Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Falešný španělský ptáček

Hodnocení receptu je 5,0 (235×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 80 min

100 min (20 min příprava + 80 min tepelná úprava)

Také milujete španělské ptáčky? Pokud stále dumáte, co vařit o víkendu, ale nechcete stát půl dne u sporáku, tento recept vás nezklame. Odpadá zdlouhavé pracné plnění a zatáčení masa. Omáčce to na chuti nijak neubere a vy budete sklízet chválu od celé rodiny.

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky (plátky naklepeme). Osolíme a lehce opepříme. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na kostičky nakrájíme špek, okurku, salám a oloupaná uvařená vejce. Krok 3: Do rozehřátého oleje vsypeme nakrájenou cibuli a smažíme ji do zlatova. Pak k ní přidáme maso, které osmahneme. Krok 4: Přidáme plnotučnou hořčici, vše ještě chvíli mícháme a zalijeme vodou. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Občas promícháme a pokud je třeba, přidáme trochu vody. Krok 5: Když maso změkne, vsypeme do omáčky nakrájený špek, okurku a salám. Ještě povaříme asi 5 minut. Krok 6: Studenou vodu smícháme se 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání nalijeme do omáčky (místo moukou ji můžeme zahustit jíškou). Podle potřeby omáčku naředíme vodou. Krok 7: Pozvolna povaříme dalších 15-20 minut. Nakonec přidáme pokrájená vejce a hotovou omáčku dochutíme. Krok 8: Vhodnou přílohou je dušená rýže.

TIP: Kterou část hovězího masa na ptáčky použít?

Zveřejněno 23. 3. 2008

Poznámka autorky jitule

Můžeme podávat s rýží nebo houskovým knedlíkem. Levné a celkem rychlé jídlo!

ZDROJ: http://jitulciny-recepty.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešný španělský ptáček

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DLn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Falešný španělský ptáček

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DLn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (174)

milofr: junior a parek je to samé delala jsem v uzenářství tak se uklidnime každý si da co mu chutna

Máme rádi s těstovinami, rýží i knedlíkem 😉

Výborné, odle manžela lepší než klasický ptáček.

Super

Všem nám moc chutnalo. Opravdu jednoduchý a chuťově výborný recept.

super nápad

BlaV.: prosimte ty spalis i chleba , radsi se uklid a uz nevylejzej !!!!

Uvařeno včera - rychlé,chutné, doporučuji:-)

Moc jsme si pochutnali, děkujeme

Za nás méně vody a jako přílohu rýži

Za mě nejlepší mňamka. Díky za super recept :-K

Chutná nám, dělávám.:yes:

Vena 50: Vida,tento mudrlant byl jistě kdysi dekorován řáde Zlaté vařečky
..:-D

Tady si kuchtové sdělují zkušenosti .Všude na nettu je skupina "osvícených", podle kterých je všechno jiné ŠPATNÉ . Do všeho musí strkat ten svůj čenich ! :-! Jen ONI jsou geniové a tady tito neumí uvařit ani GROG !

tyhle rozlítané ptáčky dělala už moje mamka a já je dělám taky. Popravdě já klasický zamotaný španěláky dělala všeho všudy jednou a zařekla jsem se, že nikdy víc. Zrovna dneska jsem tam dala místo juniora párek a salám vysočinu. Mňam Mňam :-Q Jo a my je děláme v papiňáku :-) :yes:

Bez jíšky Knorr, bez maggi, místo měkkého salámu klobása s medvědím česnekem, dnes s těstovinami (rýži jsme měli včera s kuřetem :D), takže netřeba vést spory, recept je jako základní, orientační a každý si drobné detaily vyladí podle sebe. Já jsem zase moc nedbala na servírování <3 tak je to pro mě a že tady budu dávat fotku jsem netušila , ale je to mňamka:yes:

:no: to raději ten chléb suchý než tohle pozřít

dobrý den ja si myslím že je jedno jaky salám tam přijde, jde o to kolik do jídla chcete vrazit peněz.

cipisek: No, v případě Junioru je každé koruny škoda. :-((

DAJDA Vazeny, mate pravdu, pokud reknu, ze neco nepouzivam, je to jen oznameni, to je v poradku. Pokud ale reknu, ze ''to tam nepatri'', to uz oznameni neni, to je direktiva, co se ma, a co se nema. Vy ten rozdil necitite?

Paul Sulc: Víte, že si vytahujete části příspěvků tak, jak se to Vám hodí? Ono totiž "do omáčky nepatří" nebo "dle mého do omáčky nepatří" neznamená vůbec to samé. Vy ten rozdíl necítíte?

Zobrazit starší odpověď

No, v postupu bych vyčenžoval body 3 a 4 :-)

Kristyna : do omacky patri to, co mi tam chutna, jestli je to maggi a Knorr jiska, je to moje vec. Jestli mi to chutnat nebude, priste to tam nedam. Lidem se da poradit, ale rikat jim, co se patri ci nepatri, je trochu arogantni, nemyslite.

Paul Sulc: Kristýna nedělá nic jiného, než že říká, co používá ona sama! Neradí, nezakazuje, jen sděluje svůj názor. Nezapomínejte prosím, že tahle rubrika obsahuje komentáře k receptům a je podřazena rubrice Diskuze. Diskutovat, co dávám do jídla, se snad ještě smí, ne?

Kristýna 3. 5. 2017 17:10
Maggi a Knorr jíšku ? proč ? :-O Jinak to vařím podobně ale maggi jako dochucovadlo nepoužívám vůbec, navíc dle mého do omáčky nepatří

Právě vařím :-Q už mě nebaví to balení ,tohle je rychlé a velice chutné, nemám ráda crcání a patlání. :-K <3

Kubulaakubakubikula 4. 5. 2017 08:16
hadropletka: Pokud vás nebaví balit, zkuste z mletého. Je to méně pracné a hlavně není potřeba hodinu dusit. Prostě si z mletiny uděláte placku jako na karbanátek, jen nižší a větší, pak už je to stejné jako z kravičky...

