Roštěnky naší rodinky
Šťavnaté, dobře kořeněné plátky hovězího masa v omáčce připravené z cibulového základu, hořčice a vývaru jsou ideálním jídlem na nedělní oběd. I když příprava trvá trochu déle, výborné jídlo plné chutí za to stojí.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 475 kJ / 591 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 6,04 g | 
| Tuky | 48,81 g | 
| Vláknina | 11,23 g | 
| Cholesterol | 34 mg | 
| Sodík | 381 mg | 
| Sůl | 0,90 g | 
| Sacharidy | 28,35 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Všechno koření smícháme. Maso naklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme a potřeme směsí koření. Při nanášení koření si můžeme pomoct trochou oleje. Plátky masa necháme odležet.
	Krok 2: Mezitím oloupeme a nakrájíme cibuli a utřeme česnek se solí.
	Krok 3: V kastrolu rozehřejeme sádlo a maso, které jsme obalili v hladké mouce a přebytečnou z něj oklepali, opečeme z obou stran dohněda. Pak ho vyjmeme.
	Krok 4: Na sádle opečeme cibulku dozlatova, cca 10 minut. Poté ji zalijeme malým množstvím horkého vývaru.
	Krok 5: Přidáme hořčici, utřený česnek a maso a dusíme doměkka, za průběžného podlévání sběračkou vývaru. Připravovaný pokrm neustále hlídáme.
	Krok 6: Když je maso měkké, zahustíme omáčku jíškou a na mírné teplotě vaříme dalších 20-30 minut, až tuk vystoupí na povrch.
	Krok 7: Jíšku připravíme tak, že do rozehřátého tuku přidáme stejné množství mouky a osmažíme.
	Krok 8: Podáváme s rýží, kuskusem nebo houskovým knedlíkem a zdobíme čerstvými nebo naloženými sušenými rajčaty a petrželkou.
Zveřejněno 31. 8. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Roštěnky naší rodinky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QAPY
Moje poznámka
					
				
Roštěnky naší rodinky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QAPY
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 11 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 13 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 15 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 18 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
	
			
		
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 7 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 9 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 10 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 10 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 11 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 12 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 12 hodinami
	
			
	
	
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 13 hodinami
	
			
	
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 13 hodinami
	
			
	
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 13 hodinami
						Tématické fráze:
						
							dušené roštěnky, 
						
						
							dušená roštěná, 
						
						
							dusena rostenka, 
						
						
							roštěnky recept, 
						
						
							roštěnky od babičky, 
						
						
							hovezi rostenka podle babicky, 
						
						
							koření na roštěnky, 
						
						
							roštěná recept, 
						
						
							roštěnky podle babičky, 
						
						
							roštěnky na hořčici, 
						
						
							dušená roštěná recept, 
						
						
							roštěnky, 
						
						
							rostenka, 
						
						
							prave rostenky, 
						
						
							klasické roštenky, 
						
						
							jak se delaji rostenky, 
						
						
							recepty roštěnky, 
						
						
							rostenky klasika, 
						
						
							roštěnky dušené, 
						
						
							recept roštěnky
						
					
						Suroviny:
						
							plátek hovězí, 
						
						
							cibule, 
						
						
							česnek, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							sádlo, 
						
						
							hořčice, 
						
						
							vývar masový, 
						
						
							sůl, 
						
						
							pepř černý, 
						
						
							paprika sušená sladká, 
						
						
							zázvor mletý, 
						
						
							kmín drcený, 
						
						
							koření nové koření mleté, 
						
						
							rozmarýn sušený, 
						
						
							skořice mletá, 
						
						
							kardamom mletý, 
						
						
							květ muškátový, 
						
						
							koriandr sušený, 
						
						
							olej, 
						
						
							tuk, 
						
						
							mouka hladká
						
					
	
			
	
	
	
	
	
	
Komentáře (31)
A protože NEMUSÍM
Dělám klasiku: Osolené, popepřené maso osmažím na sádle dohněda (ne že aby se zatáhlo a bylo šťavnaté - to je pitomost, ale kvůli barvě a chuti), pak vyndám, a ve stejném kastrole usmažím cibulku dozlatova - krásně se uvolní přípek po opékání masa. Podleju a dusím a dusím a u plotny netrčím a netrčím, jen sem tam hodím oko a smýknu kastrolem sem a zase tam a teprve později, když už maso měkne, s ním semtam pohnu "špachtlí". Pokud (zřídka) zahušťuji řídkou šťávu moukou, pak teprve chvíli hlídám jak vlčák, než se mouka provaří.
Zde uvedenou kořenící směs zkusím příště, jsem žádostiv té chuti
Akorát nevím, zda mám risknout na dozlatova udělané cibuli opékat pomoučené maso dohněda... Ta cibule se prosímsakra nespálí, než maso chytne barvu, he
"ROŠTĚNKY - KOŘENÍ / n. ROSTBRATEN / a. POTROAST
- bohatá směs sestávající z dvanácti druhů mletého koření. Obsahuje černý pepř, zázvor, kardamom, koriandr, rozmarýn, papriku, nové koření, kmín, muškátový květu, skořici, cibuli, česnek a sůl (5 %). Dává dušeným masům vyváženou, nepříliš ostrou chuť, příjemnou vůni a barvu."
Takže to moje drahá babička dělala téměř předpisově...
Suslajdo, děkuji za bodík...
Koření se možná zdá dost, ale já k tomu dělávám hodně omáčky, takže je vlastně i k jejímu ochucení.