Kynuté pěry
Pěry jsou velké, nadýchané ovocné knedlíky, lehoučké jako pírko. Pocházejí z Valašska a Slovácka. S tímto receptem si tuto skvělou dobrotu zvládnete připravit i u vás doma a zaručeně uděláte radost nejen dětským strávníkům. Naplnit je můžete ovocem dle chuti.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 865 kJ / 4 031 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 104,62 g |
Tuky | 37,43 g |
Vláknina | 30,06 g |
Cholesterol | 325 mg |
Sodík | 2,06 g |
Sůl | 3,86 g |
Sacharidy | 803,89 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozdrobíme droždí do hrnečku, přidáme cukr a dobře zamícháme.
Krok 2: Pak přidáme 1–2 lžíce mouky a asi polovinu vlahého mléka. Zamícháme, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
Krok 3: Když droždí vzejde (dělají se v roztoku bublinky a pěna), můžeme je nalít do připravené, osolené a prosáté mouky.
Krok 4: Pak přidáme zbytek vlahého mléka, ve kterém jsme rozmíchali vejce, a vypracujeme tuhé těsto dohladka.
Krok 5: Těsto v míse pěkně urovnáme, posypeme je trochou mouky, přikryjeme čistým ubrouskem či utěrkou a dáme vykynout na teplé místo.
Krok 6: Než těsto vykyne, připravíme posypku. Strouhanku smícháme s cukrem moučkou. Na pánev dáme máslo a krátce za stálého míchání na něm strouhanku s cukrem opražíme. Nesmí zhnědnout, byla by hořká (spálená).
Krok 7: Když těsto vykyne tak, že zvětší svůj původní objem minimálně o polovinu nebo i více, vyklopíme ho na mírně pomoučněný vál.
Krok 8: Uválíme silnější váleček, ze kterého ukrajujeme jednotlivé díly, roztlačíme je dlaní na placku a do ní pečlivě zabalíme osušené ovoce. Můžeme z těsta také vykrajovat kousky lžící a z nich po naplnění udělat opět kulaté knedlíky. Ty klademe na pomoučněné místo a necháme ještě vykynout (asi 15 minut).
Krok 9: Pak je vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou, přikryjeme poklicí a vaříme podle velikosti 5 až 8 minut, přičemž v druhé polovině této doby je obrátíme (po 2,5-4 minutách). Dobu vaření pečlivě hlídáme. Nesmíme je převařit, splaskly by se.
Krok 10: Uvařené knedlíky rychle vyndáme na síto, propícháme vidličkou nebo je natrhneme dvěma vidličkami, aby z nich vyšla pára.
Krok 11: Dáme je na mísu a na talíři posypeme zvolenou posypkou, omastíme rozpuštěným máslem a podáváme.
Zveřejněno 7. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kynuté pěry
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yr39
Moje poznámka
Kynuté pěry
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yr39
Nejnovější recepty
Krém z pečeného květáku
Přidáno před 3 hodinami
Divoká kachna pečená na zelenině
Přidáno před 11 hodinami
Krkovička na česneku
Přidáno před 15 hodinami
Liptovská pomazánka
Přidáno před 17 hodinami
Šťouchané brambory se zelím a škvarky
Přidáno před 21 hodinami
Mrkvový krém
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
renata.keles před 57 minutami
Sladkokyselé kuře (Sweet&Sour Chicken)
Alzbetina Prk. před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s tuňákem a špenátem
ZboSy před 4 hodinami
Loštická cibulačka
Sahula před 12 hodinami
Babiččina kulajda
rapav před 13 hodinami
Loštické kuře
Sahula před 13 hodinami
Ledvinky po uhersku
Sahula před 14 hodinami
Ledvinky na paprice
Sahula před 14 hodinami
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 16 hodinami
Tématické fráze:
kynuté pěry,
pěry,
pěry recept,
recept na pěry,
pěry s povidly,
povidlove pery,
recept pěry,
pěry s mákem,
recepty na pěry,
pěry se zerzem,
recepty pěry,
pěry s jahodama,
pěry s povidlama,
kynuté knedlíky pěry,
pery s ovocem,
piery recept,
pěry s tvarohem,
pěry-recept,
pěry s jahodami,
piery
Suroviny:
droždí čerstvé,
cukr,
mouka hrubá,
mouka polohrubá,
sůl,
mléko,
vejce,
máslo,
strouhanka,
cukr moučkový,
máslo,
tvaroh,
mák,
švestky,
borůvky,
jahody,
maliny
Komentáře (46)
- tvaroh smíchaný s povidlama a cukrem (má rezavou barvu)
- je ta opečená strouhanka
opsáno ze dvou zde uvedených receptů
Tak jak je to?