Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Hodnocení receptu je 5,0 (179×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

70 min (55 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

3. 3. 2010 20:51

Suroviny pro 12 kusů

12 kusů

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie9 289 kJ / 2 220 kcal
Bílkoviny78,73 g
Tuky37,01 g
Vláknina18,20 g
Cholesterol 248 mg
Sodík 6,61 g
Sůl16,42 g
Sacharidy383,92 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje babička těmto houskám říkala žemličky nebo žemle.

Startovací jsou proto, že kdo si pořídí novou domácí pekárnu, tak s nimi začíná. Všem se zatím povedly, snad se ani nedají pokazit, pokud se budete držet receptu!

Housky se mohou udělat i ručně. Nejprve připravíme kvásek z malého množství vlažného mléka, cukru, soli a rozdrobeného droždí. Ten pak necháme vzejít a vylijeme ho do mouky se žloutkem a mlékem, které nám zbylo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Anna Kocikova Anna Kocikova

19. 11. 2010 15:57

:-))Bibinko fakt ty tvé žemličky byly první v nové pekárně;-)Lubovi i mě moc chutnaly:-pvzal si sebou na sváču do práce a já posnídala zbytek:yes:
Jen jsem teda asi špatně pochopila postup:-Ov pekárně se uhnětlo těsto které jsem hned vyklopila na vál,udělala žemličky,přikryla utěrkou a nechala na vále hodinu kynout,né jak píše DÁDULE nechat nakynout v pečce:-)
Ale i tak;-)recept mám uložený a budu péct častěji:yes:
Fotky jsem ti přiložila také,ale nezobrazily se tady,pouze v nových fotografiích receptů;-)

Bibinka Bibinka

18. 11. 2010 23:09

SIMONO(neregistrovaná), řeknu ti to asi takto: z téhle dávky je jich 12 a pokud je rovnou nesníte:-D, tak druhý den určitě dojíte, pak už nejsou moc měkké.

ANIČKO, no tyhle žemličky byly první co jsi v nové pečce udělala:-?to mě vážně těší a jak chutnaly i Lubovi chutnaly:-?

DÁDULE, rozuměla si tomu dobře, vše se udělá v pečce, pak těsto vyndáš na malinko pomoučněný vál(těsto se vůbec nelepí a pracuje se s ním velmi dobře)uděláš ty žemličky, dáváš je na plech na pečící papír a necháš je tak 10 minut odpočinout pod utěrkou, pak je potřeš a posypeš ahop do trouby;-)

Dádule

18. 11. 2010 21:38

Bibinko,houstičky jsou opravdu parádní,objevila jsem je teprve dnes.Jsem asi natvrdlá,ale pochopila jsem to dobře tak,že se těsto zadělá v pekárně,nechá se tam i vykynout a pak už umotané houstičky kynou ještě hodinu?:-O:-8:-K:-K

Anna Kocikova Anna Kocikova

18. 11. 2010 18:37

Bibinko,díky moc za príma recept,který mi padl hned do oka;-):-pmáš za něj další bodík:-)tudíž už 34:yes::yes:Včera jsme koupili pečku,tak jsem dnes musela vyzkoušet,ale než se mi mísa podařila nasunout na to správné místečko:-Ochvilku mi to trvalo;-):-D
Žemličky jsou opravdu moc dobré:-p:yes::yes:a taky krásné díky
Cathlen,která nádherně vyfotila postup:-K:yes:
www.toprecepty.cz/recept/16092-housky---uzliky-postup/http://www.toprecepty.cz/recept/16092-housky---uzl...p.s.Do těsta jsem ještě na chuť přidala hrst slunečnicových loupaných semínek:-p

Simona

18. 11. 2010 11:39

Vypadají úžasně, taky je chci péct, ale chtěla bych se zeptat...jaké jsou druhý den? :-p

Bibinka Bibinka

13. 11. 2010 21:08

Marcelie, děkuji za pochvalu, jsem moc ráda, že u vás žemličky zdomácněly;-):yes:

Marcelie

13. 11. 2010 20:26

Pekla jsem tyto super houstičky už několikrát.Mají u nás doma velký úspěch.Musím dát bodíka.:yes:

Bibinka Bibinka

7. 11. 2010 23:03

Ferdo30, mám z tebe radost a díky moc za chválu;-)

ferda30

7. 11. 2010 21:59

Právě se houstičky dopekly. No a nelze odolat a na noc jsem 3 zbaštila:-8 Jsou luxusníííí:-! Díky za recept a posílám bodíka:yes:

Reny2

7. 10. 2010 12:29

Teda ty jsou ... :-*:-*:-* ukladam,boduju a vyzkousim....jen netusim,jak se motaji,aby byly tak krasne...:-S no vyzkousim a uvidim...kdyz tak budou pletynky...ty bych mela zvladnout....:yes::-K

Katka

8. 8. 2010 22:35

Poprvé jsem pekla z kynutého těsta...ikdyž jsem vše dělala růčo dopadlo to skvěle..super recept doporučuji..:yes::-);-)

drahulin drahulin

31. 7. 2010 10:48

Dnes jsem zase pekla houstičky.Jsou opravdu výborné.:-p:-p

Bibinka Bibinka

30. 7. 2010 17:19

Pajajo, udělala si mi opravdu radost a jsem ráda, že si s nima doma uspěla a na fotičku nezapomeň, budu ráda, když jí sem dáš:yes:

Pajaja

30. 7. 2010 17:11

Bibinko, tak jsem vyzkoušela. Povedly se, byly to moje historicky první houstičky. Měla jsem z nich radost. :-) Díky ještě jednou za recept, všichni se olizovali až za ušima. Poctivě jsem je nafotila a během příštího týdne je sem určitě přidám. :yes:

petrzelka

23. 6. 2010 19:52

Bety,já to zkusím a napíšu,jak to dopadlo.;-)

1 16 17 18 19 20 21

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: housky recept domácí housky babiččiny domácí housky babiččiny houstičky housky z domácí pekárny výborné křupavé kynuté houstičky housky recept na housky domácí housky recept domácí žemličky babiččiny recepty nejlepší recept na housky žemličky startovací houstičky nejlepší housky babiččiny rohlíky kynuté žemličky výborné housky rychlé housky recept housky

Suroviny: mléko plnotučné, žloutek, cukr, sůl, tuk, mouka hladká, droždí čerstvé, bílek, olej, kmín celý, sůl hrubá, mák,

TopRecepty.cz

Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VvQ1