Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelňačka (klasika)

Klasická zelná polévka neboli zelňačka je vydatná a plná kyselého zelí a voňavého uzeného masa. Příjemně zahřeje a krásně provoní celý dům. Můžete ji zjemnit smetanou, přisladit nebo si užít do sytosti kyselé chuti.

Hodnocení receptu je 4,7 (99×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bohunka.T Bohunka.T

Snadný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 130 min

160 min (30 min příprava + 130 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 108 kJ /
1 221 kcal
Bílkoviny52,26 g
Tuky81,36 g
Vláknina18,81 g
Cholesterol 120 mg
Sodík 3,19 g
Sůl7,74 g
Sacharidy61,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žebra omyjeme a v osolené vodě vaříme doměkka asi 1,5 hodiny. Krok 2: Po uvaření dáme stranou a necháme vychladnout. Vývar i maso použijeme později. Krok 3: Uděláme cibulovou jíšku. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Na rozehřátém oleji usmažíme dozlatova. Ztlumíme plamen zaprášíme hladkou moukou. Chvíli smažíme, a poté přidáme mletou červenou papriku. Dáváme pozor, abychom papriku nepřipálili, polévka by byla hořká. Krok 4: Cibulový základ zalijeme uzeným vývarem a dolijeme vodou do 1,8 litru. Krok 5: Přidáme celý pepř, kmín a bobkový list. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme do polévky a vaříme 10-15 minut. Krok 6: Zelí scedíme a necháme okapat. Pokud je zelí příliš kyselé, propláchneme ho vodou. Uvaříme samostatně v hrnci doměkka (asi 20-30 minut). Krok 7: Uvařená žebra obereme a maso nakrájíme na kousky. Přidáme do polévky. Nakonec přidáme i předem uvařené zelí. Krok 8: Dochutíme solí, pepřem a cukrem.

TIP: Oblíbené recepty z kysaného zelí a brambor

Zveřejněno 15. 2. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka (klasika)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qDVk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zelňačka (klasika)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qDVk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Ok,super

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborná

dobrá a super

2.2.2022..VYBORNA

Výborná

Dobrý den, přidávám fotečku. Super polévka. :-)

Dnes ještě tato polévka pro manžela. Říkal, že dobrá:yes::-). Za to dvouletá dcera snědla dva talire:-).

Nemám uzený dám klobásky uvidím jak to bude chutnat :-8

Pandula: dávám klobásy a chutná to dobře ☺️

Je výborná!:-8

před chvílí jsem dovařila, moc nám chutnala .-)

Zbylo mi ve sklenici zavařené uzené maso a taky kysané zelí v lednici bylo, takže volba byla jasná, že uvařím polévku. Moc nám chutnala, tu máš bodík a jednu fotku jako důkaz, díky za recept:-K:yes:

Jo, ze žeber je úplně nejlepší :yes:. A kdo má chuť, přidá si do talíře lžíci kysané smetany na zjemnění.

DOBROTA:yes:

já taky:-p:yes:

Zelňačku miluju :-p

Tématické fráze:
zelňačka z kyselého zelí, zelňačka z kyselého zelí s uzeným, nejlepší zelňačka, nejlepší polévky recepty zelňačka, bílá zelňačka z kyselého zelí, klasicka zelnacka, top recepty zelňačka, zelňačka top recepty, zelňačka, zelňačka z kyselého zelí s uzeným masem, zelňačka s kysaným zelím uzeným masem a klobásou, zelňačka z kyselého zelí a žeber, zelňačka recept, zelnačka z kysaného zelí top recept nejlepší recept, zelnačka polévka s uzeným, zelñačka recepty, top recept zelnacka, zelnacka klasicka, vánoční zelňačka recept, zelňačka z kysaného zeli a uzenym

Suroviny:
žebra uzená, brambory, cibule, zelí kysané, mouka hladká, paprika sušená sladká, pepř celý, bobkový list, cukr krystal, olej, kmín drcený, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu