Suroviny pro 45
45
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 874 kJ / 3 555 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 50,55 g |
Tuky | 238,18 g |
Vláknina | 23,70 g |
Cholesterol | 621 mg |
Sodík | 263 mg |
Sůl | 1,95 g |
Sacharidy | 266,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si připravte mandlovou čepičku, aby vám stačila vychladnout. V silnostěnné pánvi rozehřejte 60 g másla a na středním plameni na něm pražte plátky mandlí asi tak 5 minut, až získají mírně zlatavou barvu a krásně se rozvoní kuchyní.
Krok 2: V tuto chvíli k nim přisypte tmavý cukr a nechte ho lehce rozpustit a zkaramelizovat (asi tak 2 minuty). Pozor, nesmíte ho připálit, jinak by zhořkl.
Krok 3: Odstavte z plotny a přilijte 3 lžíce amaretta, které dodá jedinečné aroma. Vyndejte z pánve (jinak by směs stydla pomaleji) a nechte vychladnout.
Krok 4: Nastal čas těsta. V silnostěnné pánvi si rozehřejte máslo a pražte na něm mandličky při neustálém míchání asi tak 10 minut. Přesuňte je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk a nechte mírně vychladnout. Následně rozmixujte na jemnou, mírně mastnou moučku.
Krok 5: K mandličkám prosejte mouku smíchanou se dvěma lžičkami prášku do pečiva. Zvlášť si prošlehejte změklé máslo, žloutek pokojové teploty a 40 g třtinového cukru muscovado tak dlouho, až směs nabude na objemu a mírně ze světlá (přibližně 5 minut).
Krok 6: Přesuňte máslovou pěnu k mouce s mandličkami a vše propracujte do hladkého těsta. Rozehřejte si troubu na 200°C.
Krok 7: Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte z těsta menší placičky (o průměru cca 3 a 1/2 centimetru) a klaďte je na vzdálenost alespoň 4 cm od sebe, aby se vám při pečení nespojily.
Krok 8: Na každou placku navrstvěte pořádnou dávku mandlové čepičky (alespoň 2 lžičky náplně) a jemně ji zamáčkněte do těsta.
Krok 9: Vložte do vyhřáté trouby a pečte asi tak 6 minut, až sušenkám mírně zhnědnou okraje a celou kuchyní se bude linout neodolatelná karamelovo-mandlová vůně.
Krok 10: Sušenky vyndejte z trouby a před jakoukoli manipulací je nechte zcela vychladnout, jinak by se vám úplně rozdrolily. Ovšem i po vychladnutí jsou sušenky velmi křehké, takže je třeba přesouvat je z plechu velmi opatrně, nejlépe pomocí tenké kovové obracečky nebo lopatky na dort.
Krok 11: Podávejte nejlépe se silným espressem nebo skleničkou mandlového likéru.
Zveřejněno 5. 6. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
"Křehké sušenky s mandlovou čepičkou"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OXjg
Moje poznámka
"Křehké sušenky s mandlovou čepičkou"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OXjg
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 3 hodinami
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 15 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 16 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno 16. 6. 2025 08:27
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Křehký koláč s nektarinkami
MajdaTrajda před 20 minutami
Žampionový krém
blanka12 před 31 minutami
Meruňkový koláč
jalamo před 2 hodinami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 2 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 3 hodinami
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 4 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 4 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 7 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 7 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 13 hodinami
Tématické fráze:
křehké sušenky recept,
křehke sušenky,
domácí mandlové sušenky,
krehke maslove susenky,
sušenky amareto,
sušenky amaretto,
susenky z mandlove mouky,
mandlové sušenky bez mouky,
italské sušenky recept,
recept na italské sušenky,
recept na karamelovo mandlové placky,
sušenky od pohlreicha,
italské sušenky,
sušenky s mandlemi recept,
maminčiny recepty sušenky,
recept susenky s mandlemi,
neodolatelne susenky,
italské křehké sušenky,
křehké karamelové sušenky recepty,
maslové sušenky maminčiny recepty
Suroviny:
mandle loupané,
mouka polohrubá,
cukr třtinový,
prášek do pečiva,
žloutek,
máslo,
máslo,
mandle plátkové,
máslo,
cukr třtinový,
amaretto
Komentáře (4)