Pečená zelenina s černuchou
Pečená zelenina s černuchou je lahodný a zdravý pokrm, který spojuje pestré barvy a chutě sezónní zeleniny. Černucha, známá také jako černý kmín, zvýrazňuje přírodní sladkost zeleniny a dodává jí příjemně kořenitou chuť.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 912 kJ / 457 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 15,08 g |
| Tuky | 2,50 g |
| Vláknina | 33,63 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 165 mg |
| Sůl | 0,30 g |
| Sacharidy | 83,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na velké kusy. Česnek můžeme nechat celý. Rozložíme na pekáč nebo plech v jedné vrstvě.
Krok 2: Osolíme, posypeme kořením dle chuti a pokapeme olivovým olejem. Promícháme.
Krok 3: Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 °C na 1,5 hodiny (dobu pečení se snažíme dodržet, zelenina změkne i dříve, ale tu pravou chuť dostane až po 90 minutách). Pečeme nepřiklopené.
Krok 4: Zelenina je výborná jako samostatné jídlo nebo jako příloha ke grilovanému masu.
Zveřejněno 2. 8. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená zelenina s černuchou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GMmJ
Moje poznámka
Pečená zelenina s černuchou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/GMmJ
Nejnovější recepty
Polévka z řapíkatého celeru
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí medailonky se slaninou, rajčaty a mozzarellou
Přidáno před 2 hodinami
Bramborák plněný masovou směsí s čedarem
Přidáno před 7 hodinami
Gulášek z hlívy ústřičné
Přidáno před 7 hodinami
Pórková polévka
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí mleté kuličky
Přidáno před 21 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Salát s hruškou a Hermelínem
Limek před 26 minutami
Kuřecí karí
dandykvetinka před 29 minutami
Olejový korpus na dort
Terkinka před 48 minutami
Salát z bílé ředkve s mrkví
Mishmaja před 1 hodinou
Karlovarské knedlíky I
mamina3 před 1 hodinou
Houbová smaženice
magdalenka před 1 hodinou
Rohlíčky ze šlehačkového těsta
iveta.kroul před 1 hodinou
Bramborák POHODA
magdalenka před 1 hodinou
Ohavečské brambory
magdalenka před 1 hodinou
Bábovka z cukety
Rosnicka710 před 2 hodinami
Tématické fráze:
pečená zelenina,
černucha setá použití,
koření na pečenou zeleninu,
černucha setá,
čermucha,
černucha setá recepty,
černý kmín recept,
černý kmín z egypta,
grilovaná zelenina s černuchou,
nigela sativa,
černucha použití,
koření černucha na co použití,
co je cerna zelenina,
pečená nebo restovaná paprika-recept,
zelenina z egypta,
pecena zelenina,
koření černucha,
pecena zelenina.lilek apod.,
černucha setá foto,
pak choi pečené
Suroviny:
lilek,
cuketa,
mrkev,
paprika čerstvá červená,
česnek,
cibule,
brambory,
koření ratatouille,
černucha,
sůl,
olej olivový
Komentáře (17)
Putovala dál (černucha i směs do chleba), k sousedce, které to naopak chutnalo v chlebíku moc.
Černucha má široké použití hlavně v Indii a na středním východě. Používá se k okořenění chleba, pečiva, sýrů, luštěnin apod. Je součástí směsí koření Karí a různých druhů Másal. Má příjemnou mírně ostrou chuť, něco mezi cibulí, mákem a pepřem. Černucha je koření pro toho, kdo rád experimentuje. Dobře se doplňuje s koriandrem a novým kořením, saturejkou a tymiánem.