Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Gratinovaný květák

Květák je v naší kuchyni jednou z nejoblíbenějších surovin a lze s ním vytvořit vskutku skvělá jídla. Vyzkoušejte tento gratinovaný květák s brambory, které doplní slanina a créme fraiche. To vše se skrývá pod křupavou sýrovou krustou.

Hodnocení receptu je 5,0 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Nikina Nikina

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 166 kJ /
2 430 kcal
Bílkoviny73,86 g
Tuky213,35 g
Vláknina4,95 g
Cholesterol 778 mg
Sodík 5,41 g
Sůl13,42 g
Sacharidy51,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Květák rozebereme na menší růžičky a spolu s bramborem uvaříme v osolené vodě. Krok 2: Mezitím pokrájíme slaninu na malé hranolky a orestujeme ji na suché pánvi. Krok 3: Zapékací misku vymažeme máslem a naplníme květákem smíchaným s bramborem a slaninou, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Krok 4: V misce smícháme créme fraiche s vejci a touto směsí zalijeme naplněnou zapékací misku. Krok 5: Posypeme směsí strouhaných sýrů a dáme zapéct do vyhřáté trouby na 160 °C cca 30 minut, do té doby, než sýr zezlátne. Před servírováním posypeme petrželkou.

TIP: Další tipy na rychlá zapékaná jídla

Zveřejněno 17. 5. 2013

Poznámka autorky Nikina

Upravte dle velikosti zapékací nádoby - já použila menší misku

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinovaný květák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/on03

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Gratinovaný květák

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/on03

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Hledala jsem nějaký nový recept na květák. Padl mi do oka tvůj recept. Všem chutnalo, tak posílám poděkování za skvělou inspiraci

jarka skrobakova::-K

Pajaja: Mě se taky moc nechtělo, ale on na mě tak smutně čučel, že jsem ho tam nemohla nechat :-D:-8

A díky všem :-K

Moc pěkný recept na květák, toho bych se ujedla. . . Ale čarovat s ním začnu, až bude květák za nějakou pěknější cenu, 40 Kč za hlávku teda nedám, ale sleduju to. U nás určitě tato dobrota bude! :-K:-p:yes:+

Páči sa mi, bude zajtra:-p. Pekná fotka:yes::-K:-K

no mňáám;-):yes::yes::-)

Irule: já právě taky, s květákem mě to, buhví proč, nikdy nenapadlo:-8:-8

Dana61: díky:-K

Dělala jsem v sobotu:-8:-8:yes:

také dělám, je to dobrota:yes::-D krásné foto;-)

dělávám to i s brokolicí ;-):-p:yes:

Tématické fráze:
gratinovaný květák, kvetak recept, květák recepty, gratinovaný, recepty na květák, recept na kvetak, recepty květák, recept květák, gratinovane brambory s kvetakem, gratinovany kvetak s bramborem, gratinovaný květák recept, dobroty z květáku, kvetak, květák gratinovaný, květák cena, raw květák, květák raw, gratinovyný květák, recepty z kvetaku, gratinovaný vepřový plátek

Suroviny:
brambory, květák, voda, slanina, crème frâiche, vejce, sýr nastrouhaný, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, petrželka, máslo

Přidat fotografie receptu