Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka

Polévka je grunt a zejména v chladných zimních měsících přijde vhod. Není nic lepšího než pořádná zelňačka doplněná bramborem nebo masitou klobásou. Životabudič, na který není potřeba žádná exotická přísada.

Hodnocení receptu je 4,8 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 45 min

70 min (25 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 420 kJ /
578 kcal
Bílkoviny16,31 g
Tuky22,17 g
Vláknina21,50 g
Cholesterol 32 mg
Sodík 116 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy68,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. V hrnci rozehřejeme sádlo a cibuli na něm orestujeme do sklovita. Zaprášíme mletou paprikou a zamícháme. Krok 2: Ihned přidáme trochu vody a překrájené kysané zelí. Uvaříme do poloměkka, asi 20 minut. Krok 3: V jiném hrnci v osolené vodě uvaříme oloupané a na kostky nakrájené brambory, taktéž do poloměkka, asi 10-15 minut. Krok 4: K zelí přidáme brambory i s vodou, ve které se vařily. V hrníčku rozmícháme smetanu s trochou vody a se 2 lžícemi hladké mouky. Za stálého míchání nalijeme k zelí. Za občasného promíchání dobře provaříme, asi 20-25 minut. Krok 5: Nakonec ochutnáme a podle potřeby přidáme pár kapek octa nebo trochu cukru, případně ještě opepříme a pokud je třeba, tak dosolíme. Krok 6: Podáváme jako hlavní jídlo s měkkým chlebem nebo jako polévku.

TIP: Jak vyrobit a upotřebit kysané zelí

Zveřejněno 22. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zJ8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zJ8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (37)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Mnaaaaaaaam ♥️

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Doporučuju!

:-)<3:yes::yes: Zelnaček je spousta druhů, vařívám různé a máme je rádi. Brambory vždy vařím zvlášť a klobáska tam také patří :-K

spagetka: Co se jedná o uzeniny, tak jsou stejné jak u řezníka, tak v marketu. Jen málo který krám prodává své produkty. A to jsou možná 2-3 druhy. A nedělá je jen pro svůj krám. U masa je to asi tak. Řezník nakoupí tzv půlky a ty pak rozbourá na jednotlivé díly masa. Porážku nedělá, neb je to velmi náročné na předpisy. A co se týká čerstvosti, tak jedině zde je možná rozdíl. Ale zase záleží na majiteli co z masem udělá.

MartinH: Tu smetanu zkuste. Tato zelňačka (kapustnica) s klobásů a masem, se vaří spíše na Moravském Valašsku. Radek Brzobohatý říkával, že musí být použity 3 druhy klobásek, Osobně dělám kapustnicu z vývaru z uzeného masa (uzené žebírka, která nechám přejít varem, vodu sleju až pak vařím do měkka.) základ je stejný + smetana. Ta může být zakysaná, nebo sladká která polévku více zjemní a není potřeba doslazovat. Pak tu klobásu. Ale zásadně opečenou na cibulce a česneku a až na úplný závěr. Můžete do ní dát i sušené hřiby. Neuškodí trocha majoránu a drvený kmín. Vařil jsem přítelkyni a ta doslova plakala, že: Taků kapustnicu som v životě nejedla.
Co se týká klasické bílé polévky tak se u nás vařila Kyselica s Bramborem a pokus se dalo zelí tak to byla střapačka. Ale zelňačka vždy s masem.

Uvařeno a super :-8

Dnes se na ni chystám :-8 pro vůni a chuť přidávám ještě pár sušených švestek ;-)

Díky, vařím pravidelně s velkou chutí. :yes:

To je zvláštní, jak se pod stejným názvem může schovat prakticky úplně jiné jídlo. Vy nebýt sádla to máte prakticky jako vegetariánské jídlo, a u nás se dělá zelňačka jak dost vydatná polévka plná masa. Když pominu domácí klobásu, kterou do zelňačky dáváme, padne tam ještě spousta masa http://www.zabijacky.cz/news/zelnacka-s-klobasou-a.... Naopak tam třeba vůbec nepoužíváme mouku, polévka se zahustí samotným zelím. Děkuju za tip na smetanu, tu tam nedáváme, vyzkoušíme:yes:

Pavel Voborský: Přesně tak, máte pravdu s těmi brambory. :yes:

smetanu davam na konec ale zakysanou

Pavel Voborský 29. 4. 2015 04:53
..sice jsem jí dle tohoto receptu nevařil, nicméně brambory se mají vařit zvlášť, a pak třeba i s vodou přidat do zelňačky.
Brambory se totiž v kyselém prostředí špatně vaří.

Dajda: Tobě jde asi hlavně o uzeniny, že? Protože maso poznáš, v jaké kvalitě je. Ale u uzenáře máš možnost chtít od něj složení výrobku. Ten u nás má přímo na pultě uvedeno, že na přání ukáže deklarované složení, má to v takovém archu, nebo jak to napsat. Nebo ti i na přání na kupovanou uzeninu přímo dá samolepku na balíčku se složením (před tím ti složení řekne ústně nebo ukáže v onom archu). Jelikož jsem si prověřila, že jeho uzeniny jsou excelentní, tak prostě jinde nekupuju. Šunka je fakt šunka, špekáčky se nádherně opečou, jsou z masa a ne nějaké uměliny, v párku je maso taky a ne chrupavky.
Lídl mívá kvalitní maso i uzeniny, to je fakt. Já tam nenakupuju, protože ho mám neskutečně z ruky.

Tématické fráze:
zelňačka s klobásou pohlreich, zelnačka polévka s klobásou, zelňačka polévka, zelňačka polévka, polévka zelňačka, polévka zelňačka, zelňačka s klobásou, jak se dělá zelnacka, jak se vaří zelnačka, zelňačka-recept, zeleňačka, zelnačka bílá, nejlepší polévky recepty zelnacka, polévky recepty, červená zelnačka, bílá zelnacka, zalnacka, domaci zelnacka, zelnacka polevky recept, zelenačka recept

Suroviny:
zelí kysané, brambory, smetana na vaření, mouka hladká, sádlo, cibule, paprika sušená sladká, cukr krystal, sůl, pepř mletý, ocet

Přidat fotografie receptu