

Nutelové kytičky bez lepku, mléka a vajec
Suroviny
- 130 g bezlepkové mouky Schär B
- 50 g bezlepkové mouky Jizerka
- 30 g solamylu
- 1/4 kávové lžičky xanthanu
- 70 g moučkového cukru
- 140 g Stelly (nebo jiného margarínu bez obsahu mléka)
- několik kapek citronové šťávy
- 1 kávová lžička citronové kůry
- čokoládová pomazánka na slepení bez obsahu mléka (např. od firmy Rapunzel)
- případně čokoládová poleva
- cukrářské zdobení
Postup přípravy receptu
Ze všech surovin vypracujeme hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se nezačalo lepit. Necháme přibližně 3 hodiny odležet v lednici. Poté vyválíme na tloušťku cca 3 mm a vykrájíme kytičky. U části z nich ještě vykrojíme kolečkem dírku v prostředku.
Pečeme při 160°C 7-10 minut. Upečené cukroví necháme zchladnout na plechu, teprve potom s ním manipulujeme.
Slepujeme čokoládovou pomazánkou bez mléka. Plné kytičky polijeme čokoládovou polevou a posypeme cukrovým zdobením. Kytičky s dírkou v prostředku můžeme nechat jen tak, nebo opět přikrášlit barevným zdobením.
Poznámka od kuchařky
Toto je první cukroví bez lepku, mléka a vajec, které se mi podařilo. Na chuť je k nerozeznání od lepkového a vůbec se nedrobí. Největší problém bezlepkového pečiva je jeho křehkost, často se rozpadá i "křivým pohledem". Ohromné zlepšení vlastností přináší přidání solamylu a xanthanu do těsta.
S těstem je třeba pracovat velmi rychle, válet pouze polovinu a druhou zatím nechat v lednici. Válela jsem na silikonovém válu, pekla na pečicím papíru.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.