Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaový olejový korpus na dort

Plánujete oslavu? Pak právě tento nadýchaný vláčný kakaový korpus oceníte. Recept může působit náročně, ale ve skutečnosti je pouze detailně popsaný, aby se každému povedl. Pojďte se s námi naučit, jak připravit korpus jako základ malého uměleckého díla hodného každé oslavy.

Hodnocení receptu je 5,0 (214×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

12. 2. 2011 10:14

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Forma o průměru 25 cm

Nutriční hodnoty

Energie9 127 kJ / 2 181 kcal
Bílkoviny62,60 g
Tuky100,60 g
Vláknina10,20 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 501 mg
Sůl1,05 g
Sacharidy251,30 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tento korpus používám u dortů nejčastěji a občas se mě na něj někdo ptal. Díky soukromým vzkazům a otázkám maminek, které chtějí upéct svůj první dort, jsem si uvědomila, že co pro některé je samozřejmost, pro jiné je oříšek - a nezáleží na věku :) ne každý měl možnost okoukat kuchyňské fígle doma od své maminky nebo babičky a stejně jako já, se složitě metodou pokus/omyl propracovával k dnešním znalostem. Tak jsem to vše při posledním pečení korpusu nafotila, teď sepsala a snad to pomůže i ostatním zlomit strach a pustit se do pečení :)

---------------------------------------------------

Pozn. po upečení cca 200 ks těchto korpusů: časem jsem postup zjednodušila a zjistila jsem, že výsledek nemění: ve fázi oddělení bílků a žloutků dám žloutky do misky, k nim dám 5 lžic oleje a když je sníh s cukrem hotový, naliji vše najednou, poté důkladně ještě asi 2 min šlehám, až je hmota lehce nadýchaná... do toho vmíchám mouku s kakaem... dokonce bych řekla, že proti původnímu postupu se ještě více nadlehčí a těsta je více, vejce se víc našlehají a přidají na objemu.

----------------------------------------------------

Pokud chcete světlý korpus - nahraďte kakao moukou, pokud chcete ořechový - nahraďte kakao mletými ořechy... v tomto případě doporučuji přidat 1/2 balíčku prášku do pečiva.

----------------------------------------------------

Po dotazech na různě velké formy doplňuji základní pravidlo:

1 vejce = 30 g cukru, 1 lžíce oleje, 30 g mouky s kakaem (zde není přesný poměr tak rozhodující, jde o celkovou váhu mouky+kakaa).

20 cm = 3 vejce

25 cm = 5 vajec

28 cm = 7 vajec

30 cm = 10 vajec

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dodo

10. 3. 2011 21:13

co je vyndat na mřížku prosím?

isindy isindy

10. 3. 2011 18:20

plotno, v tomto musím oponovat - klidně bych vyšlehala i s máslem...stačí jej nechat povolit a i tento kupovaný krém nejprve vyšlehat s mlékem pokojové teploty....pak vyšlehat máslo a po lžících do něj zašlehat krém...nevidím v tom problém.;-)
jinak díky za odpovědi pro dominiku :yes:

plotna plotna

10. 3. 2011 17:48

Protože je lahodnější a jemnější.A už jsi zkoušela vyšlehávat máslo s něčím studeným? Tak to ani nezkoušej.

Dominikap0

10. 3. 2011 17:42

Plotna:: super,děkuju moc.Už jsem na ní minule koukala tak vím o co jde.a proč né máslo?

plotna plotna

10. 3. 2011 16:31

http://www.oetker.cz/oetker_cz/html/default/debi-7...

To je ta krémová náplň.je opravdu moc dobrá a pro začátek jedinečná.Ale na dort to chce 2 kousky i když píšou že jedna stačí.Mě vyšla tak akorát na 1 roládu.Nepřidávej do toho to máslo.Vyšlehej jenom s mlékem.

Forma je jenom na prořezávání.

Dominikap0

10. 3. 2011 11:17

Plotna: Děkuju :-) Tén krém jsem teda myslela že si udělám sama,ale když už jsem u toho ,od jaké je značky nebo jaký myslíte v krabičce?

Dana

10. 3. 2011 09:39

Platno a ta forma je taky na pečení a nebo jen na prořezávání?Nějak jsem to z toho nepoznala.Díky

plotna plotna

10. 3. 2011 08:44

Dominiko.To je úplně jednoduché.Upečeš tento korpus.
Prořízneš - asi 2x na stejně široké placky.Dle výšky korpusu.Takže budeš mít 3-4 placky.
Pomažeš spodní korpus meruňkovou marmeládou,krém si zakoupíš v potravinách v krabičce(vanilkový a kakaový)-a dle návodu vyšleháš.
Na tu marmeládu pomažeš krém,který bude vysoký asi 1-1,5 cm .
Na krém nakrájíš na slabá kolečka banán a přiklopíš dalším korpusem.A dále opakujeme vše stejně..potom celý dort pomažeš zbylým krémem a posypeš celý dort kokosem nebo mletými ořechy.jednodušeji to už snad ani nejde.Uf..

plotna plotna

10. 3. 2011 08:11

Tedy isahu to se ti povedlo.A člověka by ani nenapadlo, jaký tvůj popsaný postup bude mít odezvu.;-):yes:
Znáte prořezávací formu?

http://www.nakupovani.net/nemecko/kuchyne-3169011-...

Dominikap0

9. 3. 2011 22:36

Korpus vypadá skvěle,akorát nemám vůbec zkušenosti s pečením ,a nevím čím to pomazat,naplnit,ozdobit..Nemáte nějaké dobré tipy? :-)

isindy isindy

9. 3. 2011 20:27

karkulko, to jsem opravdu moc ráda :yes::yes::yes: děkuji za zprávu i za vyzkoušení, teď už umíš to nejtěžší a ostatní je už brnkačka ;-)

karkulka5

9. 3. 2011 20:22

Ták korpus jsem udělala :-D návod jsem si četla pro jistotu asi 5x ale zvladla jsem. Korpus byl vzdušný a lahodný :-p potrela jsem to marmeladou a dala krem, ktery jsem udělala ze šlehačky a tvarohu. Musím říct že moji kamaradky z ciziny, mě pořád chvalili jak dobře umim pect. Tak děkuju za recept :-K

Jiřička

8. 3. 2011 11:57

Hlavně, že je dort vláčný a není suchý to bych doma chválená nebyla. Opsala jsem si i recept na světlý a upeču je oba - prostřídám korpusy. Jeden si nechám, druhý dám sestře a mám to v plánu na Velikonoce. Isahu dík za recepty a moc hezký postup jak na to. :-)

isindy isindy

8. 3. 2011 00:14

karkulko, zkus a dej vědět, jak se zadařilo ;-)

karkulka5

7. 3. 2011 23:41

děkuju :-) tak toho ho musím vyzkoušet na mamky svátek

1 22 23 24 25 26 28

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: korpus na dort korpus na dort recept kakaový dort korpus dort korpus na dorty recepty olejovy korpus na dort kakaový dort recept olejový korpus dortový korpus cokoladovy korpus piskotovy kakaovy korpus na dort čokoládový korpus na dort recept na korpus dortů kakaový korpus-základní recept recept na kakaový dort kakaový piškotový korpus recept na korpus na dort korpusový dort recept na dortovy korpus dortový korpus recept

Suroviny: vejce, cukr krystal, mouka hladká, kakao, olej, sůl, tuk

TopRecepty.cz

Kakaový olejový korpus na dort

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92lJ