Babiččina vánočka
Tradiční vánočka, symbol Vánoc a rodinné pohody, potěší svou jemnou, vláčnou strukturou a lahodnou chutí s rozinkami a mandlemi. Ideální ke snídani s máslem nebo k čaji, jako sladká tečka svátečního odpoledne.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 24 923 kJ / 5 957 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 127,54 g |
| Tuky | 244,88 g |
| Vláknina | 44,70 g |
| Cholesterol | 1,17 g |
| Sodík | 287 mg |
| Sůl | 0,90 g |
| Sacharidy | 788,34 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do větší misky dáme mouku, uděláme v ní důlek, nasypeme trochu cukru, rozdrobíme droždí, zalijeme vlahým mlékem a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Přidáme zbytek surovin a vymícháme těsto, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teple necháme kynout, aspoň 2x přemísíme. Nebo si celou práci ušetříme a těsto nám přichystá pekárna.
Krok 3: Těsto dáme na vál, ještě zpracujeme rukama a rozdělíme na půl. Budeme péct 2 vánočky dvěma způsoby.
Krok 4: Vánočka 1:
Z jedné poloviny těsta vytvoříme bochánek, rukama vyválíme a dáme do sádlem vymazané vánočkové formy. Necháme dostatečně dlouho kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 40 minut. Krok 5: Vánočka 2:
Druhou polovinu si rozdělíme na 5 dílků, necháme chvilku odpočinout, rozválíme a zapleteme. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout. Vánočku před vložením do trouby potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
Z jedné poloviny těsta vytvoříme bochánek, rukama vyválíme a dáme do sádlem vymazané vánočkové formy. Necháme dostatečně dlouho kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C cca 40 minut. Krok 5: Vánočka 2:
Druhou polovinu si rozdělíme na 5 dílků, necháme chvilku odpočinout, rozválíme a zapleteme. Na teplém místě necháme pod utěrkou kynout. Vánočku před vložením do trouby potřeme vejcem a posypeme mandlemi.
Zveřejněno 17. 6. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9GAY
Moje poznámka
Babiččina vánočka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9GAY
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 13 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 13 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 13 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 13 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 14 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 15 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 15 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 16 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 16 hodinami
Tématické fráze:
vánočka do formy,
vánočka do formy recept,
nejlepší vánočka,
nejlepší babiččina vánočka,
babicina vanocka,
vanocka recept,
recept na vánočku do formy,
recept na vánočku,
recept na nejlepší vánočku,
nejlepší vánočka do formy,
vanocka z formy,
vanocka se sadlem,
vánočka recept do formy,
vanocka ve forme,
vánočka z formy recept,
recept vánočka do formy,
jak upéct vánočku,
vánočka do formy recepty,
babičina vánočka recept,
jak se dělá vánočka
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
máslo,
cukr krupice,
žloutek,
droždí,
prášek do pečiva,
rozinky,
mandle,
kůra citronová,
sůl,
vejce,
mandle
Komentáře (13)
rebeka: já peču taky kdy je zrovna chuť, ale máš pravdu, na vánoce je nejlepší
Jana Remková: já taky nepletu ty obrovské na tři patra, dostala jsem se nejdál k šesti pramenům
no jo, babičky holt uměly
já dělávám leta tuto a po odzkoušení spousta jiných, nám zrovna tato chutná nejvíc