Mandličkové chřestění
Bílý chřest má příjemně nasládlou chuť. Nejvíce mu však sluší jednoduchá úprava. Postačí uvařit ve vodě a podávat se smetanovou omáčkou vonící po mandlích. Je to opravdová lahůdka.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 117 kJ / 745 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 25,12 g |
Tuky | 51,13 g |
Vláknina | 29,98 g |
Cholesterol | 72 mg |
Sodík | 146 mg |
Sůl | 0,40 g |
Sacharidy | 36,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z chřestu odlomíme dřevnaté konce a oloupeme ho. Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Mandle nastrouháme. Petržel nakrájíme.
Krok 2: Osolenou vodu ve vyšším hrnci přivedeme k varu. Pak přidáme sůl, cukr a citronovou šťávu. Do vody vložíme chřest a vaříme do změknutí (cca 10 minut, nutno vyzkoušet).
Krok 3: Vodu slijeme, chřest necháme okapat a udržujeme pod pokličkou v teple.
Krok 4: Zatímco se chřest vaří, na suché teflonové pánvi opražíme mandle. Když začnou vonět, přesypeme je do mističky.
Krok 5: Na pánev nalijeme smetanu, přidáme česnek, kuličky naloženého pepře, osolíme a provaříme.
Krok 6: Když směs začne houstnout, vsypeme mandle i petrželku a odstavíme. Můžeme také lehce zakápnout citronovou šťávou.
Krok 7: Chřest přeložíme na nahřátý talíř, přelijeme mandlovou omáčkou a podáváme. Vhodnou přílohou je pečivo, ale i brambory nebo těstoviny.
Zveřejněno 23. 5. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mandličkové chřestění
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wyww
Moje poznámka
Mandličkové chřestění
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wyww
Nejnovější recepty
Kuřecí s adžikou a kukuřicí
Přidáno před 15 hodinami
Domácí jablečný štrúdl se švestkami
Přidáno před 21 hodinami
Jelení závitky
Přidáno před 23 hodinami
Pikantní pečená rajčata
Přidáno před 23 hodinami
Špekovo-papriková pomazánka
Přidáno 14. 10. 2025 11:57:44
Cuketovo-kedlubnová polévka
Přidáno 14. 10. 2025 11:38:37
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Frankfurtská polévka s brambory, mlékem a smetanou
wimra před 1 hodinou
Jogurtová bábovka II
Sima1996 před 1 hodinou
Kanellbular - skořicové šneky
Lejji_ před 2 hodinami
Falešná dršťková z hlívy
oring před 4 hodinami
Mrkvová buchta
veronika_straka před 4 hodinami
Cuketová buchta
mamina58 před 16 hodinami
Dršťková polévka z hlívy
KrisZaezemi před 18 hodinami
Rybičková pěna (pomazánka)
Kajkajak před 19 hodinami
Zelňačka (klasika)
HavranPB před 20 hodinami
Segedínský guláš
Jiri_N. před 20 hodinami
Tématické fráze:
recepty s chřestění zeleným,
recepty chřest
Suroviny:
chřest bíly,
smetana na vaření,
mandle,
pepř zelený sterilovaný,
cukr,
česnek,
petržel,
sůl mořská,
citron
Komentáře (16)
Máš to parádní