Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sulc (huspenina)

Domácí zabijačkové pochoutky jsou velmi oblíbené. Sulc neboli huspeninu snadno vyrobíme z běžně dostupných surovin. Výtečně chutná, a navíc je díky kolagenu prospěšný našim kloubům. Zimní a masopustní hodování si už bez domácího sulcu těžko představíme.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 140 min

200 min (60 min příprava + 140 min tepelná úprava)

2. 1. 2009 10:09

Suroviny pro 8 porcí

8 porcí

Nutriční hodnoty

Energie784 kJ / 187 kcal
Bílkoviny9,10 g
Tuky1,82 g
Vláknina27,20 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 577 mg
Sůl1,28 g
Sacharidy20,04 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Moje teta ještě na dno pekáčku rozloží plátky natvrdo vařených vajec a na kostičky nakrájené kyselé okurky. Četla jsem, že v Německu se sulc podává na Silvestra s teplými šťouchanými bramborami.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

papa1649 papa1649

3. 9. 2012 16:18

A jdu na to....................!!!:-p

JanaDorazinova JanaDorazinova

17. 3. 2010 17:55

Zrovna koukám, jestli tady je sulc, že bych ho přidala, tak aspoň plusík posílám!!!:-):yes::yes:

Nadja Nadja

5. 3. 2010 01:58

;-)Sulc je vynikající papání a občas ho také dělám. Obvykle udělám větší množství, než se najednou spotřebuje, protože je náročnější časově i na množství nádobí. Zeleninu nedávám buď vůbec, nebo jen do toho, co se brzy spotřebuje. Krásně vypadá, když se porce nalije do hlubokého talíře, na jehož dno se dá ozdoba z plátku vajíčka a zeleniny-např.ve tvaru kytičky. Po vyklopení je ozdoba navrch.
Sulc, který není k okamžité spotřebě, naliju (bez zeleniny, aby se nekazil) do zavařovacích skleniček,zavíčkuji a dám do chladu.
Jednou se mi nechtělo kůže mlít, tak jsem je dala umlít do robotu-stala se z toho zcela bílá, mléčná emulze, ale na chuti to neubralo. Jen to nevypadalo tak, jak jsme zvyklí.:-O:yes:

pincsek Jindriska

5. 3. 2010 01:07

pincsek1@tele2.at tedy, suls je sulc, uvarene veprove )maso, nozicky a kuze, proste hodne klizky, aby polevka po vystydnuti byla pevna- fest. Huspenina je krajovy, nebo rodinnym vyraz pro sulc. VCechach je to z z 95% huspenina, nna Morave a slovensku je to sulc. Kolik hospodynek, tolik variant sulcu. huspeniny. kazdopadne chutna a je zdravy!!! Preju dobrou chut

Petr

11. 2. 2010 18:30

Kůže jsem podle nějakého receptu rozmixoval a přidal a již to nikdy neudělám. Zeleninu ano, kyselou okurku na kolečka ne.

Zdenka

12. 11. 2009 12:31

Fotka je z tohoto receptu: www.toprecepty.cz/recept/4397-sulcklasicky-recept-podle-starych-reznickych-norem/, je tu vidět i ten druhý plech ... tak tomu fakt nerozumím

Merylas Merylas (moderátorka)

31. 3. 2009 12:12

No, nejspíš ten sulc co je na fotce je dělaný podle podobného receptu, vypadá to stejně, jen je to v jiné formě, tak spíš měla být ta fotečka přidána tam, si myslím.

Merylas Merylas (moderátorka)

31. 3. 2009 11:22

Dělám občas taky tak, když se mi nechce špinit mlýnek, tak kůže krájím hodně nadrobno, ale je lepší je pomlít, líp pak sulc drží. Občas přidávám játra. Jen se doma nemůžeme dohodnout, jestli dát zeleninu, nebo ne. Já ji tam moc nemusím :-8, tak většinou dělám trochu se zeleninou a trochu bez. Na fotce asi není děláno podle tohoto receptu. Jelikož znám, tak bodíkuju:yes:

zdenicka00

2. 1. 2009 21:19

Taky tak děláme sulc často,akorát bez mletých kůží,máme rádi,když je sulc čirý.Chtěla bych se zeptat,proč maso před krájením na kostky zvážíme?

Merylas Merylas (moderátorka)

2. 1. 2009 16:48

Občas taky dělávám, já mám raději bez zeleniny jen s masem a můj muž ji zase v sulcu má rád :-D Dá se přidat i kousek vepřových jater.

spagetka spagetka

2. 1. 2009 14:38

:-D:-D Ani nechtějte vědět, kolik mi k tomuto papání dal muž názvů - fakt se chechtám jeětě teď. Ale je to třaslavý, klepe se to a je to neskutečně dobrý;-)

maris maris

2. 1. 2009 11:01

Já myslím, že je to jedno a když v Čechách řekneš, že chceš sulc , tak tomu bude každý rozumět. Maso se krájí na malé kousky v sulcu i v huspenině.

tejaja tejaja

2. 1. 2009 10:49

Takže je to jedno a to isté, že ? :-D Kedysi som kdesi čítala, že je v tom rozdiel, len neviem, aký, snáď v tom, ako sa uvarené mäso nareže, či na drobnúčko a je teda v celej huspenine rovnako alebo sa zalievajú väčšie kúsky. Ale je to asi jedno, že?

maris maris

2. 1. 2009 10:34

U nás doma se taky vždycky říkalo jen sulc, je to zastarale a z němčiny / die Sulz / , ale jak píše žížalka, spisovně je huspenina;-)

zizala zizala

2. 1. 2009 10:19

Já nevím, u nás doma se nikdy neříkalo huspenina, ale vždycky sulc:-8. Jen vím, že správně je opravdu huspenina.:-))

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: huspenina huspenina recept domácí výroba sulcu sulc domácí recept na huspeninu výroba huspeniny jak se dela huspenina jak se dělá sulc huspenina recepty huspenina,sulc recept huspenina recepty huspenina masový sulc recept na domácí sulc příprava sulcu vepřový sulc domácí sulc výroba domácí huspeniny vaření sulcu jak se vari sulc

Suroviny: nožička vepřová, koleno vepřové, jazyk vepřový, bobkový list, pepř celý, koření nové koření, sůl, ocet, pepř mletý, mrkev, petržel, celer

TopRecepty.cz

Sulc (huspenina)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qx0G