Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Kynuté těsto, máslo a skořice, to je nádherný estonský kringel. Příprava může vypadat docela obtížně, ale opak je pravdou. Pokud milujete švýcarky, trdelník nebo skořicové šneky, pak je pro vás tento pletenec jako stvořený. Má jen jednu nevýhodu - velmi rychle mizí.
Suroviny pro 2 kusy
2kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 214 kJ / 4 114 kcal  | 
|---|---|
| Bílkoviny | 92,69 g | 
| Tuky | 153,42 g | 
| Vláknina | 24,56 g | 
| Cholesterol | 823 mg | 
| Sodík | 3,37 g | 
| Sůl | 8,32 g | 
| Sacharidy | 578,42 g | 
Postup přípravy
	Krok 1: Do trochy vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, osladíme, zasypeme lžící mouky a necháme asi 5-10 minut vzejít kvásek.
	Krok 2: Vlijeme ho do mouky promíchané se solí, přidáme vše ostatní a vypracujeme tužší těsto.
	Krok 3: Když zdvojnásobí svůj objem, což trvá asi 45 minut, rozdělíme ho na poloviny a každý díl rozválíme co nejtenčeji, asi na 40x30 cm.
	Krok 4: Těsto potřeme změklým máslem (ne však rozehřátým, protože by moc teklo) a podle chuti posypeme cukrem se skořicí.
	Krok 5: Zabalíme ho jako roládu a středem po celé délce rozřízneme.
	Krok 6: Jednotlivé pruhy spleteme do sebe a vytvoříme věnec. Stejně postupujeme i s druhým kusem těsta.
	Krok 7: Přemístíme na plech a necháme asi 20 minut znovu kynout.
	Krok 8: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut na 180 °C (horkovzduch), poté zmírníme na 150 °C a dopečeme ještě asi půl hodiny dorůžova.
Zveřejněno 22. 8. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
						
					
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PgP2
Moje poznámka
					
				
Skořicový pletenec (Estonský kringel)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PgP2
Nejnovější recepty
	
			
	
	
Poctivý vývar z hovězích kostí podle Petra Hajného
Přidáno před 12 hodinami
	
			
	
Čočkové karbanátky II
Přidáno před 14 hodinami
	
			
	
Brynzové halušky
Přidáno před 16 hodinami
	
			
	
Sýrové placky
Přidáno před 19 hodinami
	
			
	
Krůtí steak se zeleninovým kuskusem
Přidáno před 20 hodinami
	
			
	
Krkovice dušená s rajčátky a fazolovými lusky
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
	
			
	
	
			
		
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
	
	
			
		
	
	
			
		
	
Nejnovější články
	
			
		
	
			
		
	
			
		
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
	
			
	
	
Květáková polévka
Eva_H před 8 hodinami
	
			
	
Cheesecake od Evy
Ivvettaa před 10 hodinami
	
			
	
Bílé fazole nakyselo
Milerka před 11 hodinami
	
			
	
Svačinové sendviče
Kajkajak před 11 hodinami
	
			
	
	
Špagety à la carbonara
dolejsovaveronika před 12 hodinami
	
			
	
Jarní salát
Kajkajak před 13 hodinami
	
			
	
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Petronilka před 13 hodinami
	
			
	
	
Kynuté buchty, plněné marmeládou
lelka12 před 14 hodinami
	
			
	
Gulášovka s kysaným zelím
lelka12 před 14 hodinami
	
			
	
Salámovo-nivová pomazánka
[email protected] před 14 hodinami
						Tématické fráze:
						
							skořicový kringel, 
						
						
							škořicovy věnec recept, 
						
						
							skořicový věnec, 
						
						
							kringel recept, 
						
						
							estonský kringel, 
						
						
							maminčiny recepty estonský kringel, 
						
						
							kringel, 
						
						
							estoňský tringel, 
						
						
							kynuty skoricovy venec, 
						
						
							kringl, 
						
						
							estonsky venec, 
						
						
							estonský kringel recept, 
						
						
							skořicový pletenec video, 
						
						
							pletenec, 
						
						
							tringel, 
						
						
							kringel brydova, 
						
						
							kynutý skořicový pletenec, 
						
						
							kringel z domácí pekárny, 
						
						
							skořicový tringel, 
						
						
							estonsky kringl
						
					
						Suroviny:
						
							mléko, 
						
						
							žloutek, 
						
						
							máslo, 
						
						
							cukr, 
						
						
							sůl, 
						
						
							mouka hladká, 
						
						
							droždí čerstvé, 
						
						
							cukr krupice, 
						
						
							skořice, 
						
						
							máslo
						
					
	
			
	
	
	
	
Komentáře (86)
Neodolala jsem a hned zadělala těsto v pekárně,jen jsem dala do těsta trochu víc tuku - 80g máslové Hery.Pletenec dopadl na jedničku a hlavně výborně chutná
Autorce receptu jen samá chvála