Tarhoňa
Tarhoňa je drobná těstovina oblíbená zejména na Slovensku a v Maďarsku. Používá se jako příloha k masu se šťávou, zavářka do polévek, ale skvěle se hodí i pro přípravu těstovinových salátů. Před vařením ji, pro lepší chuť, nejdříve opražte.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 442 kJ / 106 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 8,68 g |
Tuky | 7,56 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 99 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 0,70 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 6. 8. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tarhoňa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBrN
Moje poznámka
Tarhoňa
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/BBrN
Nejnovější recepty
Tvarohové nanuky
Přidáno před 6 minutami
Uherská pěna podle ČSN
Přidáno před 1 hodinou
Karbanátky s cuketou jako obláčky
Přidáno před 18 hodinami
Broskvovo-mandlový koláč
Přidáno před 19 hodinami
Dušená kuřecí stehna s rajčaty a paprikami
Přidáno před 23 hodinami
Košíčky Pavlova
Přidáno 31. 7. 2025 05:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sněhový rybízový koláč
Surmei před 1 hodinou
Jablečný štrúdl z domácího těsta
Barbaru před 1 hodinou
Houskové knedlíky
bedrich.ordan97 před 2 hodinami
Pesto z medvědího česneku
jifin před 13 hodinami
Borůvkový drobenkový koláč šup-šup
MonikaHo před 13 hodinami
Kynuté borůvkové knedlíky
Rampepurda76 před 13 hodinami
Džem ze žlutých blum
Jarus87 před 13 hodinami
Fazolky na smetaně s hovězím masem vařeným
Kajkajak před 15 hodinami
Kořeněná černá čočka s mrkví
Lucie1001 před 15 hodinami
Tématické fráze:
tarhoňa jak vařit,
tarhoňa jako příloha,
jak se vaří tarhona,
recepty s tarhoňou,
trhoňa,
torhoňa,
tarhoňa a kuřecí maso,
targoňa,
těstoviny tarhońa,
jak vařit tarhoňu,
tarhuňa,
karhoňa,
terhona,
recept s tarhonou,
tarhola,
tvarhoňa,
tarhaňa,
jak se dela tarhona,
tarhona cena,
tarhane
Suroviny:
mouka polohrubá,
vejce,
sůl,
voda
Komentáře (55)
To není z mé hlavy, ale odněkud opsané.
Ak ju varíte, tak v osolenej vode ako ktorúkoľvek cestovinu. Takto varím tarhoňu len ako vláku do polievky.
Ak je to ako príloha k mäsu, tak zásadne podľa postupu, ktorý uvádzam, je chutnejšia. Je lepšie ju potom dusiť v rúre. Vody dajte asi v takom pomere, ako na ryžu. Ak ste ju mali tvrdú, tak ste mali pravdepodobne málo vody, nemala čím nasiaknúť. Ak by sa vám stalo, že to ňou naopak preženiete, nechajte zakryté postáť, vstrebe sa.
Skúste to ešte raz
Jednou v Lídlu, asi před 3 měsíci a nutně ji potřebuji na sobotu !!!!!!!!!! a tedy tu u nás v Havířově není nikde
Loni v létě jsem ji teprve poprvé ochutnala na Jižním Slovensku ( s jejím drštkovým "maďarským" perkeltem, mňam) tady u nás je fakt problém ji sehnat , to tu máme Alberty, Tesco, Kauflandy, Globus, Lídl, Penny. . . . .nic nikde
Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, přidejte čajovou lžičku solamylu a promýchejte, poté přidejte sojovou omáčku (aby se obalilo ve šťávě všechno maso). Připravte si vše, co máte rád. Já dávám žampiony, hrášek, kukuřici, pórek na kolečka.
No a teď máte dvě možnosti:
1) Vezměte hrnec, který lze dát do trouby. Na oleji opražte kuřecí maso, přidejte vše co máte rád a lehce poduste. Zalijte cca 1dl sojové omáčky. Promíchejte. Poté nasypte 1 balení tarhoňy. Přidejte sůl. Opražte. Poté zalijte dvojnásobkem vařící (převařené) vody (500g tarňohy = 1l vody). Přiklopte pokličkou a dejte do trouby. Směs bude hotová, když v hrnci nebude žádná voda - zjistíte, když směs rozhrnete vidličkou. Poté vyndejte, směs promíchejte a je to
2) Vezměte hrnec, který lze dát do trouby. Na oleji opražte 1 balení tarhoňy. Přidejte sůl. Když začne tarhoňa hnědnout, tak zalijte dvojnásobkem vařící vody (jak jsem psala nahoře) a dejte do trouby. Hotovou tarhoňu poznáte stejně, jak jsem psala nahoře. Na pánvi opražte kuřecí maso, přidejte vše co máte rád a lehce poduste. Zalijte cca 1dl sojové omáčky. Poté směs vsypte do tarhoňy a promíchjte.
Nebo si udělejte tarhoňu jen jako přílohu a nemíchejte s masovou směsí. Je to na Vás
dat nejaky typ na nejaku dobru omacku ??? Vopred dakujem :D
Tarhoňa se dá koupit v Lidlu a je výborná.
Valery21:
Dusím to v troubě a je to výborná příloha k masu s omáčkou, číně nebo jako těstovinové "rizoto"
Po letech vařením v trobě