dáváš je na plech na pečící papír a necháš je tak 10 minut odpočinout pod utěrkou, pak je potřeš a posypeš ahop do trouby
18. 11. 2010 21:38
18. 11. 2010 18:37
Žemličky jsou opravdu moc dobréa taky krásné díky
Cathlen,která nádherně vyfotila postup
www.toprecepty.cz/recept/16092-housky---uzliky-postup/http://www.toprecepty.cz/recept/16092-housky---uzl...p.s.Do těsta jsem ještě na chuť přidala hrst slunečnicových loupaných semínek
18. 11. 2010 11:39
13. 11. 2010 21:08
13. 11. 2010 20:26
7. 11. 2010 23:03
7. 11. 2010 21:59
7. 10. 2010 12:29
8. 8. 2010 22:35
31. 7. 2010 10:48
30. 7. 2010 17:19
30. 7. 2010 17:11
23. 6. 2010 19:52
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 1 hodinou
Hruškový karamel
Přidáno před 2 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 5 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 7 hodinami
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Cikánská hovězí pečeně
Vanda_A uvařila před 26 minutami
Gnocchi po česku - se zelím a slaninou
Denny2111 uvařila před 1 hodinou
Hovězí guláš z kližky
Vivikina uvařila před 2 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
Irena_Hrr uvařila před 3 hodinami
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
Panova uvařila před 3 hodinami
Koka buchta
Panova uvařila před 3 hodinami
Moravský králík
Libotovska uvařil před 3 hodinami
Koláče s tvarohem a rebarborou
Kamilana uvařila před 3 hodinami
Hamburská vepřová kýta
Kamilana uvařila před 3 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí housky: Správně vzešlý kvásek jim dodá nadýchanost, máslo jemnost a vůni a jejich příprava není vůbec složitá
Retro okénko: Nejlepší české chlebíčky si uděláte doma! I s domácí vekou podle videa!
Jak udělat kynuté těsto v domácí pekárně? Takto připravené těsto je nadýchané a téměř bez práce
Další recepty
Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky
Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
312 názorů