Rajská omáčka
Rajská omáčka je velmi oblíbená jak u dětí, tak dospělých. Talíř červené omáčky každému spolehlivě vykouzlí úsměv na tváři, ale poslední dobou se příliš nevaří, prý pro delší dobu přípravy. Tímto receptem vám dokážeme, že tomu tak není.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 708 kJ / 1 603 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 136,41 g |
Tuky | 59,45 g |
Vláknina | 11,70 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 405 mg |
Sůl | 0,75 g |
Sacharidy | 125,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve předem uvaříme maso. Nejrychleji to půjde v tlakovém hrnci. Do vařící osolené vody vložíme maso, pak přidáme všechno koření a očistěnou zeleninu. Vaříme tak dlouho, až je maso měkké.
Krok 2: Maso vyjmeme, vývar procedíme a ponecháme na přípravu omáčky.
Krok 3: Do kastrolu se silným dnem nalijeme olej, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Za stálého prošlehávání metličkou ji zalijeme cca 1 litrem vývaru.
Krok 4: Přidáme všechno koření a po dosažení varu přidáme rajčatový protlak a zbytek vývaru v množství podle potřeby, tj. podle zvolené konzistence omáčky. Pokud by ještě bylo třeba a neměli bychom vývar, doředíme trochou vody.
Krok 5: Po dosažení varu ztlumíme příkon tepla a omáčku necháme za občasného promíchání zhruba 25 minut pozvolna vařit.
Krok 6: V průběhu vaření podle potřeby dosolíme (záleží na slanosti vývaru) a osladíme podle své chuti. Někdo sladí méně a někdo více, cukr raději přidáváme po troškách.
Krok 7: Nakonec omáčku procedíme nebo jiným způsobem vyjmeme koření.
Krok 8: Maso nakrájíme na plátky přes vlákno a podáváme s omáčkou a houskovým knedlíkem nebo s těstovinami.
Zveřejněno 23. 3. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Jgo
Moje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Jgo
Nejnovější recepty
Kuřecí játra se zeleninou a žampiony podle vietnamské kuchyně
Přidáno před 3 hodinami
Indické kuřecí nudličky
Přidáno před 12 hodinami
Krkovička se sušenými rajčaty a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Kořenová zelenina ve sladkokyselém nálevu
Přidáno 15. 9. 2025 08:44:53
Makový litý koláč se švestkami
Přidáno 15. 9. 2025 08:31:48
Kuřecí špíz s bylinkovou marinádou
Přidáno 15. 9. 2025 08:16:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená rajčatová směs
Marfyk před 57 minutami
Polévka z hlávkového zelí
Pitan před 12 hodinami
Rychlý švestkový koláč
Macek13 před 13 hodinami
Špagety s mletým masem
Macek13 před 13 hodinami
Cuketové placičky
kachlicka77 před 14 hodinami
Jablkový koláč z jogurtu (s perníkovou drobenkou)
Sony.P před 15 hodinami
Karamelový dezert
thekumsen před 15 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
jijana před 16 hodinami
Lasagne se špenátem
Sova1 před 16 hodinami
Uzený vývar s nudlemi a knedlíčky
barypb před 18 hodinami
Tématické fráze:
rajská omáčka,
rajská omáčka recept,
jak se vaří rajská omáčka,
recept rajská omáčka,
rajská recept,
rajská,
recept na rajskou omáčku,
recept na rajskou,
rajská omáčka top recepty,
rajská omáčka s hovězím,
top recepty rajská omáčka,
rajska hovezi pecene,
rajska omacka recepty,
rajská omáčka v papiňáku,
recepty rajská omáčka,
jednoduchy recept na rajskou omacku,
jednoduchá rajská omáčka,
rajska omacka jednoduchy recept,
rajská omáčkajednoducha,
hovězí pečeně s rajskou omáčkou
Suroviny:
maso hovězí,
voda,
sůl,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
zelenina kořenová,
cibule,
olej,
mouka hladká,
protlak rajčatový,
bobkový list,
koření hřebíček,
koření nové koření,
skořice celá,
sůl,
cukr
Komentáře (29)
Jasně, máte super vývar, ale maso naprosto "vyvařené" a bez chuti.