

Kuře krále Jiřího
Suroviny 4 porce
- 3 ks kuřecích prsou
- 5 stroužků česneku
- 1 lžička zázvoru
- 1 chilli paprička
- 1 větší cibule
- 2 lžíce meruňkové marmelády
- 100 ml bílého vína
- 4 lžíce majonézy (200 ml šlehačky)
- 2 lžičky kari
- sůl
- pepř
- kukuřičný olej
- kuřecí vývar
Postup přípravy receptu
Lisovaný česnek a zázvor smícháme v oleji. V této marinádě necháme aspoň 1 hodinu odpočinout osolená a opepřená nakrájená kuřecí prsa.
Ve vyšší pánvi pak kousky kuřete opražíme, maso vyjmeme a do výpeku vložíme cibuli a karí.
Přidáme nasekanou chilli papričku, osmahneme, podlijeme vývarem a vínem.
Přidáme meruňkový džem, a podusíme. Až se tekutina částečně vydusí, omáčku rozmixujeme, vmícháme majonézu nebo ušlehanou šlehačku a necháme zchladnout.
Na talíři přelijeme teplé kousky kuřete vychlazenou omáčkou a podáváme s pečenými brambory. Já jsem pro odlehčení zvolil raději rýži.
Poznámka od kuchařky
Princ George, budoucí anglický král Jiří V., již od 12 let sloužil u britského námořnictva. Tři roky se plavil na lodi Bacchante, na niž procestoval celý svět. A při pobytu na Dálném východě si oblíbil tuto pochoutku. Kuře přelité studenou marinádou se tak díky němu dostalo i do Evropy. Jeho vojenští přátele o princi Georgeovi otevřeně tvrdili, že při tomto jídle doslova chrochtal blahem, a až ochutnáte, pochopíte proč.
Pokud se chcete, co nejvíce přiblížit původnímu receptu. Nahraďte olej přepuštěným máslem a majonézu jogurtem. Do kuřecího vývaru můžete přidat kardamom, skořici a hřebíček.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Kuře krále Jiřího
-
no to musí být bašta
-
evosheek: Děkuji za recept, je to opravdu vynikající jídlo. Použila jsem šlehačku místo majonézy, jak uvádíš v závorce a možná jsem se zachovala trochu barbarsky, protože omáčku jsme jedli teplou.
Ale mňam!! Posílám fotky, jak to vypadalo u nás. No a bod, pochopitelně.
-
Také chci "chrochtat" jako král Jiří, ale ještě musím chvilku počkat, až si obstarám vše potřebné suroviny, zatím posílám 11. bodík
-
Velmi zajímavé suroviny!!
-
Krásný recept se zajímavou historickou povídkou!
-
evosheek: Ivo, to si teda král Jiří dával do zobáčku
, zajímavý recept, který nutí vyzkoušet, neboť chuť si moc ndovedu vybavit. Máš 7.bod
-
to bude dobrota
-
evosheek:Souhlasím, na obou úpravách bych si velmi pochutnala..co pochutnala..mlaskala bych až neslušným způsobem
.+5
-
chocolate: Skvělý, myslím, že oba recepty jsou si podobné, protože vycházejí z původního receptu indického.
-
dobrota
-
SUPER, znám a mám pocit, že je tu snad i podobné od spagetky?
edit-nedávám do podobných, jen přidávám odkaz http://www.toprecepty.cz/recept/20707-korunovacni-.... -
Pochutnala bych si