Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaný platýs na zelenině

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Platýs je mořská placatá ryba, která zatím není moc oblíbená. Přitom její bílé, šťavnaté maso, které nejvíce vynikne v kombinaci s grilovanou zeleninou, má výbornou chuť i vůni. Tak neváhejte a zkuste náš recept, který je ideální pro letní dny.

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 890 kJ /
930 kcal
Bílkoviny5,99 g
Tuky92,87 g
Vláknina8,77 g
Cholesterol 96 mg
Sodík 1,62 g
Sůl4,00 g
Sacharidy13,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Filet platýse osušíme, osolíme, opepříme a posypeme hladkou moukou. Krok 2: Na kvalitní teflonové pánvi, nebo na pánvi grilovací rozehřejeme trochu olivového oleje a rybu do něj vložíme nejdříve tmavou částí dolů. Na zmírněném ohni grilujeme z jedné strany zhruba 8-10 minut. Krok 3: Rybu otočíme a přidáme do pánve cuketu nakrájenou na hrubší kusy, anglickou slaninu a cibuli taktéž nakrájenou nahrubo. Opékáme do změknutí a zrůžovění zeleniny a anglické slaniny na mírnějším ohni. Krok 4: Když zelenina změkne, přidáme na čtvrtky nakrájená rajčata, plátky citrónu a lžíci másla a ještě asi 4 minuty prohříváme. Můžeme, pokud nemáme grilovací pánev vložit všechnu směs i s rybou na 10 minut do trouby na gril, nebo horký vzduch. Krok 5: Pokud nemáme grilovací pánev, můžeme vše vložit i s rybou na 10 minut do trouby na gril, nebo horký vzduch. Krok 6: Nakonec posypeme platýze koprem a podáváme.
Jako příloha jsou vhodné vařené brambory

TIP: Nejvhodnější ryby ke grilování a jak poznat čerstvou rybu

Zveřejněno 12. 5. 2013

Poznámka autorky JanaDorazinova

Skvělá ryba, bezvadná úprava, kterou jsem si půjčila od Jiřího Babicy. Platýze už jsem dělala, mám ho zde, ale byla to úplně jiná ryba-alespoň tvarem, chutí srovnatelná. Momentálně mají platýze v akci v Albertu za 600g 59,90kč. nemohla jsem odolat!:-))

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaný platýs na zelenině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OXoL

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaný platýs na zelenině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OXoL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (27)

Tonda :Já se obejdu bez drahé dovážky až"pod rypák"Mražené ryby konzumujeme(a nejen my doma)už řadu let,bez újmy na zdraví:-))A takto připravená se mi velice zamlouvá:-K:-p:yes:

magdalenka: Já vím;-)

Jana Remkova: ja si myslím, že vôbec nie si povinná na tzv. "Tondu" reagovať. :-K

Tonda : Ty "kydanice" mají celkem úspěch a peníze nesmrdí, že?;-) Na Topreceptech už dávno nevysedávám, nemám na to čas. Přes den se tady na chvilinku dostanu dopoledne a pak až v noci, někdy kolem 1 hodiny ranní. Ano, čerstvé ryby mají možná v Kauflandu a v Makru, ale všechno je ode mne na dojezd autobusem, nebo autem a vzhledem k tomu, že v té pr...Orlové máme minimálně 5 velkých obchodů, nemám potřebu jen tak si zajet pro čerstvou rybu jinam. Zas tak strašně mi nevadí mražené;-)

Tonda : Jiný slovník neovládáš? Takže se fofrem zklidni

Tonda : aleale - pán má dnes teda rozjeto, a to až do pozdní noci:-//:no::no: - možná bys měl svou přítomností poctít jiné stránky nebo rozvážet ryby na objednávku

Platýze kupuji v Makru, mívají tam i dobré akce na čerstvé ryby, ale někdo to má holt z ruky a ryby v superhyper bych asi " čerstvé" nekupovala. Jani moc bych si pochutnala s tou zeleninkou:yes:, platýz má výborné maso a nepřijde mi, že by měl moc kostí;-)

Jana Remkova: To mi ale stejně neříkejte, že se u vás nedá koupit čerstvá ryba, v jaký prdeli že to bydlíte? :-D Dneska najdete na netu spustu obchodů a rybu vám klidně dovezou až domů pod rypák, tak místo vysedávání na Topreceptech a inzerování těch svých kydanic tady raději čumte na stránky s čerstvýma rybama, ať tady pak nemelete srance, že se u vás ryba nedá koupit! :-K

rozmarynaH: No, záleží, jak je velký. Malý má asi dost kostí, velký má hlavně tu velkou páteř a kapr jich má určitě víc;-)

Ryby můžu pořád:-p, platýze jsem jedla jednou v životě a pamatuji si, že měl moc a moc kostí. Ale to mají skoro všechny rybky:-D Posílám bodík:yes:

Jana Remkova: to je nadraka, tak snad někdy s čerstvou rybkou;-)

Tonda: U nás o čestvou rybu nezavadíš!!;-)

krásné foto, krásného jídla :yes::yes::-K:-p

Dnes jsem take delala ryby, manzel byl chytat..;-)..Tvuj receptik vypada dobre..:yes::yes:

Jani, moc pěkná rybka:yes::yes:

Načíst další komentáře (12)

Tématické fráze:
platyz recept, ryba platyz, platýz, platyz recepty, platýs recept, platýs recepty, recept na platýze, příprava platýze, platýz příprava, platýz ryba, uprava platýze, recept platýz, recepty na platýze, recepty z platyze, platys, recepty platýz, příprava platýz, příprava platýse, co je to platyz, oceňování elektromontážních prací

Suroviny:
cuketa, rajče cherry, cibule, slanina anglická, máslo, citron, mouka hladká, sůl, pepř mletý, olej olivový, kopr

Přidat fotografie receptu