Výborné a celou rodinou milované :-D Jiné už vůbec nedělám ....

Oprášila jsem díky vám jídlo, které mně učila kámoška tak před 15-ti lety. Španělského nemám ráda kvůli vnitřku, ale rozlítanci jsou skvělí. Vejce i okurku dávám až úplně nakonec. Přečetla jsem pár receptů a ten Váš je tomu kámošky nejvíc podobný. Díky a papáníčko bylo skvělé. Určo budu opakovat, neb je to jedno z mála jídel kdy dostanu do přítele jako přílohu rýži. :yes:<3

josef dvorak Zda se, ze patrite mezi lidi, kteri radi poucuji a rikaji samozrejmosti. Ano, profik to zatoci, vsak ale je za to take slusne zaplacen. Vy si je tocte jak chcete, nam ostatnim staci ''na placato".

Paul Sulc: sice nejsem profík ale také mám rád ty zatočené a rád si je i zatočím, moje drahá dělávala také ty rozlítané ale já jí to rozmluvil a dělám je raději sám. Tohle na tom videu bych nejedl vůbec a i kvůli tomu Junioru, do ptáčků (ať jsou zatočené nebo rozlítané) patří pořádný chutný párek krom dalších ingrediencí.

josef dvorak 4. 10. 2016 19:14
to je pro ty lenivce profik to zatočí;

Blanchete: váš komentář z důvodu vulgarity mažu.

Zobrazit starší odpověď

Včera uvařené a opravdu luxusní :yes::yes::yes:

Díky za připomenutí receptu. Moc jsme si pochutnali.:yes:

My jim říkáme ptáci v rozletu :-p

Marie Ježková 10. 4. 2016 18:58
Tak my je už léta děláme jako ,,Rozlítané ptáčky,,!!!!!!

Marie Ježková: v naší rodině to jsou taky rozlítaní ptáčci ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Libuše Valentová 28. 2. 2016 10:59
ZTRACENÉ PTÁČKY vařím dobrých 40 let. Nerada balím závitky. Vařené vejce dávat až úplně nakonec, aby uvařený bílek zůstal pěkně bílý. Dobrá sladkokyselá okurková voda do omáčky je velmi důležitá.
;-)

ZINA : Tak vida a ten spravny, nejspravnejsi nazev je na svete. TRHANE PTACKY, lepsi by nikdo nevymyslel. Diky.

Dělám i se smetanou s je to výborné.Říkám tomu trhané ptáčky.:yes::yes::-))

Jj také dělám již několik let.Lák z okurek také do něj leju a dnes zkusim tu smetanu.

EVA: Ten bramborovej gulas se smetanou pak jim asi 4 dny, a ten posledni den skoro brecim, ze uz je pryc. A o tech ''ptaccich'' se smetanou plati to same. Smetana dela zazraky.I kuratko na paprice se smetanou, sladkou, pochopitelne, ci kopravka,bez masa, je balada. A zejtra bude ''stepanska'', take se smetankou. Cert vzal cholesterol, nejak uz umrit musime, ne?

jahoda: Dělávali jsme to doma už před více než čtyřiceti léty...

Paul Sulc: Konečně se objevil někdo, kdo také dává smetanu do bramborového guláše. Tímto vás srdečně zdravím.

Delam to tak uz nekolik let a je to naprosto perfect. Je to takovy "lenochuv sen" Ale ja do toho davam jeste sladkou smetanu, tu poradnou, zadnou vodovou, take ji davam do bramboroveho gulase, do rajske i do rajske a hrachove polivky.. A je to balada.

Pavla Koubová 20. 11. 2015 12:03
vznikající mňamka :-D:-D:-D

Jana:;-)V Gastronomii se tomu jednoduše říká ,,amerika´´

ptáčky na tento způsob dělám už minimálně 20 let. Je to rychlé, žádné naklepávání, solení a pepření z obou stran,patlání hořčicí a úhledné srovnávání surovin a motání s nití a hlavně žádný nepořádek na kuchyňské lince;-)

Dnes jsem uvařil z vepřové kýty, salám jsem použil gothajský, ztmavoval jsem kulérem. Dneska byl s knedlíkem, zítra si udělám rýži. Moc jsem si pochutnal, je to snadné a výborné. Děkuji za recept. :yes:

Ivča:máš pravdu, že to není nic nového, stačí se podívat, jak dlouho už tady ten recept je:-D;-)

Věra Císařovská: jsem ráda, že někdo napsal, že to není nic nového, dělám už roky i z vepřového, je to rychlejší na uvaření...:-D:-p

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
rozlítané španělské ptáčky, rozlítaní ptáčci, falešné ptáčky, falešní ptáčci, rozlitane ptacky, rozlítané ptáčky recept, recept na rozlitane ptacky, rozlitani ptacci recept, španělské ptáčky, falešní ptáčci recept, omáčka rozlítaní ptáci, recept na falešné ptáčky, rozlítaní ptáčci z vepřového, recept na rozlítaný ptáčky, rozlitany ptacky, rozlítané španělské ptáčky z vepřového, ptáčky recept, rozlítané španělské ptáčci, rozlítaný ptáčci, falešný ptáčky

Suroviny:
maso hovězí, vejce, okurky sterilované, špek, salám měkký, cibule, hořčice plnotučná, olej, sůl, pepř mletý, mouka hladká, voda

Přidat fotografie receptu