Zelňačka (klasika)
Klasická zelná polévka neboli zelňačka je vydatná a plná kyselého zelí a voňavého uzeného masa. Příjemně zahřeje a krásně provoní celý dům. Můžete ji zjemnit smetanou, přisladit, nebo si užít do sytosti kyselé chuti.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 108 kJ / 1 221 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,26 g |
Tuky | 81,36 g |
Vláknina | 18,81 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 3,19 g |
Sůl | 7,74 g |
Sacharidy | 61,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Žebra umyjeme a v osolené vodě vaříme doměkka asi 1,5 hodiny.
Krok 2: Po uvaření dáme stranou a necháme vychladnout. Vývar i maso použijeme později.
Krok 3: Uděláme cibulovou jíšku. Cibulku oloupeme, umyjeme, nakrájíme nadrobno a smažíme na oleji dozlatova. Ztlumíme plamen zaprášíme moukou. Chvíli smažíme a přidáme mletou červenou papriku. Dáváme pozor na to, abychom papriku nepřipálili, polévka by byla hořká.
Krok 4: Cibulový základ zalijeme uzeným vývarem a vodou.
Krok 5: Přidáme celý pepř, kmín, bobkový list, oloupané a na kostičky nakrájené brambory a vaříme 10-15 minut.
Krok 6: Zelí scedíme, necháme okapat a uvaříme samostatně v hrnci doměkka. Pokud je příliš kyselé, předem ho propláchneme vodou.
Krok 7: Uvařená žebra obereme a maso nakrájíme na kousky. Přidáme do polévky. Nakonec přidáme i předem uvařené zelí. Dosolíme, opepříme mletým pepřem, případně osladíme.
Zveřejněno 15. 2. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelňačka (klasika)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qDVk
Moje poznámka
Zelňačka (klasika)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qDVk
Nejnovější recepty
Rychlá omáčka se žampiony a špenátem s těstovinami Maccheroni al Ferretto
Přidáno před 1 hodinou
Těstovinový salát
Přidáno před 2 hodinami
Bratislavský guláš podle ČSN
Přidáno před 6 hodinami
Skotský pudink s rebarborou
Přidáno před 17 hodinami
Nudle s mákem a rebarborou
Přidáno před 19 hodinami
Hermelín s rebarborovo-cibulovou směsí
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka z kynutých buchet
Beruna před 1 hodinou
Zdravá grepová buchta
Rozzitta10 před 1 hodinou
Vepřové nudličky s pak choi
margotka53 před 1 hodinou
Mrkvová polévka s celestýnskými nudlemi
Lucie1001 před 3 hodinami
Mrkvový salát s jablky
Yvajs před 3 hodinami
Hrníčková bábovka
Fitulka před 6 hodinami
Valašská kyselice
Fitulka před 6 hodinami
Vynikající rychlé knedlíky z rohlíků a brambor
KiaraK před 7 hodinami
Smetanové fazolky s koprem
Jirka1965 před 7 hodinami
Brokolice zapečená s česnekem a dvěma druhy sýru
Bretik před 15 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka z kyselého zelí,
zelňačka z kyselého zelí s uzeným,
nejlepší zelňačka,
nejlepší polévky recepty zelňačka,
bílá zelňačka z kyselého zelí,
klasicka zelnacka,
top recepty zelňačka,
zelňačka top recepty,
zelňačka,
zelňačka z kyselého zelí s uzeným masem,
zelňačka s kysaným zelím uzeným masem a klobásou,
zelňačka z kyselého zelí a žeber,
zelňačka recept,
zelnačka z kysaného zelí top recept nejlepší recept,
zelnačka polévka s uzeným,
zelñačka recepty,
top recept zelnacka,
zelnacka klasicka,
vánoční zelňačka recept,
zelňačka z kysaného zeli a uzenym
Suroviny:
žebra uzená,
voda,
cibule,
olej,
paprika sušená sladká,
zelí kysané,
kmín celý,
sůl,
pepř mletý,
mouka,
cukr,
pepř celý,
bobkový list,
brambory
Komentáře (17)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0