Vepřová bratislavská plec

Merylas Kuchařka: Merylas

Vepřové maso 73 názorů

Suroviny

500 g vepřové plece
sůl
olej
1 větší cibule
1 lžíce rajčatového protlaku - 30 g
40 g hladké mouky
zhruba 2 dl mléka
trochu sladké smetany
citrónová šťáva
1 vařená malá mrkev
kousek celeru
1 sterilovaná okurka
1 lžíce hrášku
Recept si zatím oblíbilo 104 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na oleji osmahneme do světle růžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme osolené maso, to taky ze všech stran opečeme, pozor, nespálíme cibuli, přidáme rajčatový protlak, promícháme a mírně podlijeme vývarem nebo vodou.

  2. Dusíme maso do měkka, podle potřeby přidáváme vodu, vyjmeme a později nakrájíme na porce. Šťávu zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě, přidáme trochu citrónové šťávy a zvolna necháme dobře provařit. Během varu přidáme mléko a nakonec zjemníme smetanou.

  3. Dobře provařenou omáčku procedíme a přidáme do ní drobně nakrájenou zeleninu a hrášek a ještě jednou chvilku provaříme a dochutíme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Poznámka

Je to běžné jídlo které známe z našich jídelen nebo i restaurací. Recept taky najdete v Recepturách teplých pokrmů.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 982 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová bratislavská plec

  • šárkačmárka šárkačmárka(neregistrovaná)

    Moc děkuji za tento recept.Dlouho jsem nejedla takovou klasiku-samozřejmě výbornou:-*
    Dnes jsem měla v lednici kus plecka a zaboha živého jsem nevěděla co sním:-)) (má fantazie má krátké hranice).
    Sedla jsem k počítači a hned na Top recepty-vepřové a měla jsem hned vybráno a velmi dobře díky moc;-)
    šárkačmárka:-p

    Odpovědět

  • bambas bambas(neregistrovaný)

    Jeste doporucuji plec pred tim pekne prospikovat okurkou, spekem, mrkvi a cibuli a pak teprve orestovat. Nekdo pred orestovanim jeste navic plec "obali" v paprice sladke.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Miruš, jsem moc ráda, že chutnalo:-* Jen lituji, že jsi nestihla vyfotit, protože Tvé fotečky jsou ozdobou každého receptu:-K

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Merylas:-)tak jsem před pár dny vařila "bratislavu" a nevěřila jsem vlastním očím,jak se náš jinak šťouravý synek nacpal:-O.A to si ještě zbytek poručil k večeři:-p.No pochutnali jsme si všichni i dvojčata.Vůbec nevím,proč jsem jí nikdy nezařadila do rodinného jídelníčku:-(.Až když jsem jí zahlédla ve tvých receptech ,tak jsem se vrátila k dobré české klasice;-).Posílám pátou boďku,ale fotečka není:-( - rodinka byla rychlejší:-)).

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Tohle vařívala moje babička (také byla hospodská kuchařka), asi to kvůli vzpomínkám také prubnu...:-K Merylásku, díky...:yes:

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Přesně jak jsi napsala Merylas-Normy nemá každý doma, tak mi ta pozn.Mrkyny přišla mimo mísu.Já jsem k Normám přišla jako slepý k houslím.Když jsem byla na mateřské a stěžovala si tchyňce, že už nevím co vařit a točím vlastně jen ta samá jídla, která jsem se naučila od mamky plus občas něco z časopisů.A můj muž právě takovou klasiku má moc rád.Musím říct, že na taková ta"hospodská"jídla(v dobrém samozřejmě), tam najdu inspiraci vždycky.:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Vybusna, děkuji :-8 a jsem ráda, že chutnalo. Opravdu. Tvůj muž má pravdu, je to klasické hospodské jídlo a že bylo vynikající, tak to je už jen a jen tvoje zásluha :yes: :-D Uvažovala jsem, jestli ho tady dát, ale pak jsem si řekla, že každý nemá doma Receptury neboli Normy a vím, že právě na obyčejnou klasiku se receptíky hůř hledají. Já se musím přiznat, že jsem spíš na tu klasiku a vařím tak nějak obyčejně :-8

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    jaj...to bola velka fajnotka...moj manzel sa vyjadril.. klasicke vynikajici hospodske jidlo....ani som to nesfotila, pretoze to vyzeralo presne ako u merylas. velka 1.
    merylas ani si netusila, ze medzi tymi vsetkymi delikatesami na neviemake sposoby, sa tak tvoj receptik ujme ...vsak?
    a vdaka

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Tento recept je klasika v každých Normovačkách a já děkuji Merylas, že ho zveřejnila i pro všechny začínající kuchyňky...pro mě za 1, manžel jídlo miluje.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    mrkyna, já osobně to nebudu komentovat, odpověděla jsem na Váš email.

    Odpovědět

  • MRKYNA MRKYNA(neregistrovaný)

    RECEPT JE OPRAVDU UŽASNÝ,TAK JSEM HO POU:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:IŽILA.SNAD SE PRAVÝ MAJITEL NEBUDE ZLOBIT.ALE JÍDLO OPRAVDU SKVOST.DEKUJI MOOOOOC:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Koukni,jsi slavná:http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=31431

    A bašta vypadá perfektně,určo se do toho brzo pustím!:-8

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Tohle jídlo jsem měla uložené, že až budu mít víc fotek ve foťáku, tak to sem šoupnu, abych nenatahovala jednu fotku. Tak jsi mne předběhla. Musím říct, že je to vynikající omáčka a ta tvoje fotka stejně vypadá lépe! :-!:-)):-D

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tématické fráze: plecko recept plecko plecko recepty bratislavská omáčka recepty z vepřového plecka recepty z plecka recepty plecko co uvařit z vepřové plece co uvařit z vepřového plecka bratislavska omacka recept co uvařit z plecka veprova plec co uvařit recepty z vepřového masa plecko recept na plecko recept plecko omáčky z vepřového plecka bratislavský guláš z vepřového masa bratislavská pečeně vepřové maso recepty plecko veprova plec na smetaně

Zapomněl/a jsem heslo